Ode aan de (ondernemende) Belegger

Sinds kort heb ik de moed gevat om uit de kast te klauteren: ik durf ervoor uit te komen dat ik fulltime, of in mijn termen, ondernemende belegger ben. Ik vond namelijk dat beleggen geen beroep was. Het is wel een functie binnen de professionele wereld, waar je aandelen- of obligatiebeleggers hebt, maar als zelfstandige of ondernemer is het of trader, of ... Als belegger ben je niet echt iets. Er is geen opleiding, ja er zijn DSI's en andere CFA-achtige opleidingen, voor het geven van advies, maar dan ben je adviseur en niet belegger.


En dat is jammer. Het is betreurenswaardig dat het prachtige beroep van zelfstandige belegger niet wat meer geprofileerd is. En voor ondernemend belegger, loop je het "risico" dat je ondernemer bent en ook te weinig belegger. Dat is overigens mijn punt, teveel ondernemers hebben zich als jager in de arena van beleggers en de beurs gestort en kapen al het moois weg voor de echte belegger. Met moois, bedoel ik dan met de professie van beleggen, waar het gaat om aandelen (laten we het daar even bij houden), over bedrijven en winstcijfers en ontwikkelingen en nieuwe technologie en nu zelfs weer over disruptie. Veel van die ondernemers hengelen wel in de markt maar bieden dan teveel ondersteunende diensten aan. Juist het beleggen sec. blijft vaak ondergewaardeerd.

En dat is juist nu zo charmant van het metier. Als belegger ben je divers bezig, je onderzoek (jaarverslagen, nieuwsberichten, de concurrent) je kan je mening uiten over een trend of over een keerpunt in de markt, je kan dag en nacht nadenken over de effecten van een corona/virus en de effecten op de economie, en je mag gratis voorspellingen doen. En dan moet je het zo aanpakken dat niemand anders precies op jouw manier denkt. Dat second-level-think (bedacht door...) is ook zo mooi en kom je nauwelijks in andere beroepen tegen.
Ja, een advocaat kan misschien ook nadenken over een strategie om effecten van het publiek die niemand verwacht in zijn voordeel aan te wenden, maar een belegger is zowel een met de rest van zijn bloedgroep, als ook tegenstander met alles en iedereen in het gilde.
 
Dan zijn er de typische voorspellers van goud,  bitcoin / blockchain en emerging markets, over hoe de wereld er over tien jaar uit zal zien en over paradigma-wijzigingen (Ray Dalio). En zelfs de mode en hoe vrouwen hun jurkjes dragen heeft te maken met de beurs en beleggen. 

Beleggen gaat overal over. het gaat over organisatiecultuur waar vertrouwen en transparantie belangrijk is, en waar de woorden van een CEO op een schaaltje gewogen worden. Of over de uitspraak van een centrale bankier die iedereen op het verkeerde been kan zetten (de laatste tijd gebeurt dat uitzonderlijk weinig) over de rol van de nieuwe vrouw als hoofd van de ECB en haar invloed op het leger van beleggende mannen.

Er is niets dat niet over beleggen gaat. Er zijn verschillende metaforen over beleggen, je kan het vergelijken met sport, en je rol kiezen als aanvaller, verdediger of zelfs als keeper. Of, veiliger aan de andere kant van de scheidsrechter.

Beleggen kan je als metier uitvoeren binnen een professionele organisatie, je kan zelfstandig blijven als ZZP'er of je kan echt ondernemer en ondernemende belegger worden. De mogelijkheden zijn legio. Of typische trader in de nog meer competitieve - zero sum - wereld, van de (beurs)handel.

Je kan het moeilijk maken, of denken dat deze wereld de meest complexe wereld is, waar een belegger heeft uitgedacht dat jouw (schijn)positie van reflexieve invloed is op het gedrag van de ander. Je kan de beurswereld via wiskunde en fysische wetmatigheden proberen te ontcijferen, of je kan er als psycholoog, antropoloog of zelfs als journalist of historicus naar kijken. Of gewoon natuurlijk - in de meeste reguliere vorm als (bedrijfs) econoom. 

Je kan expert of specialist worden of de eeuwige generalist blijven. Alles is mogelijk in de wereld van beleggen.

Men kan je tegenstander ontmaskeren zoals in het geval van Madoff, die toch geen echte belegger bleek, maar een brenger van fake news avant la lettre, of je kan bedrijven ontmaskeren, zoals ... gedaan heeft bij Imtech, en .. met Enron. En naast een beperkt aantal antihelden, is er ruimte voor echte helden in dit vakgebied.

Deze wereld is zo groot, dat er plaats is voor iedereen. Join me.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?