Het Fortuyn Fenomeen
Waar was u toen "het" gebeurde? Wij waren in Duitsland. Feyenoord had net gewonnen meen ik. Waar ik was toen het begon weet ik niet meer goed. Terugkijken was de tijd Fortuyn van zo'n korte duur.
In de afgelopen vijf jaar bloggen heb ik de naam Fortuyn een paar keer gebruikt:
Een recent hervonden interview uit 1995 met Fortuyn in kader van een scriptie laat nog eens zien wat voor een figuur het was: Ik was mijn moeders' prinsje, vijf jaar in psychoterapie geweest, koopmansmilieu - praktisch, ... laat bewust van mijn homosexualiteit (22 jaar). Sterkere broer, "maar ik kon hem wel aan," ... ik was slimmer dan de rest. Ik was wel een ambitiueze man (wilde direct Bischop worden, niet een gewone priester), Nieuwe Theologie (horizontaal godsbeeld), en daarom sociologie te gaan studeren... om burgemeester te worden... Er werd thuis veel over politiek een maatschappelijke vraagstukken gesproken. Mijn vader (KVP) hield van debatteren en als jongetje van zes, zeven deed ik al mee... Maar, ... Ik beleg verantwoordelijkheden. Iedereen in dit land mag kritiek hebben, maar niemand zegt wat dat dan betekent qua verantwoordelijkheden...
Over cultuur: De elite doet hier graag de dingen binnenskamers, daar past een monarchie natuurlijk perfect bij. Of: niemand las die boeken echt ik wel, zo begon ik Marx te lezen. Vooral deze laatste opmerking is interessant als het om cultuur gaat. Veel mensen baseren hun acties op wat anderen zeggen en lezen niet de oorspronkelijk bron. Of Fortuyn dat altijd wel deed is maar de vraag. Waarschijnlijker deed hij het om te scoren, zoals over Marx door net iets meer te weten dan de gemiddelde causeur en termen als onderbouw en bovenbouw te bezigen. In de afgelopen vijf jaar bloggen heb ik de naam Fortuyn een paar keer gebruikt:
- Wanneer komt een bedrijf in problemen?
- De politiek heeft weinig vat op de cultuur
- Scheringa (is geen partij) tegen DNB
- Jan-Peter Bedankt!
- Verzetsleider Broertjes geeft zich over
- Rotterdam een jaar (of zeven) later - Aboutaleb
- Zou Pim ook zijn weggelopen Geert?
- Een Nederlands cultuurprobleem?
- Wouter Fortuyn
El asesinato de Pim Fortuyn causó una enorme conmoción en los PaÃses Bajos: se trataba del primer crimen polÃtico (excluida la Segunda Guerra Mundial) que se producÃa en este pequeño y tolerante paÃs desde el linchamiento a los hermanos de De Witt en 1672.
Terug naar de vraag, waar was ik in 2001 en hoe dacht ik toen over het fenomeen Fortuyn? Een vriend van mij stemde op hem. Ik sloot me gedwee aan bij de intellectuele elite van die tijd en was me niet bewust van de aardverschuiving die het zou brengen. Ook had ik toen nog geen oog voor cultuur.
-- 26 dec 2021: ik was niet thuis.
Reacties