P, Z (of F) en O

P, Z en O. De drie letters waar ik de afgelopen tijd mijn hoofd over gebroken heb.

De professional
Laten we beginnen met het eenvoudigste begrip.
Wat is nu precies een professional? Heel eenvoudig gezegd is een professional, iemand die een vaste betrekking heeft. Als je denkt aan sport dan heeft de profvoetballer een vast inkomen en en vaste positie en de amateur niet.
Een werknemer is een professional omdat hij een vast salaris ontvangt.

Er speelt natuurlijk nog veel meer, maar voorlopig is dit voldoende, als schets.

Dan de Ondernemer.
Om een beeld van de ondernemer te schetsen heb je al meer thema's nodig. Waar de professional vast zit, is de ondernemer vrij. De professional moet zijn job en baan verdedigen, de ondernemer heeft niks om te verdedigen dus die moet aanvallen. De ondernemer is veel meer offensief dan de professional die defensief speelt. De ondernemer neemt meer risico dan de professional.

De ondernemer begint iets, en meestal iets wat er nog niet is. Iets nieuws. De professional maakt het af.
De ondernemer is veel minder voorbereid op het werk dat op hem of haar afkomt, de professional niet, want die is veel meer gewend aan routine en bestaande kennis. De professional volgt een opleiding en weet dan wat hij (m/v) moet doen, de ondernemer moet dan nog maar zien wat er allemaal op 'm afkomt. Het werk van de professional is omgeven door standaarden en eisen. Een loodgieter, werkt met twee soorten maten (bij wijze van spreken), de IT'er werkt ook steeds meer in een gestandaardiseerde omgeving.

De professional heeft te maken met zaken die al bewezen zijn. De ondernemer probeert steeds iets nieuws. Hij ondervindt, ondervindt weerstand, tast af, gebruikt zijn gevoel. Test.

En dit alles werkt terug op de emotie die speelt bij ondernemen. Een ondernemer moet durven. Er is moed voor nodig om iets nieuws te proberen. In investeringstermen, is venturecapital een vaak terugkomende term. Vertaald als: "Durfkapitaal."

De Zelfstandige - in Nederland ZZP'er... Is hier geen mooiere naam voor? In een boek (kom ik later nog op terug) kwam ik de term zelfstandige professional tegen. Dat is een mooi vertrekpunt. Nog mooier zou het zijn, wanneer die scharnierfunctie of brugfunctie van de Zelfstandige als fenomeen tussen Professional en Ondernemer beter tot zijn recht kwam. En dan is "... professional" te veel verbonden met de echte Professional. De ZP'er of FP'er werkt in de oude professionele wereld, maar ook in de nieuwe wereld van netwerken. 

Ik weet ook nog geen goed begrip. Flexionemer, Zelfstandig Ondernemer of gewoon Zelfstandige. In het Spaans is het Autonomo. Maar Autonoom, klinkt zo vreemd... What about: FREELANCER?

...

Hoe zit het met ondernemerschap binnen bedrijven? Ook daar zoek ik een schets. Om te ondernemen binnen een bestaande organisatie moet er wel ruimte zijn. Dus bij een krimpende business is het lastig te ondernemen. Een organisatie is te vergelijken met een maag-orgaan: wanneer ze veel te eten krijgen, kunnen ze groeien en decentraal vertakken, en uitbreiden. Je ziet het bij een groeiende economie dat business units de ruimte krijgen bij groei, maar de centrale organen veel overnemen, wanneer de groei stokt.

Kansen pakken, en opportunisme, is alleen mogelijk wanneer die kansen er zijn. Absoluut gezien. Relatief kan de beste werknemer /  professional natuurlijk meer carrière maken t.o.v. de middelmatige werknemers. Maar dan gaat het meer om een natuurlijk proces, waar senioren worden vervangen door opgroeiende en klimmende juniors met hoge potentie. De High Potentials.

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?