Facelift productiviteitsmatrix

14 jaar na het "lanceren" van de productiviteitsmatrix (in het boek, Uw organisatie op Koers), was het tijd voor een facelift. ik heb deze matrix toegepast op een concreet productiviteitsgebied (beleggen) en daar is het erg bruikbaar om inzicht te geven in de verschillende taken die een belegger heeft.

Ook heb ik wat duidelijker de twee versies uit elkaar gehaald door zwart-wit te gebruiken voor het productiviteitsdeel (wat doet een belegger) en het gekleurde deel voor zijn stijl (hoeveel risico wil hij - m/v - nemen).
Het hele beleggingsproces valt te comprimeren in vier typische activiteiten: bouwen, traden, graven en prediken. Deze laatste is het meest zichtbare, want er wordt wat rond-getwittert over beleggen, maar wat je vaak niet ziet, is hoeveel  - of soms, hoe weinig -  graafwerk daar aan vooraf gegaan is. 

Om inzicht te geven in stijl en stijlvoorkeuren zijn kleuren toegevoegd: elke functionele rol, heeft steeds een meest logische stijlcombinatie: 


Het model werkt met tegenstellingen. De meest elementaire bouwstenen van organiseren, zoals spreken (prediken - rood), schrijven / tekenen (bouwen - blauw) , luisteren (traden - groen) en lezen (graven - goud) zijn hierin terug te vinden.

Een voorbeeld van de productieve valkuilen:



--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?