Ouder worden. Hoe doe je dat?

De verandering van het Ouder worden.
De verandering gaat geleidelijk. Ouderdom komt en gaat met gebreken, is het gezegde. Maar niet minder belangrijk is wel dat ouderdom als een dief in de nacht inbreekt. Zo lijkt het tenminste. De verandering is bijna niet op te merken op een dagelijkse tijdsdimensie of schaal. Pas wanneer je anderen tegenkomt merk je dat zij ouder zijn geworden en dan moet het haast wel dat dat proces jou ook aanvreet.

Ouder worden is een natuurlijk proces, een biologisch gegeven, waar veel over geschreven is, bijvoorbeeld al in de zeventiende eeuw, de zeven planeten van Gracian.

Zin juli 2015: Peter van Straaten
Om niet nog meer over ouder worden te schrijven wat er al beschreven is, volstaat de conclusie dat ouder worden een natuurlijk proces is. Bij een normaal leven ontkomt men er niet aan. De cultuur van het ouder worden laat wel zien dat verschillende culturen en tijdsbeelden anders met het fenomeen omgaan.

De cultuur van het Ouder worden heeft o.a. te maken met:
  • a. Ouderen als nieuwe doelgroep (boeken over het onderwerp). 
  • b. Oud worden is een hot maar haast ook tijdloos thema zoals / door de vergrijzing. Lange tijd latent aanwezig vergelijkbaar met het thema klimaatverandering maar dan is het er toch opeens.
  • c. Ouderen veranderen.
a. Boeken zoals, MA (Hugo Borst), Magdalena (Maarten 't Hart), Mijn moeder zei altijd (Jaap Toorenaar)
Het is niet toevallig dat deze boeken op de markt verschijnen. Wie zou tien jaar geleden een boek over "Mijn Moeder" lezen, laat staan schrijven, dat was toen not done. Dat was toen niet het moment, maar nu is er wel een kritische massa, rijp voor het onderwerp.
...

b. Hot thema inmiddels en dus zijn er verschillende visies op ouder worden:
Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, maar ook
Hiromi Shinya (Het wonderenzyme). Hier binnenkort meer over. hoe meer je leest, hoe diverser de (culturele) invalshoeken blijken, met een constante: ouder worden is NATUUR, hoe je ermee omgaat is grotendeels CULTUUR (en psychologie, of puur persoonlijk natuurlijk...).

c. Ouderen veranderen zelf. Ze zien nu dat ze zelf in een ander stadium beginnen te komen en begrijpen nu wat het is om oud te worden en welke nadelen dit heeft. Iemand krijgt opeens aandacht voor zijn ouders, en hun verzorging. "Hoe wordt dit bij mij later," hoor je ze denken.

Dus, hoe doe je dat? Ik schat dat 90% vanzelf gaat en dat je daar geen invloed op hebt (factor NATUUR), de rest is een combinatie van uniciteit (5%) en cultuur (5%).
--
Ouderen worden weer kind (pesten)
Oudere jongeren
-- 29 aug 2016 ook aandacht voor ouder worden bij zomergasten, (hoogleraar gerontologie, Andrea Maier. via Trouw)

-- 15 juli 2018. Hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier onderzoekt hoe we vitaal en gezond oud kunnen worden: de sleutel zit voor een groot deel in preventie: een gezond gewicht en veel bewegen. En daar kunnen we een hoop zelf aan bijdragen (nrc 14 april 2018).

-- 14 aug 2018. Zie ook the mitochondrial theory of aging.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa