Beleidseconomen weten het niet meer

De economen geven het op, hun wetenschap verkeert in een existentiële crisis, meldt econoom en columnist Rens van Tilburg.

Afgelopen woensdag verzamelde de academische fine fleur van de haute finance van de lage landen zich in het auditorium van de ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas. Daar vond de opening plaats van het academisch jaar van de Duisenberg School of Finance, de opleiding van onze toekomstige financiële leiders. Geheel in de geest van de naamgever van de school, en nog actueel ook, stond de euro centraal...
En zo
[na het afschieten en betwijfelen van elkaars ideeën en oplossingen voor de crisis] zaten drie van de meest ervaren en gelauwerde beleidseconomen van Europa rond een wiel, in alle ernst overwegende of de mensheid het daar, met de kennis van nu, niet beter bij had kunnen laten. Een betere illustratie van de depressie waar de economische wetenschap in verkeert is nauwelijks denkbaar.
...
Zou deze oefening in bescheidenheid van de 'wijzen van voor de crisis' de start kunnen zijn van een meer in de echte wereld gewortelde economie?


Beleidseconomen zijn de strategen binnen de normale bedrijfsorganisaties. In normale situaties waar men vergelijkingen kan maken met eerdere periodes zal de strateeg versus beleidseconoom geen moeite hebben met het vinden van een strategie. Maar dit zijn uitzonderlijke situaties, waar leiderschap ontbreekt en "men het niet weet." Maar men mag van de econoom ook niet teveel leiderschap verwachten. Daarvoor is hij gaan studeren en richt hij zich op analyses. In ondersteunende functies. Is het feit dat hoofdeconoom Stark de ECB heeft verlaten ook niet juist een voorbeeld van een / deze tijd met een gebrek aan leiderschap?

--
PS. Later krijgt de massa ook door dat Stark - als BE - verantwoordelijk was voor het verhogen van de rente in Europa, en daar schijnt men nu van terug te willen komen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?