LI schudt Imtech-belegger wakker

Een veldslag verliezen, maar een oorlog winnen... Het militaire jargon heerst nog binnen de organisatiewereld, en net zo goed in de financiƫle wereld. En waarom ook niet binnen het domein van de (hedge) fundmanagers?
Het verschil in bovenstaande organisatieconcepten zit in de focus: bij tactiek (een veldslag) ligt de focus op de korte termijn, bij strategie ligt de focus op de lange termijn.

Terwijl ik dit stukje zit te vormen, lees ik op het internet dat niet iedere belegger even snel toegang heeft tot dezelfde informatie... : IT FINALLY COMES OUT: Elite Traders Are Getting Access To Data Before Everyone Else.
Maar heel nuchter lees je vervolgens een andere waarheid op het internet: "ja, maar als jullie - de kleine belegger, de amateurs, ... ook eerder deze informatie zouden krijgen dan zou je toch niet weten wat er mee te doen!"
Voorkennis is ook een thema wat je eenvoudig bij hedgefundsmanagers kan plaatsen, maar ik laat dat even voor wat  het is.

Wanneer het gaat om het aandeel en bedrijf Imtech dan komt in het vervolg voorkennis niet aan de orde. Maar hoe zit het met de koers van het aandeel? De technisch georienteerde belegger heeft zeer waarschijnlijk het aandeel verstandig links laten liggen conform de wijsheid van een indicator die op rood staat en nog meer koersellende voorspelt. De institutionele belegger is uit Imtech gestapt op het moment dat de misstanden aan het licht kwamen. Volgens simpele regels kan je stellen dat wanneer er iets aan het licht komt dat er aansluitend meer negatieve informatie zal overheersen gedurende de nodige tijd. Zoals bijvoorbeeld bij Siemens toen de fraude aan het licht kwam of bij Ahold, wiens koers pas een decennia later herstelt.

Dus wie zit er nu nog in Imtech? Vooral de particuliere belegger die hoopt op een stijging omdat het aandeel al zover is gedaald. En een eerder aangekondigde emissie zou de trigger voor de stijging kunnen zijn.
Op IEX kan iedere particulier lezen dat er partijen short zitten in het aandeel. En niet alleen in Imtech.
En dan opeens zijn er twee jongens ("Ex-abn," "Leiden," ...klinkt als old school) die short zitten in Imtech. Een van hen rekent uit dat een koersdoel van het aandeel van 3 euro wel mogelijkheid kan worden. Het FD - die haar ethiek te danken heeft aan de financiele wereld waarin ze zich begeeft - wil er wel een interview aan wagen. De timing is niet verkeerd, want Imtech had net als KPN al veel eerder details moeten openbaren. Geen nieuws is in dit geval slecht nieuws weet de fondsdirecteur.

Op twitter komen niet veel interessant tweet over het onderwerp. Ondanks dat de koers van Imtech scherp daalt:
@leonhillen Krijgt FD soms betaald van dat hedgefunds om zo'n tendentieus stukje over Imtech ("kan naar 3 euro") te plaatsen? Dubieus....

‏@diedemink 8min Imtech zelfde verhaal als KPN. Waarom moet zo`n emissie 6 maanden duren. Emissie Galapagos werd op All-time-high geplaatst in een middagje

Lex Bakelaar ‏@LexBakelaar 5h Gezien de grootte van de shortpositie's bij #Imtech zijn ze erg zeker van hun zaak.

Het FD vraagt naar de ratio achter de verwachte koersimplosie die de Imtech -belegger nog te wachten staat. Het antwoord daarop is als volgt:
‘Bij een geschatte omzet van € 5,5 mrd en een winstmarge van 4% (gemiddeld in de industrie) kom je op een ebit van € 225 mln. Volgens onze waarderingsmethodiek zouden wijzelf niet bereid zijn om meer dan zeven keer ebit te betalen. Dat betekent een totale waarde van ruim € 1,5 mrd. Als we daar een geschatte netto schuld van tussen € 1,1 mrd en € 1,4 mrd van aftrekken, blijft er € 100 mln tot € 400 mln aan marktwaarde over voor de bestaande aandeelhouders.’

En plof de koers van Imtech gaat 5 tot 7 misschien wel 10 procent onderuit.

Laten we eens kijken naar dit materiaal:
De omzet van 5,5 mrd. klopt en zal niet veel variatie vertonen bij deze of gene fondsmanager. Maar een winstmarge van 4% "gemiddeld in de industrie" hier mag de fundamentele belegger toch wel een vraag over stellen. Welke industrie? Wie is de benchmark voor imtech want ik heb nooit een vergelijkbaar bedrijf gevonden die zulke vreemde zaken als ICT, E en W of wat dan ook combineert.
Het verhaal gaat verder:
Volgens onze waarderingsmethodiek zouden wijzelf niet bereid zijn om meer dan zeven keer ebit te betalen.
Onze waarderingsmethodiek? Klinkt heel zwaarwichtig. Deze jongens weten niet iets eerder, ze weten meer dan de andere spelers in de markt, voor Imtech zijn dat vooral particulieren.

Zelf ben ik meer onder de indruk van de analyses Van Slingerlandt, dan van deze fondsmanagers.
Maar wat je ook zegt, hun timing is netjes en de particuliere belegger heeft zitten slapen.

We gaan nu gelijk even kijken bij Lucerne Investment, wat zou hun investment profile zijn:
  ... an equity investment firm specializing in "bottom-up" stock selection ... European markets.
... over three decades of experience in European markets.
... a deep value investment approach
... investment philosophy: superior management teams, strong market positions, flexible cost and cash flow structure, high free cash generations and appealing valuation.

Volgens deze laatste zou het fonds volgens eigen principes niet in Imtech mogen beleggen. Imtech heeft nooit een superieur management gehad (teveel techneuten), maar heeft na Internatio Muller eenvoudig kunnen groeien, de marktpositie van Imtech is zoals eerder gezegd nauwelijks te omschrijven (veel lokale concurrentie, en weinig zichtbare focus vanuit de centrale organisatie), "high free cash," kan ik niet inschatten, en "aantrekkelijke waardering" is in het verleden ook moeilijk te stellen geweest.

Toch had LI in het verleden een positie in Imtech. het feit dat er nu een gerenomeerde bestuurder
is gekomen veranderd weinig aan Imtech.

Het kan zijn dat de filosofie van LI anders dan de homepage doet geloven gericht is op een gebalanseerde tactiek van zowel short-gaan van slecht-management-partijen, en long van goed-management-bedrijven, etc.
Maar de kans is groot dat LI veel meer oportunistisch tewerk gaat. Bijvoorbeeld om even het FD te bellen voor een interessante lead.

We zullen zien waar Imtech - en deze anekdote - eindigt. Als (long) investering komt het waarschijnlijk niet meer in de portefeuille van LI terecht. LI heeft deze slag in ieder geval gewonnen. De Imtech-belegger is wakker geschud.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?