Tijd voor meer centralisatie

De mensen die klagen over de toenemende macht in "Brussel," zullen nu helemaal moeten opletten, want ten tijden van crisis komt er nog meer centralisatie.

Gisteren wilde ik een order plaatsen op de beurs en toen kreeg ik de melding: deze order kan niet worden uitgevoerd... Waarom was dat? Er stond geen extra informatie en dus belde ik de beleggersbank. Deze vertelde doodleuk dat  toevallig sinds "vandaag" het niet meer mogelijk is om opties te verkopen die een langere looptijd hebben dan twee jaar. "Dat is centraal vastgesteld." 
Mij werd niet duidelijk of een officiƫle instantie deze richtlijn had doorgegeven, of (meer waarschijnlijk) dat de bank zelf zo besloten had. "Beleggers in deze producten maken veel verlies."

Ten tijden van groei en economische welvaart is alles mogelijk en zie je bij bedrijven dat decentrale (business) units veel macht krijgen. Zodra het fout gaat worden de enthousiaste managers teruggefloten en grijpt de centrale leiding in. Dat gebeurt nu op wereldschaal. In het gedecentraliseerde Spanje waar de lokale comunidad rivaliseert met zijn burengenoten, neemt de centrale overheid het volledige roer over.

En dat is maar gedeeltelijk goed. Als er centraal standaarden komen is het prima, maar hoe meer macht er bij een groepje bestuurders komt te liggen hoe groter de kans dat ze die macht misbruiken. een "natuurlijk", lees: menselijk, verschijnsel.

Bij meer centralisatie denk je misschien niet direct aan jongere high tech bedrijven, maar Amazon en haar succes is ook te danken aan het fenomeen centralisatie. In plaats dat men bij een willekeurige retailer online bestelt, wil men allemaal hetzelfde: het inmiddels grote Amazon.

...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa