Productieve tegenstellingen

Waarom leest de één liever een boek en de ander eerder een krant, of een tijdschrift of een wetenschappelijk artikel?
Dit alles is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeuren, die wanneer je ze breder bekijkt deel zijn van verschillen in organisatiecultuur. De een is meer handels-georiënteerd, de ander heeft een onderzoekende insteek.

Op het gebied van beleggen en kennisverwerking, heb ik dit (typeringen van organisatiecultuur) verder uitgewerkt, tot een aantal tabellen, waarin de tegenstellingen staan. Deze tegenstellingen geven vaak de uitersten weer van een bepaalde cultuur of voorkeur, in een zwart-wit-vorm. Het het dagelijks leven moeten we ook kiezen, maar gebruiken we deze voorkeuren door elkaar heen. Toch is er voor ieder van ons vaak wel een dominante voorkeur die vaak terugkeert.

Bij kennis algemeen gaat het om de verschillende manieren hoe mensen (professionals) naar kennis kijken. Heb je kennis nodig voor je werk, en wil je precies weten wat daarvoor nodig is, maar ook niet meer, dan is de Just-in-Time voorkeur prima. 


Als het gaat om beleggen, dan is de kennisvoorziening zo breed, dat de belegger keuzes moet maken. Inhoudelijk, maar ook qua vorm. Nu worden tijdsschriften misschien minder gelezen, maar het idee dat een virtueel tijdschrift specifieke informatie biedt op een bepaald vlak, blijft bestaan.


Als laatste de productieve tegenstellingen van de vier vormen van productiviteit, op het vlak van beleggen:

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?