Risico nemen. Maar dan bewust.

 Iedereen neemt risico. Beleggers, maar ook professionals (of zelfstandigen) en ondernemers. Van ondernemers is bekend dat ze meer risico nemen dan werknemers. Een eigen bedrijf beginnen, vraagt om moed en durf. Dat is wel duidelijk.

Binnen een grotere organisatie. 

Dan neemt men ook risico. Vaak wordt dit pas achteraf duidelijk. Een bekend voorbeeld is van promotie. De ambitie om hoger op te komen, of van specialist naar manager om te schakelen. Een specialist loopt natuurlijk veel minder risico, want aan specialisten is altijd behoefte. Toch moet de specialist meegaan met zijn tijd, en de ontwikkelingen bijhouden. Iemand die niet nieuwe kennis opneemt, loopt het risico dat zijn kennis geen waarde meer heeft. Denk aan een computer programmeur. Ik zelf heb vroeger diverse computertalen geleerd, Fortran, Pascal, Cobol, maar geen enkele van deze is nog waardevol. Toen kwamen de object georiƫnteerde talen, die zijn blijven leven, maar ook de huidige talen die vooral web-based zijn zullen niet allemaal blijven bestaan.

Risico heeft dus deels te maken met (veranderende) gebruiken, en vooral met technologie. Een manager staat weliswaar los van technologie, maar ook organisatievormen en denken veranderen. En dan kan een manager zijn of haar werk verliezen omdat er een reorganisatie nodig is. Of omdat netwerkorganisaties ontstaan waar veel minder managers nodig zijn.

Maar los van de specialist en manager. Een bedrijf groeit en verandert en medewerkers "moeten" mee. Wanneer je als medewerker erg innovatief ingesteld bent, maar je organisatie is vrij traditioneel, "loop je het risico," dat je geen aansluiting vind bij de club. Of andersom. De organisatie verandert sneller dan jij. Iemand die opportunistisch is ingesteld zal sneller ontwikkelingen zien aankomen en zich voorsorteren op nieuwe kansen. Maar de typische job-hopper, kan ook ontmaskerd worden als zodanig terwijl een bedrijf loyaliteit verwacht. Ook dan is er sprake van risico.

Bij beleggen.

Specifiek bij beleggen is risico een gegeven en expliciet. In weinig professies, behalve in de bouw en de typischer risico-beroepen, is het fenomeen risico zo inherent aan de business. Je loopt als belegger geen risico zoals bij een organisatie, maar je neemt bewust meer of minder risico.

Toch is niet iedereen zich daarvan bewust. Van hoeveel risico in beide gevallen - op "werk" of op de beurs - iemand echt wil lopen. 

Zelf ben ik hier dieper naar op zoek gegaan. Door de vraag te onderzoeken, hoeveel risico wil ik nu precies nemen, maar ook: wat is mijn risicoprofiel. Bijvoorbeeld als professional binnen een organisatie. Bewustwording daarvan helpt je - net zoals bij beleggen - om bedachtzamer en professioneler met je carriĆØre om te gaan. 
Om inzicht te krijgen in je risicohouding als professional, zelfstandige of ondernemer, kan je deze test gebruiken.

-- 20 juni 2025, Ai samenvatting van het boek:

"Tegen de Goden: Het opmerkelijke verhaal van risico" van Peter L. Bernstein is een uitgebreide verkenning van de geschiedenis en evolutie van risicomanagement. Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten:

  • Historisch perspectief: Het boek volgt het concept risico van de oudheid tot de moderne tijd. Het bespreekt hoe verschillende beschavingen en culturen risico hebben begrepen en beheerd, van de oude Grieken en Romeinen tot de Renaissance en de IndustriĆ«le Revolutie.
  • Wiskundige grondslagen: Bernstein verdiept zich in de wiskundige grondslagen van risico en benadrukt de bijdragen van sleutelfiguren zoals Blaise Pascal, Pierre de Fermat en Jacob Bernoulli. Hij legt uit hoe kansrekening en statistiek zijn ontwikkeld om risico te kwantificeren en te beheren.
  • Economisch en financieel risico: Het boek onderzoekt hoe risicomanagement is toegepast in de economie en financiĆ«n. Het behandelt de ontwikkeling van financiĆ«le instrumenten zoals verzekeringen, derivaten en hedgingstrategieĆ«n, die worden gebruikt om verschillende soorten risico te beperken.
  • Gedragsaspecten: Bernstein bespreekt ook de psychologische en gedragsaspecten van risico. Hij onderzoekt hoe individuen en organisaties risico's waarnemen en erop reageren, en hoe deze percepties de besluitvorming kunnen beĆÆnvloeden.
  • Modern Risk Management: Het boek besluit met een blik op hedendaagse risicomanagementpraktijken, waaronder het gebruik van geavanceerde statistische modellen, risicobeoordelingstools en regelgevingskaders om risico's in verschillende sectoren te beheersen.
  • Samengevat biedt "Against the Gods" een rijk en gedetailleerd verslag van hoe het concept risico de menselijke geschiedenis heeft gevormd en de moderne samenleving blijft beĆÆnvloeden. Het is een waardevolle bron voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in het begrijpen van de complexiteit van risicomanagement (Mistral).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Het grootste bordeel van Europa

Wat doet een Chief Economist - Officer?