Mensenkennis (Dreeke & Stauth)

Sizing people up, vertaal ik met Mensenkennis, maar dat is persoonlijk. Dat heb je nodig als FBI-agent (Robin Dreeke), en dat is precies wat deze auteurs zijn geweest. Sizing people up, gaat over sleutelgedrag dat iemands echte karakter en intenties bloot leggen.


Gedrag kan vaak voorspeld worden door omstandigheden.
Hoeveel immuniteit heeft iemand voor de consequentie van zijn gedrag? Macht corrumpeert, zegt men, en dat klopt vaak. De reden: de persoon is beschermd door de consequenties van dit gedrag. Hij of zij kan doen wat hij wil...
Het is veel eenvoudiger om iemands gedrag te voorspellen die zeer kwetsbaar is. Hij kan eerder gestraft worden.
Ook is het voor het voorspellen belangrijk hoe lang je relatie met die persoon in kwestie zal zijn. Wanneer je voor korte tijd iemand kent, zal zijn gedrag geen aanleiding geven tot straf en kan deze straffeloos (mijn woorden) zijn gang gaan.
Moet je niet op je buikgevoel of intuïtie afgaan in de beoordeling van iemand? Dat blijkt geen goede strategie. We vertrouwen mensen die we leuk en aardig vinden, en wantrouwen mensen die tegengestelde emoties oproepen. Maar juist in een crisis kom je erachter wie je toch kunt vertrouwen, ook al had je dat niet verwacht.

Vertrouw mensen die geloven dat zij winnen wanneer jij wint. Sommigen lijken het niet uit te maken of jij succesvol wordt of niet, zolang zij het maar worden. Daar mag je voor oppassen. Vertrouw liever diegene die zich zorgen maken om jouw succes bij een samenwerking.
Welke gedragsaanwijzingen zijn hiervoor? 1. mensen die hun werkstijl en ritme aan die of dat van jou aanpassen. Dit kan betekenen of ze een meeting agenderen wanneer het jouw uitkomt.
2. mensen die jouw een dienst willen doen. Zonder dat je er ook nar gevraagd hebt. Helpen zorgt dat je ze ook aardig vinden, omdat ze anders in cognitief dissonantie conflict raken, wanneer ze iets doen voor iemand die ze niet mogen.
Wanneer is dit niet het geval. Bij een baas-werknemers relatie bijvoorbeeld wanneer de baas werk aan iemand anders geeft dan aan jou...

Je kan niet iemand vertrouwen die jou niet vertrouwt. vraag dus niet, kan ik deze persoon vertrouwen, maar vertrouwt deze persoon mij?
welke aanwijzingen zijn hiervoor? 1. Ze zetten hun eigen ego aan de kant. 2. Oordeel niet, want dan oordelen ze ook over jouw. Waardeer hun acties. 3.Wees genereus. Wij mensen vertrouwen eerder gevers dan nemers (over nadenken... iemand die je een cadeautje geeft..).

De meeste manieren waarop we mensen hun vertrouwen beoordelen zijn onbetrouwbaar.
 Rekrutering door taken te geven zorgt voor inzicht in competenties, maar niet in diligenties (plichten). De talentvolle professionals zijn vaak wel competent, maar ook arrogant.
Let op iemands gehele achtergrond. Competent en eerlijk in een gebied betekent vaak dat deze ook betrouwbaar is op andere gebieden. Hecht iemand belang aan betrouwbare relaties ook buiten de werkplaats, b.v.? Dus vraag hierna, hoe belangrijk relaties voor deze persoon zijn. Zelf presentatie is ook belangrijk, omdat onbetrouwbare personen er zorgeloos of onzorgvuldig uit zien.

Een van de beste indicatoren van toekomstig gedrag is gedrag in het verleden. Hoe herken je iemands kernwaardes zoals loyaliteit, integriteit en zelfverzekerdheid?
Personen die zelf onzeker zijn kritiseren anderen eerder. En let ook op mensen die inconsistent zijn en steeds weer een ander gezicht laten zien.
Consistentie betekent voorspelbaar, en voorspelbaar ligt in het hart van vertrouwen.

Betrouwbare mensen gebruiken eenvoudige taal en zijn niet te beroerd om excuses te geven. Duidelijk taal is nodig om vertrouwen uit te stralen, maar ook om te laten zien dat iemand zijn domein beheerst, en niet hoeft te vluchten in jargon.
Mensen die je kan vertrouwen gebruiken vaker woorden als: vaak, soms en frequent, in plaats van nooit of altijd.

Emotioneel instabiele personen hebben bepaalde eigenschappen waar je voor uit zou moeten kijken.
Dit zijn de drie-P persoonlijkheden:
1. Permanent.  ze denken dat moeilijkheden eeuwig zullen zijn
2. Pervasive (doordringend), alle problemen dringen door tot alle gaten van hun leven.
3. Personaliseren van ongeluk. Ze nemen alles persoonlijk op.

Een gezonde mindset is liefhebbend en wordt niet door angst geregeerd. Deze drukt appreciatie uit en [ze] zijn dankbaar. voor wat ze hebben.

-- op goodreads vond ik dit (Emily Ack):
De redenen waarom ik dit boek slecht vind, zijn onder meer:
-wat herkenbare persoonlijke verhalen hadden kunnen zijn om als voorbeeld te dienen, zijn in plaats daarvan te ingewikkeld, niet te relateren en vergeetbaar.
-Hij presenteert zichzelf als alles over feiten en observaties. "Ik ben een FBI-agent en ik denk rationeel." Toch is hij een verhalenverteller-- "Misschien hebben we WO III kunnen voorkomen." Het hield me op mijn hoede.
-Het hele boek kan worden gedestilleerd tot basisprincipes: eenvoud onthult, complexiteit verbergt. Zoek naar consistent gedrag. Leven mensen volgens hun waarden? Doen ze door met wat ze zeggen dat ze zullen doen? Wat zijn hun drijfveren? Zijn ze een harde werker? Zijn ze eerlijk tegen zichzelf? Bovenal: zijn ze een emotioneel gevormde en volwassen volwassene, of worstelen ze met het omgaan met zichzelf?
Het is geen verschrikkelijk boek. Er zijn enkele woorden van wijsheid. Ik denk dat het sterker zou zijn geweest met betere montage en verhalen. Ik vond het niet zo nuttig als levenservaring. Word door sommige mensen verbrand en je zult deze dingen natuurlijk oppikken. Stop met denken dat iedereen je vriend is. Wees achterdochtig over motivaties. Het ongelukkige toeval is dat de wildcards die je verraden waarschijnlijk ook dezelfde mensen zijn voor wie de tips niet werken, omdat het hele psychologische profileringssysteem dat hij presenteert afhankelijk is van de consistentie van mensen en dat je hun motivaties begrijpt.
https://www.goodreads.com/book/show/45358322-sizing-people-up

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?