Opportunisme en Euro(pa)

Zelf ben ik een voorstander van zowel de Euro als Europa. Door beide constructies kan ik in Spanje wonen en hoef ik niet bang te zijn dat een universitair diploma hier minder waard is dan in Nederland.

Maar ik lees natuurlijk graag over andere meningen en die zijn er volop. De meeste daarvan zijn puur opportunistisch, zoals deze mening van Alexander Sassen van Elsloo; het bewijs is dat hij Wilders verbindt met het einde van de euro:

Wilders en het einde van de euro. Het Prinsjesdagdebat in de kamer was weer een kolderieke maar vooral trieste vertoning. Maar een ding bleef bij mij hangen; het beeld van Wilders die maar blijft hameren dat hij geen cent wil overmaken aan de Grieken en dat de Grieken failliet zullen gaan waardoor Nederland naar zijn centen kan fluiten. Iedereen in de kamer valt hem aan met name op het punt waarom hij de stekker dan niet uit het kabinet trekt.
...
Naar mijn mening heeft Wilders zich in een perfecte positie gemanoeuvreerd. Zoals de oppositie gisteren al aangaf, kan Wilders op ieder moment de stekker uit het kabinet trekken. Nu zal hij dat niet direct doen; hij zal wachten totdat Griekenland failliet gaat en de Nederlandse overheid financieel haar pootjes brand. Dan zal hij opstaan tegenover de kiezers en zeggen dat hij (en de SP trouwens) de enige was (waren) die een Grieks faillissement hebben voorspeld.
Wilders krijgt dan een machtig wapen in de vroegtijdige verkiezingen: hij kan kiezers op economische gronden aantrekken (in plaats van op Islam, veiligheid en gezondheidszorg). Grote kans dat dit de PVV tot de grootste partij in Nederland zal maken door kiezers bij met name het CDA en VVD weg te trekken. Nu hoeft dit niet per se te betekenen dat de PVV ook daadwerkelijk een kabinet kan vormen (zie de Ware Finnen; bijna de grootste maar toch niet opgenomen in de regering) maar de kansen zijn wel significant gestegen.


En zo gaat het verder met: Nederland als vallende domino... Daarin schrijft hij dat niet Portugal of Spanje de volgende zijn, maar Nederland - die de stekker uit het project zal halen.

Daar moet ik toch wel om lachen. Dat Nederland en Wilders zo'n groot effect gaat hebben op het voortbestaan van de Euro. De rol van Nederland in het internationale klimaat zal verder afnemen. Naar het bekrompen en in zichzelf gekeerde Nederland van "doe eens normaal joh, doe zelf normaal" zal men minder en minder gaan luisteren.
Opportunisten en politici zijn goede vrienden en Wilders is daar geen uitzondering op. Hij wist het Islam-probleem te gebruiken en denkt nu Griekenland (niet de Grieken) te gebruiken. Maar op ene moment keert het geluk van de opportunist tegen zich.

Eurocrisis in 3D. Zoals sommige van mijn vaste lezers weten, ben ik van mening dat binnen vier jaar het doek zal vallen voor de euro...  een van de belangrijkste en meest genegeerde argument: de menselijke factor.
...
Een goed voorbeeld van de menselijke factor als stoorzender is te vinden in cultuur: waar de één bezuinigingen accepteert (laten we zeggen het noorden van Europa) gaat de ander met vlag en stok de straat op in protest (het zuiden van Europa). Verder behelzen de bezuinigingen die in zo’n plan genoemd worden onafwendbare bezuinigingen op educatie, innovatie, en infrastructuur, iets wat de concurrentiekracht van deze landen verder aantast. De consequenties zijn een hogere werkeloosheid (zowel door directe bezuinigingen/ontslagen alsmede door de verdere aantasting van de concurrentiekracht). Dit zorgt weer voor lagere belastinginkomsten (inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, et cetera) en hogere uitgaven (uitkeringen). Dit zorgt ervoor dat het doel van een begrotingsoverschot uit zicht verdwijnt, wat weer tot verdere bezuinigingen zal moeten leiden en dus tot zoveel protesten dat het plan onuitvoerbaar wordt. Kortom, cultuur bepaalt mede wat wel en niet uitvoerbaar is. Daar wordt in Brussel en Straatsburg weinig rekening mee gehouden. De menselijke factor wordt genegeerd. Een faillissement van een land is bijna nooit een kwestie van niet KUNNEN betalen maar een van niet WILLEN betalen. Politici zouden er goed aan doen om dit goed in hun oren te knopen.
...
Politici zijn ook mensen (toch?)... De “leiders” in de eurocrisis zijn met name de politici... Maar het probleem is dat de eurozone niet werkt en de problemen blijven zich opstapelen. De politici hebben heel wat uit te leggen aan de kiezer... Natuurlijkerwijs gaan de politici gaan op zoek naar zondebokken... Verder hebben de politici nooit ingegrepen als de EMU criteria met de voeten getreden werden; sterker nog ze hebben de criteria zelf ook aan hun laars gelapt. Maar daar horen we ze natuurlijk niet over.
... Einde van de euro... Nu met het recente opstappen van ECB directielid Stark en Weber lijkt het alsof de eurocrisis van 3D naar 4D gaat. Het is een zodanig explosieve mix dat alleen al door de menselijke factor de eurozone gedoemd is te mislukken. De economische, financiële en juridische verschillen versterken dit beeld alleen maar...
(bron: Telegraaf)

De menselijke factor, cultuur, politici, niet niet-kunnen, maar niet-willen... Deze argumentatie past in het rijtje van zij-in-het-Zuiden zijn dom en wij-in-het-noorden zijn slim, want niet willen bezuinigen is dom. wel is het vreemd dat ze in de VS ook niet willen bezuinigen en de politiek van de VS en de FED haaks op die van (Noord) Europa staat.

Ook aardig is het dat de schrijver in een zin weet over te brengen dat het opstappen van hoofdeconoom Stark een slechte zaak was, zonder ook maar een argument te gebruiken. Het detail dat Stark verantwoorlijk was voor een renteverhoging en de ECB nu meer naar het beleid van de VS kijkt en misschien voor een renteverlanging kiest blijft onbelicht. Maar volgens de schrijver was Stark - als vertegenwoordiger van de Noordelijke Elite - de juiste man. Ik lees dus enkel populistische meningen die aansluiten bij de grootste gemene deler van de menselijke factor: opportunisme.

Een ander groot nadeel van het gebruik van een argument als "de menselijke factor" is dat het zo omvangrijk is - en dan ook nog verkeerd verbonden wordt met het begrip cultuur - dat het argument overal en nergens voor gebruikt kan worden.
Maar wat verdedigt deze spreker? Sassen is oprichter van Sassen Research & Consultancy. Een echte researcher zou zich limiteren tot professionele termen en niet gebruik maken van vaagheden als "de menselijke factor". Dat is eigen aan de consultant. Hij heeft blijkbaar belang bij de boodschap dat de Euro gaat vallen.

Nu ben ik als voorstander van de Euro niet onafhankelijker in mijn mening, en ik heb ook niet altijd de tijd om me echt te verdiepen in de problematiek. De Telegraaf heeft die tijd wel, maar heeft geen enkel belang bij serieuze meningen; zij willen vooral effect scoren. Ik vergeet dat soms.

--
En, meer van hetzelfde: 'Duitsland gaat terug naar eigen munt' - Johan Van Overtveldt
Of deze: Crash in aantocht
En deze (7 nov) SOS Europa

En inmiddels (13 november) is de algemene gedachte dat de euro uit elkaar zal vallen. Verdedigers van het "project" houden wijselijk hun mond...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?