Waarom de ZZP'er niet meer terug kan

Wat zorgt ervoor dat de ZZP'er niet meer terug kan naar een ouderwetse werkomgeving zoals die van de grotere bedrijven?
Heeft deze te lang zelfstandig gewerkt, zonder een echte team?
Heeft deze van te veel vrijheid genoten?
Is deze té onafhankelijk geworden?
Of, teveel eigenaar van zijn "eigen" business en niet een slaaf van de organisatie? Heeft hij moeite met de oude manier van werken waar de professional een opdracht krijgt die hij "slaafs" uitvoert?

Wat was er eerder: Het Nieuwe Werken, of het leger aan ZZP'ers? Is dit eerste niet uitgevonden door een groep die niet meer terecht kon bij Het Oude Werken?

De verandering van (middel)grote organisatie naar een zelfstandig bestaan kan wel, maar de weg terug is veel moeilijker. Een CV waar allemaal ZZP' ondernemers activiteiten op voorkomen mag direct op een afwijzing van de chef PZ / HRM rekenen. Deze ZZP'er voldoet niet aan het profiel van een gewone werknemer, of die van werkondernemer.
Leeftijd speelt natuurlijk ook een rol. Organisatie zoeken naar jonge medewerkers omdat ze daarmee gratis verjonging binnenhalen: de groene medewerker is goed opgeleid, kent de eisen van de nieuwe tijd, heeft weinig ervaring en is kneedbaar.
De ZZP'er daarentegen heeft geleerd om een USP uit te dragen en moet zich - ter wille van zijn eigen geloofwaardigheid - daar naar schikken. En is dus niet meer flexibel inzetbaar als werknemer.

De weg naar zelfstandigheid is onomkeerbaar, net als de jonge dame die uit huis gaat en op eigen benen gaat staan. Een organisatie bestaat volgens deze redenering uit een groep mensen die niet geleerd heeft om op eigen benen te staan.

--
over het onderwerp zzp'er op twitter, lees ik:
Word ik eindelijk #zzp'er, krijg ik van de eerste de beste opdrachtgever een baan(tje) aangeboden.#8uurperweek #tot1juni2banenENeigenbedrijf

Of deze:
Ook mijn ideaal zzp-er & in loondienst. #baan.RT @ZZPnetwerk:Hybride ZZP'er kiest voor persoonlijke ontwikkeling: http://bit.ly/JM3NIa
(de hybride ZZP'er kiest voor een dubbelleven: ZPP'er en werknemer voor een stukje extra zekerheid)
En:
Als zzp-er wordt je ingehuurd o.a. om je expertise, kernkwaliteiten, passie & onderscheidend vermogen #personalbranding ! wat is jouw BRAND?

--
Toch kan bovenstaande verhaal ook omgekeerd worden: Door het eigen bewustzijn en professionalisme kan de ZZP perfect binnen een bedrijf functioneren, maar dan wel als (hybride) ZZP'er en niet meer als werknemer. Hij kan dan als voorbeeld dienen voor de andere werknemers met een duidelijke focus, visie en productieve rol. Het werk dat hij niet wil of kan uitvoeren binnen de organisatie laat hij aan anderen (vaak de minder professionele werknemer) over.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa