De lang leven paradox

The longevity paradox, is een boek van Dr. Steven Gundry. Er zijn drie factoren die cruciaal zijn achter het ouderdomsproces:  gut bacteria, gut wall and mitochondria. Deze rollen kunnen ondermijnd worden door een reeks van substanties en factoren zoals  lipopolysaccharides, lectins, non-steroidal anti-ontstekings geneesmiddelen en overmatig drankgebruik en oefeningen. Maar gelukkig kunnen deze ondersteund worden door polyamines, polyphenols, gedeeltelijk vasten en gematigde hoeveelheid alcohol en oefeningen / sporten. 

Mensen leven langer maar niet gezonder. Langer leven is dus positief, waar de levensverwachting is toegenomen. Maar aan de negatieve kant neemt de levensverwachting gematigd af of niet meer toe, maar erger is dat de toegenomen levensverwachting niet gepaard is gegaan met een toegenomen gezondheid en de levensfuncties volledig functioneel blijven.
In de VS begint bij de meeste mensen de gezondheid vanaf 50 af te nemen. De ouderdoms- verschijnselen zijn o.a, verlies van spiermassa, zwaarlijvigheid, osteoporose, artritis, hartziekten, kanker,  geheugen verlies, dementie, etc. Dus mensen hebben langer te leven, maar genieten er minder van. Want, de toegenomen levensverwachting is niet het resultaat van betere gezondheid, maar van verbetering in de preventie en mitigatie van bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen. Dankzij vaccinaties, antibiotica en verbeterde hygiĆ«ne blijven mensen langer leven door verminderde overlijden door infecties. Dit gebeurde vooral bij jonge kinderen hetgeen ervoor zorgde dat de algemene levensverwachting sterk verlaagde. Nu zijn er technieken zoals bypass waardoor mensen langer kunnen leven, maar in slechtere gezondheid.
Maar wat is de oorzaak van die slechte gezondheid. Een bekend klinkend antwoord is: het westerse dieet en levensstijl, het befaamde junkfood en inactiviteit.

Een van de sleutels voor een lang, gezond leven is om je darmbacteriƫn zorgvuldig te cultiveren.
Maar er zijn ook ouderen van 90 in goede gezondheid. Hoe komt dat dan? Door genen of een gezond dieet? Door beiden.
De genen die de meeste invloed hebben zijn niet die genen die in ons lichaam zitten, maar die in enkel-cellige bacterie zitten die leven in en om onze directe lichamelijke omgeving. Er zijn miljarden van die bacterie en komen in honderden verschillende speciĆ«n, die gedifferentieerd zijn door hun genen. Die in onze darmen heten gut bacteria. Deze spelen een rol in onze spijsvertering, waar ze helpen om vitaminen, hormonen, proteĆÆnen en ander voedingstoffen en substanties die ons lichaam heeft te produceren, zodat het lichaam kan functioneren.
Sommige van die bacteria zijn goed en andere slecht voor langer leven. Zo is er de escherichia die ontsteking kan veroorzaken, maar Eubacterium rectale helpt dit te bestrijden.
Inflammatie kan tot een reeks van ziekten leiden die bij ouderdom horen, en kan leiden tot Parkinson, Alzheimer of Dementie.
Gezond ouder worden, kan dus op een manier verbeterd worden door dit proces te verbeteren. Gezond dieet helpt. Voeding dat probiotica bevat helpt hierbij, deze zorgen voor de groei van bacteria. Tegelijkertijd om slechte bacteria om te laten komen moet je beperken dat je zaken eet waarop ze groeien en die ze lekker vinden. Suiker bijvoorbeeld, niet alleen tafelsuiker, maar ook dat in fruit,... Dus verminder suikervruchten uit je dieet, en kies eventueel voor een prebiotisch groente: zoete aardappelen.

Mitochondria hebben een grote impact op celgroei en ouder worden.
De bacteriƫle footprint gaat nog dieper ons lichaam in: MITOCHONDRIA dat zijn ook een soort bacteriƫn. Of beter gezegd: komen voort uit bacteriƫn. In samenwerking met gut bacterie doen ze belangrijk werk. ze nemen voedingsstoffen op en stoffen die door de darm-bacterie zijn verwerkt op en converteren deze in energie voor onze cellen. Een andere taak is om aan te geven hoe snel cellen moeten groeien, en welke moeten leven en welke moeten sterven.
Als een resultaat bepalen mitochondria veel ons verouderingsproces. In een onderzoek (Alabama, Birmigham) zijn mitochondria van muizen verzwakt om te zien wat het effect was.: hun huid en vacht werd aangetast, verouderd Ze herstelden vervolgens de mitochondria en de huid werd weer beter.
Maar de disfunctie van mitochondria komt ook bij mensen in het verouderingsproces voor.. bv wanneer we ze verkeerd voeden.. bv vlees bevat veel ijzer en ijzer disrupts de mogelijkheid van mitochondria om energie te produceren doordat het zuurstofniveau verlaagd wordt.
Er is gelukkig ook eten dat de functie van mitochondria kan verbeteren, zoals probiotica eten dat zorgt ervoor dat je darm bacterie butyrate produceert, dat is een type van kleine-keten fatty acid dat de niveaus van mitochondria s energie productie verhoogt. Een van de eenvoudige manieren om butyrate bronnen is ook het lekkerst: noten en speciaal, walnoten, pistachio en almendras.
noten zijn een grote bron van proteĆÆne en je kan deze als vleesvervangers gebruiken.

Je darmwand speelt een gatekeeping rol tussen je darmen en de rest van je lichaam.
Naast  maagbacteriĆ«n en mitochondria speelt je maagwand ook een grote rol in het verouderingsproces.
Het is een beschermende laag tussen je maag en de rest van je lichaam en bestaat uit mucus-producerende cellen in je darmen. Ze zitten dicht op elkaar gepakt, en zijn interspersed met immuun cellen, gespecialiseerde witte bloedcellen die als een soort gatekeeper voor de wand optreden.
deze gatekeeping rol is zeer belangrijk omdat er veel dingen in je maag ronddwarrelen, sommigen goed voor de rest van je lichaam, andere slecht.. Je maagwand en immuuncellen bepalen welke er doorheen mogen en welke eruit verweerd blijven.. Als het goed gaat betekent dit dat in het lichaam alleen de goede zaken binnenkomen.. Dus de aminozuur van proteĆÆnen komen er door, maar schadelijke lipopolysaccharides  (LPS) worden geblokkeerd. Deze LPS zijn de primaire boosdoeners in ons verhaal, het zijn eigenlijk afvalproducten, en de auteur noemt ze kleine stukjes stront, om precies te zijn zijn het afgeweerde fragmenten van de cel-muur van de bacteriĆ«n wanneer deze sterven of reproduceren.. Er worden miljard van deze LPS geproduceerd per dag, en dat is gegeven hoe slecht ze zijn voor je bloed, organen en weefsel of lymfesysteem een opmerkelijk feit.
Het immuun systeem beschouwt LPS als buitenlands invasoren, en handelen in overeenstemming hiermee: ze vallen ze aan en dit leidt tot ontsteking. en dat is de meest gewone oorzaak van het verouderingsproces inclusief diabetes, osteoporosis, arthiritis, kanker en alzheimer.
Maar dit geldt ook voor elk ander ding dat door je maagwand klieft en als buitenlandse invasie wordt gezien door je immuuncellen. Zo is het zaak om deze wand zo sterk mogelijk te houden om goed oud te worden. Maar er is nog een andere boosdoener in het verhaal.

Je maagwand (gut wall) kan verzwakt worden door substanties die endemisch zijn van het westerse levensstijl en dieet. Als je darmbacteria onoverwinbaar waren voor slechte substanties zoals LPS en deze daardoor nooit je darmen zouden kunnen ontsnappen en de rest van je lichaam schade konden doen zou er niets aan de hand zijn.. Helaas is je wand minder sterk en deze wordt verzwakt verder door een slecht dieet.
O.a door lectins. deze plant afgeleide proteĆÆnen share een soortgelijke moleculaire patroon van LPSen en ons immuun systeem reageert op een soortgelijke manier op ze, n.l. als buitenlandse aanvallers, dat leidt tot ontstekingen. Maar lectins gaan verder dan dat, ze zijn ook de grootste bedreigers voor je maagwand.
Dat komt omdat ze de strakke verbindingen tussen de cellen kunnen verzwakken zodat er gaten inkomen. en deze gaten kunnen vervolgens LPS doorlaten. Dit leidt tot een intestinale impermeabiliteit (een "leaky gut") en dit leidt tot problemen (van ontstekingen ) in de rest van je lichaam en meer ziektes.
Staan wij aan lectins bloot, is de volgende vraag.? Helaas in het westerse dieet wel, in granen zoals rijst en tarwe.  deze laatste bevat een typische soort van lectins, aglutinin genoemd, of WGA. deze zijn zo klein dat ze zonder problemen door je maagwand slippen., zelfs wanneer deze (nog) niet beschadigd is.
Een maal in je lichaam zijn deze schadelijker dan andere lectins. Andere muurbeschadigers zijn excessieve alcohol, en niet-steroide anti-ontstekings-medicijnen of NSAIDS zoals ibuprofen en advil.
NSAIDS zin dubbel zo schadelijk, omdat ze anti-ontsteking zijn, maar zelf ook tot ontsteking leiden, en dus tot een vicieuze cirkel leidt.
Door NSAID, excessieve alcohol en lectins te vermijden  vermijdt je ontstekingen die een van de kernzaken van verouderen zijn.. Je kan ook je maagwand verstevigingen...

Je maagwand kan versterkt worden door een paar fenomenen & hormesis en autophagie.
Versterken kan door polyamines. Bronnen hiervan zijn bladgroente, schelpdieren, kippenlever, paddenstoelen, noten, zaden, lentils, en oude kaas. wanneer je dit inneemt zorgt je maag ervoor dat bacteria polyamines  transporteert en produceert. En deze verstevigen je maagwand. ze bestrijden ook ontstekingen, en ze zorgen voor een goedaardig proces, autophagie genoemd. en dat is een resultaat van een ander proces, hormesis.
Hormesis.  Dit is een parapluterm voor een goedaardige manier waarop je lichaam met kleine stress om gaat. Je darm bacteriĆ«n beginnen dan beter te werken en waardoor autophagie in werking treedt.
Autophagie. Autophagie betekent letterlijk "zelf opeten." en dat is goed omdat de zwakkere cellen verdwijnen en de beter overblijven., en dit leidt tot een sterkere maagwand.
het uitzoeken van polyamines is maar een van de manieren om hormesis en autophagie te induceren. en het versterken van je maagwand is maar een goedaardig effect. Er is nog meer.

Om van hormesis en autophagie te profiteren, zoek naar polyphenols en verminder (moderate) de hoeveelheid van alcohol en oefeningen.
Positieve effecten van hormese en autophagie die je maagwand versterken, leiden tot minder ontsteking en ziektepreventie bieden is ook mogelijk. Eerste stap. Neem drinken en eten dat polyphenols bevatten., die zitten in berries, druiven en rode wijn.
Beperkte consumptie van alcohol is ook goed voor het lichaam omdat het hormese induceert., maar teveel alcohol leidt tot teveel stress en dat tast je darmwand aan.
Ook beperkte krachtoefeningen zorgt voor positieve hormese stress als ook hartoefeningen. De sleutel hier is "moderate." Onze voorvaders waren geen lange duur lopers, ze wandelden voor de zoektocht naar eten  dat ze meenamen naar huis.. de evolutie leidde tot drie vormen van oefening: lopen, weight lifting voor korte periodes en  en korte snelle (en hart pompende) oefeningen van snelle training zoals rennen.
Te veel oefeningen leidde tot te veel aan stress en specifiek aan oxidatieve stress. dit leid tot vrije radicalen die het ouderdomsproces versnellen.
. In tegenstelling, korte inspanningen en oefeningen bestrijden de negatieve effecten van oxidatieve stress. dus bij sport niet te veel.

Om lang te leven, zorg dat je bacteriĆ«n honger lijden. Een van de beste en effectieve strategieĆ«n  om van de baten van hormesis en authophagie te genieten is het minst leuk om te implementeren: partieel, intermitterend vasten. de auteur adviseert om gedurende vijf dagen per maand slechts 900 calorieĆ«n te consumeren.
 Het gaat niet om dat jij honger lijdt, maar dat de bacteriĆ«n honger leiden. Wanneer ze voedsel tekort signaleren sturen ze een bericht naar de lichaamscellen, "yellow alert, moeilijke tijden in aankomst!"
 Dit zorgt ervoor dat je cellen tot autophagie overgaan, en sterker worden dan daarvoor. er daartussen zitten je maagcellen en versterken je maagwand.
Maar het gaat niet alleen dat je maagbacteriĆ«n signalen sturen, ook om de mitochondriĆ«n van je cellen. Deze functioneren in mitogenesis. MitochondriĆ«n produceren energie voor de cellen, en meer mitochondriĆ«n leidt tot meer energieproductie. Hoe slechter de mitochondriĆ«n  hoe slechter je lichaam presteert en visa versa.
Door calorierestrictie zorg je ook voor de beperking van maagbacterie reproductie snelheid. en een fan de bijproducten daarvan zijn de oude vrienden LPS, en dus verminderde bacterieproductie leidt tot minder LPS. en dus minder ontstekingen, en dus minder verouderings-gerelateerde ziekten. Gedeeltelijke , afwisselende vastenperiodes resulteren dus in een win-win-situatie voor een lang en gezond leven... (Bron: blinkist)

--
2015/12/ouder-worden-hoe-doe-je-dat?

--
zie ook Head Strong (Dave Asprey), the bullet proof plan to boost brainpower, over mitochondria en polyphenols. In dat zelfde boek staat een waarschuwing over het gebruik van melk, die de mitochondrie-werking kan aanpassen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?