Beleggen. Als Professional, ZZP-er of Ondernemer?

[] ... een uitleg over de verschillen tussen de ondernemer en professional. Waar zitten die nu precies?

Een veel gehoorde uitspraak is dat een baan voor het leven niet meer van deze tijd is. Bedrijven willen meer flexibiliteit en zoeken ZZP’er onder andere om geen pensioen meer te betalen. Daardoor verdient de ZZP’er nu meer, maar juist dat pensioen moet dan nog wel geregeld worden.
Een professional is nagenoeg altijd verbonden met een bedrijf of (overheids)instelling. Een accountant kan werken voor de overheid of voor een groot bedrijf en  binnen die structuur heeft hij of zij de vrijheid om te bewegen. Maar het werk is en blijft accountancy of boekhouding. Wanneer de werknemer nieuwe business initiatieven ziet en oppakt, die buiten het doel en de strategie van het bedrijf vallen, dan wordt hij op het matje geroepen. Nieuwe ideeën, prima, maar niet voor de troepen uitlopen. Nu zal een boekhouder dat vaak niet doen, maar een programmeur die veel meer innovatief georiënteerd is misschien wel.

Binnen een organisatie liggen de rechten en plichten in grote lijnen vast. Natuurlijk zijn er vrijheden en verschillen en die vallen vooral op wanneer de business omgeving wijzigt. Bij een positieve conjunctuur en groei van een onderneming, krijgen de werknemers vrijheid en mogen ze initiatieven ontplooien, en komt nieuwe business juist daardoor tot stand, door assertieve werknemers die mogelijkheden zien. Tegelijkertijd is de kans aanwezig dat bij groei de minder gelukzalige taken blijven liggen, en ook zijn de promotiekansen groter. En is ruimte voor decentralisatie. Bij krimp s het verhaal precies andersom, er wordt meer gecentraliseerd en de werknemer wordt op zijn functionele taken afgerekend. Freewheelen is uit. Het is natuurlijk opvallend dat bij goede tijden, werknemers hun toekomstplannen aanpassen en menigeen wil ondernemer worden of zzp’er wanneer de economie bloeit.
Een professional heeft nagenoeg altijd – zeker in de Nederlandse diplomacultuur – een formele opleiding. Zo’n formele opleiding zorgt voor zekerheid dat de werknemer kundig is, want er is uitwisseling tussen de markt en de onderwijs- en academische wereld. Maar zo’n opleiding zorgt er ook voor dat de professional een standaard aanpak biedt voor het bedrijf. Als iedereen dezelfde scholing krijgt, dat zit de oplossing er ook erg standaard uit.
Professionals moeten net als bedrijven de vraag en aanbod blijven peilen en zich blijvend ontwikkelen, om de veranderingen bij te kunnen houden. Bij sommige banen geldt dat meer dan bij andere minder innovatieve professies.

De ZZP’er. Het fenomeen ZZP’er is nog relatief jong. Echte ZZP’ers zijn er natuurlijk altijd geweest, maar de stroom kwam goed op gang sinds de financiële crisis in 2008. Veel banen in de financiële sector verdwenen en de ZZP’er in wording moest zich in veel gevallen heroriënteren. Flexibiliteit is het grote voordeel van de zelfstandige voor zowel zichzelf als voor het bedrijfsleven. Maar dit gaat gepaard met een kost, die hier verder niet belangrijk is. Het grootste verschil zit in organisatie en productiviteit. Zoals in deel twee verder uitgewerkt zal worden, omtrent de verschillen in productieve rollen, zit het essentiële verschil tussen de ZZP’er en de Professional, in SALES. De professional hoeft maar een keer te solliciteren (zichzelf te Verkopen), de ZZP’er moet dat continue doen. De verkoop-rol van productiviteit is niet voor iedereen het sterkste punt, en dus heeft de ZZP’er deze rol uitbesteed aan de bemiddelaar, zoals het uitzendbureau, of andere agenten die relatiemanagement als topprioriteit hebben.
Het verschil tussen een interne consultant (professional) en een ZZP’er als consultant is dat de eerste ook wel leuk werk moet zien te vinden binnen het bedrijf, maar de zzp’er als consultant moet bij afsluiting van zijn consultancyproject, direct ook nieuwe projecten zien te onderhandelen, zodat zijn werk door kan blijven gaan. De ZZP’er moet dus veel commerciëler te werk gaan. Dit aspect leidt zich terug naar de stijlverschillen van de beide consultants, vooral als het gaat om integriteit.

Waar de financiële risico's voor de ZZP’er al groter zijn dan de Professional zijn die van de ondernemer nog groter. Bovendien kan een ondernemer zich niet verschuilen achter een bemiddelaar zoals een uitzendbureau, maar moet deze zelf aan klantenwerving doen. Sales dus. De ondernemer is dus per definitie de meest commerciële van de drie. Voor de belegger (professional, zzp’er of ondernemer) is deze consequentie ook zichtbaar. De ondernemende belegger moet veel meer gefocust zijn op kansen en business opportunities, dan de andere twee. De professionele belegger – kan het beleggen er een beetje bij doen. De ondernemende belegger niet: die moet ervan leven.

Wat dan al direct opvalt bij ondernemende beleggers, is dat ze hun geld verdienen met merchandising: ze verdienen niet door rendement te maken, maar door nieuwsbrieven te verkopen en abonnementen aan te bieden, met tips en methodes... Zijn dat dan de goede beleggers?

--
Breder dan beleggen, kan je de ontwikkeling van de ZZP'er zien als een keerpunt, kantelpunt of beter gezegd een scharnierpunt tussen de (oude of nieuwe) professional en de (nieuwe of oudere) ondernemer. De ZZP'er heeft een unieke uitgangssituatie, waar deze van beide werelden thuis kan zijn. De oude wereld en de nieuwe wereld, Die van de professional en die van de ondernemer. Ode aan de ZZP'er? En dan moet deze alleen nog een andere en betere naam krijgen... 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa