Waarheid Imtech graag

De vereniging van effectenbezitter wil dat de waarheid omtrent de ondergang van Imtech boven komt. Dat bericht staat in de telegraaf, maar niet op de website van de VEB.

Waarheidsvinding over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren bij Imtech is prioriteit voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat stelde adjunct-directeur Errol Keyner van de organisatie dinsdag in een reactie op het uitstel van betaling voor de technisch dienstverlener.

,,Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen. Als je kijkt naar wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd én dat beleggers nog eens 1,1 miljard euro extra in het bedrijf hebben gepompt, dan is dit allemaal toch zeer opvallend'', zo gaf Keyner aan. ,,Heeft Imtech wel de controle gehad in het crisismanagement van de afgelopen jaren'', zo vroeg hij zich af. De VEB wees er op dat nu de bewindvoerder aan zet is. Op basis van zijn onderzoek gaat de VEB beslissen of er vervolgstappen ondernomen worden. ,,Dat onderzoek kan weken, zo niet maanden gaan duren'', zo gaf Keyner wel aan. (bron: DFT, VEB: waarheidsvinding nu bovenaan bij Imtech)

Imtech, ooit de lieveling van menig belegger en analist is al jaren in het verdomhoekje gekomen. Sinds kort is ook de professionele berichtgeving volledig tegen het bedrijf gekeerd, zoals blijkt op deze FD berichtgeving (Imtech heeft geen vrienden meer), vol met subjectiviteit.

Aandacht is er genoeg geweest, ook hier op MCENV:
  • In 2010 was er nog niets aan de hand met het bedrijf, en past het management gewoon nog even de strategie aan.
  • Begin 2013 komt er fraude boven water met een pretpark in Polen, maar al snel blijkt dat de fraudelente praktijken veel dieper in het bedrijf zit. En in de bedrijfscultuur
  • Voor beleggers is het dan eigenlijk geen serieus bedrijf meer. Het bedrijf keert geen dividend meer uit en professionele partijen nemen massaal afscheid. Alleen de particulier blijft nog hoop houden. LI schudt deze beleggers wakker.
  • Lang denkt de toeschouwer dat er gewoon wat irregularities zijn geweest. het komt wel weer goed...

Maar nu de waarheid?

1. René van der Bruggen misschien? Als aanzet, deze topman en CEO die jarenlang bestuurder is geweest van het bedrijf, kan aanschuiven bij de bestuurders die gefaald hebben. in maart 2015 komt aan het licht dat:

  • ... Van der Bruggen liet de Nederlandse en Belgische bedrijven in de periode 2007 tot en met 2012 facturen versturen voor werkzaamheden en diensten die nooit zijn verricht. (DFT, maart 2015)

Een bedrijf kan dus jarenlang functioneren volgens een imposant imago, maar van binnen wegrotten door dubieuze praktijken. En een bestuurder met een charmisma zoals Madoff kan dus gewoon functioneren ook al weten mensen om hem heen dat hij niet (meer) te vertrouwen is.

Of gewoon ordinair mismanagement... Het installatiebedrijf uit Gouda raakte steeds verder verstrikt in één van de grootste internationale fraude- en omkopingszaken uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven. Het voormalige topmanagement van technisch installateur had geen zicht had op de geldstromen die door het miljardenconcern vloeiden. Naar buiten toe is jarenlang de schijn opgehouden van een goed geoliede machine. Binnen de muren van het hoofdkantoor in Gouda wist men echter niet welke garanties er waren afgegeven en hoe de duizenden projectfinancieringen in elkaar staken. (zo raakte Imtech in de problemen)

2. Een andere waarheid lijkt me dat het bedrijf bewust m zeep is geholpen door professionele partijen die als roofvogels een aangeschoten dier als prooi zagen opkomen. Deze potentiele "waarheid" speelde natuurlijk pas aan het einde van de ondergang:
  • Handelsonderneming Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom Capital voeren gesprekken over een mogelijke overname van Imtech Marine, ... Volgens Pon en Parcom bevinden ze zich in een 'vergevorderd stadium' om de maritieme tak van het noodlijdende ingenieursbureau in te lijven. Dinsdag werd bekend dat Imtech (IM.AE) surseance van betaling heeft aangevraagd. (Dow Jones Nieuws, 11 aug) [Een vergevorderd stadium, terwijl het bedrijf nog niet in surseance was... opmerkelijk]
3. ... Konden de banken Imtech echt niet redden (Errol Keyner)...

4. ...

... wordt vervolgd.

Ik ben inderdaad wel benieuwd welke waarheden nog boven water gaan komen. En of de naam IMTECH ooit nog gevoerd gaat worden of dat het definitief over is.

-- 15 sept 2015
De waarheden en feiten druppelen langzaam binnen, zoals
- Imtech had meer dan 800 rekeningen (melden de curatoren, bron FD)
- ... had een kunstcollectie die verzekerd was voor 1,7 miljoen euro (bron VK)
- Banken werkten niet mee zowel bij faillisement, als in periode na de laatste emissie, o.a. betaalrekeningen werden geblokeerd, oao door Rabobank (bron: FD)
- ...

--
9 december '15 er komt nog weinig boven water:
Rol banken onderzocht, via VEB.

--
22 juni 2017 Commissarissen IMTECH keken weg:
Tot grote verbazing van de accountants wilden de commissarissen, toen met voormalig Akzo-topman Rudy van der Meer als voorzitter, de brief niet lezen. Die houding is tekenend voor het bedrijf indertijd, meent oud-bestuurslid Martine Frijlink van KPMG. „Onze accountant was onthutst. Er was sprake van een algehele lethargie van die commissarissen. Zo van: ’Slecht nieuws? Daar hebben we geen zin in.’ Er zaten daar slapjanussen.” 
belegger.nl/Beursnieuws/ANP-220617-047/Commissarissen-Imtech-keken-weg

--
7 dec 2017. Fraude Imtech Polen reikte verder, blijkt uit onderzoek van het FD, dft: ... In 2013 maakte moederbedrijf Royal Imtech alleen gewag van 'onregelmatigheden' rond de financiering van het beruchte pretpark in Polen en van een omvangrijke fraude bij Imtech Duitsland. Het bedrijf vertelde er niet bij dat de top van Imtech Polen nepcontracten sloot met bedrijven om zichzelf en bevriende ondernemers te verrijken.
Uit onderzoek van de curatoren is gebleken dat het Poolse dochterbedrijf rechtstreeks onder Gouda viel. En niet onder Imtecht Duitsland, zoals eerder steeds is beweerd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?