Wat hebben 100,000 beleggers gemeen?

Wie kent dit beeld niet: Een appartementencomplex bestaat uit diverse huurappartamenten, en die worden allen gemanaged door een enkele partij. De individuele huurders klagen soms over bepaalde gebreken, maar weten niet dat andere huurders diezelfde problemen hebben. dat weet alleen de verhuurder.

De zelfde assymetrie is te vinden bij beleggers, de particuliere belegger versus alle andere beleggers die georganiseerd zijn binnen een grotere organisatie. Een beleggingsclub zou hier een oplossing kunnen bieden. De grote professionele partijen zijn goed georganiseerd hetgeen betekent dat ze alle aspecten van beleggen met verschillende specialisten kunnen invullen. De particulier of zelfstandige, Freelancer, kan dat niet.

Maar waarom wordt een beleggingsclub niet professioneler? Ik heb er zelf lange tijd in een geparticipeerd een kleine club en die is zeker niet representief voor alle clubs op dat vlak, maar ze hebben toch wel te maken met soortgelijke problemen.

Participanten, of leden van een club hebben elk een eigen doel, en middelen en dat wat er binnen de club wordt uitgewisseld is nagenoeg, inhoudelijke kennis...

Wat de Nederlandse particuliere beleggers met elkaar delen is de passie voor beleggen. Beleggen is als het weer of als voetbal (of een andere sport), iedereen is expert. In zekere mate. Bij beleggen leer je over de wereld en over je zelf, over economie en psychologie.

Maar wat de 100,000 beleggers ook gemeen met elkaar hebben is dat ze slecht georganiseerd zijn. Iedere particuliere belegger zit voor zichzelf opnieuw het wiel uit te vinden...

Get organized, dus.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?