Amateur of professional

Waarom gedragen sommige professionals zich zo amateuristisch?

Amateur of professional, of professioneel? Is (werkt, opereert, doet, ...) een amateur minder professioneel dan een prof? Volgens de kennis op wikipedia gaat het bij het verschil tussen beide niet zozeer om de capaciteit, als wel om de motivatie van beiden. Het motief of doel is bij de prof om geld te verdienen met / door zijn professie, en bij de amateur is het financiële motief ondergeschikt aan de activiteit. De amateur heeft een "voorliefde" voor wat hij doet, maar realiseert zich dat deze liefde beperkt is voor de zakelijke wereld.

Een amateur heeft geen officiële scholing ondergaan.
Voorbeelden: Amateur voetballer, of sporter Amateur schilder, schrijver of in 't algemeen kunstenaar Amateur computerdeskundige Amateur belegger, ...

De organisatorische kant van de amateur is ook interessant. Daar waar de pro zich verbonden heeft aan een disciplinaire structuur, ontbreekt die vaak bij de amateur. Zo zou je kunnen zeggen dat een professional zich amateuristisch gedraagt wanneer deze zich niet aan de organisatorische vereisten van zijn werk houdt.
Een professionele verpleger kan amateurisme verweten worden wanneer deze enkel de leuke of aangename activiteiten uitvoert, maar niet de zaken die ook tot het ambt behoren. Een vrijwilliger verzorger - de amateur - werkt vaak uit pure liefdadigheid, maar kan qua kennis tekortschieten. De moderne wereld zorgt ervoor dat organisaties wel professionals inhuurt en aanneemt, maar men kan niet vermijden dat deze amateuristisch handelen. Terwijl het omgekeerde - een amateur in de organisatie opnemen - niet geaccepteerd wordt. De uitzondering is de Hacker in de ICT-wereld. Dit zijn vaak amateurs die zoveel tijd hebben besteed aan hun vak dat ze meer weten dan menig professional. De hacker zal echter nooit een teamspeler worden. Ook iets van de professionele wereld: teams en samenwerken. Amateurs zijn eerder einzelgängers.
Het verschil in uniform bij de sporters (amateur zonder duidelijk uniform, de professional met een strak gesponsord shirts) laat dit ook zien; het werk van de prof is serieus. Ook al is de amateur misschien beter, wanneer deze tot de georganiseerde wereld toetreedt zal zijn prestatie fluctueren. Een prof moet op alle dagen even goed presteren.

De organisatie in het leven van de prof zorgt dat deze de performance voortdurend meet. Dit is ook typerend voor de professionele werknemer; zijn bijdrage wordt gemeten via functioneringsgesprekken of anderszins

En hoe zit dit onderscheid bij de productieve rol van een ouder; is deze eerder een professional of een amateur?

Het internet is een ander domein waar de professional en amateur gezamenlijk opgaan. Vooral nieuwe activiteiten zoals het bloggen werd als eerste ingevuld door de amateur, de liefhebber en dit werd later geïnstitutionaliseerd in de diverse media. Ook hier is de organisatie het onderscheidend criterium: de amateur blogger maakt de overstap naar professional wanneer deze uitgenodigd wordt door een professionele organisatie.

Bij thuiswerken is het juist andersom; hier is de professional van nature opgenomen in een professionele omgeving, maar komt hij door eigen motivatie in een amateuristische thuiswerkomgeving.

Als laatste is de opkomst van de amateur - wederom de blogger - te begrijpen in de context van een veranderende tijdgeest. Hoeveel professionals in de financiële wereld, hebben ons niet teleurgesteld? En in de medische wereld, of de economen die de crisis niet zagen aankomen of de effecten bagatelliseerden. Of wat te denken van de prof wielrenner die doping gebruikte?
Er is op dit moment een groot wantrouwen tegen de professional. En daarmee is er vrij baan voor de amateur. Die wordt dan na verloop van tijd weer prof.

Op de eerst gestelde vraag, waarom gedraagt menig prof zich zo amateuristisch is misschien een antwoord dat deze te weinig liefde heeft voor zijn vak. Dat kan hij in ieder geval leren van de amateur.

-- 21 oktober 2016
Op het internet (twitter) zie ik tegenwoordig veel onderstaande stelling voorbijkomen:
Amateurs built de Arc, professionals built the Titanic

bron: the sports geek

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?