Wat is Succes (en Succesvol)?

Wat is dat eigenlijk, succes of succesvol?

Ideologisch gezien: de (positieve) uitslag van een handeling. Iets dat je doet. Slagen versus falen (lijkt op winnen en verliezen) maar is toch anders. 


Toen ik ging zoeken waar ik beide termen had gebruikt in dit blog, bleek dat bijzonder veel, vanaf het prille begin ging het eigenlijk al over succes. Succes kan je dan wel stellen is van alle tijden, een beetje een tijdloos begrip.
Zo begon het: "aldus de succesvolle bankdirecteur," dat bleek Maurice Lippens te zijn, die was zo succesvol omdat hij de Generale Bank destijds in Belgiƫ wist te houden. Hoe het verder afliep met ML weten de insiders wel.

Madoff was ook bijzonder succesvol. Of even later gaat het over het vaccinatieprogramma. "Het toch al niet erg succesvolle rijksvaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker heeft er een probleempje bij (HPV in globaal perspectief). Dan had je de succesformule in de tijd van de new economy, wat was nu precies deze formule dat jonge bedrijven zo succesvol waren dat e een beursnotering kregen. En de meeste daarvan gingen ook gewoon weer failliet.
Maxima had succes volgens het Argentijnse volk, want niet iedereen wordt prinses. En niet iedereen zal dat ook een succes noemen.
"Volgens topman Larry Ellison van Oracle aasde het bedrijf vooral op de succesvolle programmeertaal Java en het besturingssysteem Solaris van Sun MicroSystems," (Oracle koopt sun). Vervolgens wordt het succes van JAVA overgenomen door weer nieuwe succesvolle software.

Succes is dus vaak ook tijdelijk. Nederlandse coaches zijn vaak succesvol in het buitenland. Hier gaat het om performance.

Wanneer is een organisatie succesvol? Deze vraag stelde ik in mijn online-advies-periode, als open vraag aan het eind van een online assessment. Het idee was niet zozeer deze vraag, als ook hoe het antwoord bij de uitslag van het assessment paste. De eerste antwoorden die beginnen met A, staan hier onder:
Alle neuzen dezelfde kant op, hetzelfde doel voor ogen houden.
Als aan de bedrijfsdoelstellingen wordt voldaan
Als al het personeel elke dag met plezier aan het werk gaat
Als alles onder controle is en goed draait
Als de klant tevreden is en wij nog eens gevraagd zullen worden
Als het personeel gelukkig is en door het vuur gaat voor de organisatie
Als het resultaat perfect is
Als je niet faalt
als je veel winst kan maken in een bedrijf
Als ze naar eigen mening succesvol is
Als ze zich heeft bewezen en blijft bewijzen
Ambitie en samenwerking van alle betrokkenen.
ambitie, realisme, zelfkritiek, zelfsturing
ambitieuze medewerkers
Anticiperen op het juiste moment op de juiste manier - adhoc bij crisis, lange termijn processen authenticiteit
authenticiteit, betrokkenheid, creativiteit, zorgvuldigheid

Het halen van doelen wordt hier belangrijk gezien. Elke handeling begint met een doel dat je vooraf stelt. Je stelt een doel en je haalt het, dan heb je succes, haal je het niet, dan faal je. In het begin moet je die doelen (lat) dan beter niet te hoog leggen en steeds met nieuwe projecten verder te komen. Succes bouw je op. Het is geen alles-of-niets-spel, lijkt me.

...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?