Dark Towers (David Enrich)

Eerst de samenvatting, dan het boek. 

Samenvatting.
De Deutsche Bank (Deutsche of DB) nam meer risico dan welke andere bank dan ook, o.a. door samen te werken met partijen die anderen links laten liggen zoals de nazi partij of Donald Trump. Vanaf 1980 kwam er nog een acceleratie in "dirty deeds" door ook in Londen en NewYork uit te breiden. In NY huurde de bank  brash Amerikaanse traders om de nieuwe investment-tak te leiden en high-risk-trading werd een spel op zich ipv een manier om klanten te ondersteunen.
De executives werden rijk, en om een deal te sluiten werd de middelen heilig, maar de glorietijd kwam tot een eind, vooral toen Bill Broeksmit zelfmoord pleegde, hij werd symbool van de bank´s destructieve institutionele hebzucht.

1. Bij oprichting al werd er een precedent gezet om met gewetenloze karakters en neafrious instituties te handelen. Het begon in 1883 met de oplevering van een spoorweg in opdracht van Henry Villard, een Duitse immigrant die spoorwegtycoon was geworden. Een rijk geklede Duitse bankier van het 13 jaar oude Deutsche was bij de inauguratie aanwezig: George van Siemens.
Al snel bleek dat  Villard failliet ging, de mooie spoorlijn ten spijt. Deutsche verloor haar geld en Villard die een groot mansion in Manhattan had gebouwd wilde niet de schuld op zich nemen.
Dit voorval zette een precedent, in de geschiedenis van de bank om met dubieuze personages om te gaan. Villard en Siemens werden ondanks het debacle goede vrienden.
In 1886 toen Villard door de Deutsche opnieuw naar de VS werd gestuurd voor een nieuw spoorweg-avontuur, verloor deze opnieuw en wederom wilde hij de schuld niet op zich nemen. Desondanks groeide de bank door de Europese industrialisatie. Tegen 1913 was het de op zes na grootste bank in de wereld.
Toen Hitler aan de macht kwam werd Deutsche financier van het nazi regime. en converteerde het gestolen goud van de holocaust slachtoffers (waaronder de tandvullingen) tot geld. Deutsche financierde de constructie van Auschwitz, en de fabriek die Zyklon B produceerde.
Na de oorlog viel het Berlijnse hoofdkantoor onder Britse regime, en het was in de interesse van de Britten om een sterke bank te hebben voor de wederopbouw. De voor oorlogsmisdaden veroordeelde directeur Hermann Abs kreeg een lichte straf, en in 1956 nam hij gewoon weer de leiding.
in 1970 was Deutsche door en door Duits, het had twee torens gebouwd die de skyline van Frankfurt domineerde, in de volksmond Debit en Credit geheten. De bank investeerde in all top Duitse bedrijven, dat zou in de jaren hierna sterk veranderen.
 
2. Naarmate DB zich een weg baande in de moderne wereld veranderde de organisatiecultuur.
in 1987 nam Alfred Herrhausen de touwtjes in handen bij DB. Geïnspireerd door de groei in de VS en het VK kocht deze Morgan Grenfell in 1989 voor 15 mrd. de grootste acquisitie ooit. toen. Toen GoldmanSachs de tender won om Deutsche Telekom te nationaliseren, was het besluit bij DB om op dezelfde wijze de VS en het Uk te veroveren. DB goes Wall Street. Ze contracteerde hiervoor een team van brash Amerikaanse traders die de financiële wereld innoveerden met  derivaten (handel).
Edson Mitchell was een van die traders, succesvol op Wall St. en zijn beste vriend was Bill Broeksmit, beide kwam van Merrill Lynch in Chicago en experts in de emerging markt van derivaten. het was een product dat werd geroemd om de mogelijkheden klanten te kunnen helpen, maar werd uiteindelijke gebruikt voor financiële speculatie. Dat ging goed en beide heren werden populair.
Mitchell trok naar Londen om daar een nog grotere en groeiende derivaten business op te zetten dan hij gewend was in NY. hij nam Broeksmit met zich mee. het waren typische Amerikaanse cowboys. De uitspraak van Deutsche was nog een akkefietje, vaak werd nog de Douche bank gebezigd (douche - ...).
De cultuur werd mainstream bij DB, metals doel: zoveel mogelijk individuele winst behalen. Dat is op zich prima, winst maken, als iedereen maar dezelfde kant op kijkt.

3. Met toenemend belang van de investment bank tak werd het spel van DB dirtier.
Ondanks zijn populariteit vertrok Broeksmit bij Deutsche in 2000. hij wilde meer tijd met zij familie doorbrengen. De feiten waren echter dat hij het niet meer trok. Een van de grootste catalisatoren was de acquisitie van Bankers Trust. Deze bank kwam in de problemen door derivaten tegen klanten in te zetten en met risico volle deals nieuw geld binnen te halen, zoals de lening van 100 miljoen voor D Trump., een bedrag dat hij nooit terug betaalde. Mitchell pushte om BT over te nemen. ze betaalden 10 mrd in 1998. Op dat moment was de winst van de investeringstak van DB 29%, een jaar later was dit 85%.
DB ontpopte zich steeds meer als leider van bankkredieten die anderen niet waagden, zoals wederom D Trump leningen. In de jaren 90 was Trump al eerdere keren failliet gegaan voor leningen en hij werd radioactief gezien in de industrie, totdat hij Mike Offit van DB leerde kennen. Deze leende heb 125 miljoen eerst en daarna 300 meer. Offit werd ontslagen door Mitchell, maar Trump bleef klant en werd geserveerd door offitt's protegé Justin Kennedy (zoon van supreme court rechter Anthony Kennedy). ni 2000 komt Mitchell om op 47 jarige leeftijd in een vliegtuig ongeluk. En het machtsvacuüm werd opgevuld door Mitchells leerling Anshu Jain. Onder zijn beleid gingen deze praktijken verder, en hij kon een rechtszaak van de US SEC maar net ontlopen in 2001.

4. Onder Joe Ackermann-s leiderschap kwam er een winst voor elke prijs mentaliteit boven terwijl de infrastructuur begon af te brokkelen. Hij - een number-obsessed-leader - werd de eerste echte CEO van DB in 2002. Zijn eerste actie was om investeringen in Deutsche bedrijven contact te maken en deze uit te keren aan aandeelhouders. Tegen de wens van de critici in. zijn meetlat was ROE, en het bonussysteem werd hierop aangepast. Sommige traders liepen met 30 miljoen in een jaar weg.
de zoektocht naar winst onder alle omstandigheden bracht Deutsche naar alle vreemde uithoeken van de wereld, geld in Syria, Iran, Noord Korea, Soedan. en medewerkers werden getraind op de surveillance onderzoekpraktijken van de internationale rechtshoven.
Ackerman was ook gecharmeerd (obsessie) van Rusland en gaf een 1 mrd krediet aan VTB een staats gereguleerde bank in de handen van de Russische intelligentie.
Op hetzelfde moment werden de computers systemen bij de bank steeds meer gefragmenteerd [door de grote decentrale groei]. Op hoog niveau had niemand nog het overzicht wat er echt gebeurde. unificeren van de systemen was een duur project en werd door JA afgewezen.

5. Trump had al eerder banken verbrand, maar DB was so eager to grow dat het met hem wederom lukte: DB ging in zee met brash NY real estate celeb Trump. Kennedy was aanspreekpunt bij de bank en op de top van omvang in 205 werd een lening van 640 miljoen uitgeschreven.
Trump was duidelijk een slechte investering hij had een track record van defaults. De verkoop van 485 junk bond van Trump imperium gingen in vlammen op. Trump vond het een succes, voor DB as het een failure. De lenig van 640 miljoen was maar gedenkt door een vermogen van 25% van die lening, maar ging toch om onbegrijpelijke redenen door. ten tijden van de crisis in 2008 had Trump een krediet van 334 miljoen waarvoor geen enkele intentie bestond om dit terug te betalen.
 Toen Trump de DB ook nog aanklaagde voor 3 miljard was de emmer vol voor DB. Voor het moment tenminste.

6. Het duo ackerman ahnu kon - omdat ze beide goed wisten hoe ze geld moesten verdienen - redelijk goed door de recessie van de kredietcrisis. Door geluk en subterfuge (manipulatie). op de top was de ratio geleende assets tot eigen kapitaal met een factor van 50. De meeste andere banken bleven op 20 steken. In vergelijking.
Alleen groei zou dit kunnen oplossen. in 2007 werd DB de grootste bank in de wereld en 2000 mrd aan assets. In een Barcelona ontmoeting in 2007 kwam het management samen en besloten ze de meest risicovolle hypotheek producten te liquideren. Net op tijd voor de crash. geluk_?
Broeksmit werd ingeroepen om de storm te helpen bevaren. Ook al met pensioen nam hij de uitdaging op. De traders hadden in de tussentijd gezorgd dat [in het licht van ontoereikende systemen] de echte omvang van de verliezen en schulden niet expliciet in de boeken kwamen.

7. Broeksmit voelde zich in toenemende mate vervreemd van de business die hij zelf opgezet had. of had helpen opzetten. rond 2013 kwam de bank wederom op het radar van de onderzoekers en die vroegen in totaal 5777 aanvragen voor informatievoorziening. Broeksmit begon steeds meer weerstand tegen de praktijken te bieden, en ontwikkelde zich als een ...klokkenluider die minder serieus werd genomen. hij had in het geval van een Amerikaanse trading incident wel gelijk toen hij een misser ontdekte die de bank 541 miljoen kostte (Troy Dixie). De investering tak van de bank werd steeds meer het probleemkind. Tegelijkertijd hadden de regulators het op hem gemunt, in de malversatie met belastingontduiking en voelde zich in de hoek gedreven. in 2014 nam hij zijn eigen leven, en liet een afscheid brief voor zijn familie achter, en voor Anshu Jain.

 8. Het ontslag van Anshu Jain en de toename van het aantal rechtszaken en miljardenclaims nam Anshu in 2015 ontslag. De banks aderlating ging door, maar er was tenminste een signaal afgegeven dat er iets moest veranderen.
in 2018 werd Christian Sewing gekozen. Hij was van jongs af aan bij DB en had gewaarschuwd tegen de praktijken die strijdig waren met het Duitse stoïcisme. Hij besloot de investeringsactiviteiten te saneren en 20% werd afgesneden. DB had eindelijk naam gemaakt, maar onder de verkeerde naam. Erger nog de relatie van DB met Trump kwam als een boemerang terug.

9. De miljarden van DB aan Ttrump had geholpen om hem tot president te krijgen. het voorstel van DB om Trump af te laten betalen voor een bedrag van 40 miljoen weigerde deze. Trump vroeg aan Rosemary Vrablic om via een Israëlische tak via witwassen geld voor de lening terug te verdienen. Deze deal werd toegezegd.
Deutsche bleef Trump steunen tot en met de campagne. Toen deze aan de macht was gekomen vroeg men zich bij DB af hoe een man 350 miljoen schuld bij hen kon opbouwen.

10. Het was uiteindelijk Valentine "Val" Broeksmit (de stiefzoon van Bill) die geobsedeerd raakte met de vraag waarom zijn stiefvader zich opgehangen had. hij kwam er achter dat honderden mails via de privé mailaccount van Bill doorgestuurd waren door hem vanuit de bank. Deze mails gaven inzicht in wat er gebeurd moest zijn. Via contact met een journalist David Enrich van WSJ kwamen ze achter de fraude aan de top.
De stress van Bill kwam ook boven water en het doktersadvies dat zijn werk en de onderzoeken bij de bank tot deze stress leidde. Broeksmit, werd duidelijk, kwam om door de zonde van DB. Maar de bank kwam niet om door Broeksmit, maar door decennia van criminaliteit, arrogantie en roekeloosheid had  de bank zichzelf omgebracht.

De neergang van DB geeft het einde van een tijdperk weer. De vraag is wat er nu gaat komen.
Hoe gaat het verder? Tip van blinkist: the only game in town van Mohamed A. El-Erian. Die meent dat de Centrale Banken (CB) de chaos proberen te sussen en weg te werken, maar enkel de CB zal dat niet lukken de hele sector moet hervormd worden.

Het boek.
Inmiddels ook het boek gelezen (en presentaties van de schrijver gezien)... wordt vervolgd.

--

-- Een ander boek over de Deutsche Bank / The Global Hausbank. Een heel ander boek, maar met toch een vergelijkbare conclusie: van een echte Huisbank is het nooit meer gekomen. De internationalisering heeft alle aandacht en energie opgeëist.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?