Nauwere samenwerking AMC en VUMC

De academische ziekenhuizen AMC en VUmc in Amsterdam gaan intensief samenwerken. Zij zullen medische behandelingen verdelen, wat betekent dat patiënten voor complexe behandelingen nog maar in een van de twee ziekenhuizen terechtkunnen. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.
In Amsterdam kunnen patiënten straks voor ernstige ongevallen buiten kantooruren mogelijk de ene week in het AMC, de andere week in het VUmc terecht. Zwangere vrouwen zullen bijvoorbeeld vooral in het VUmc bevallen. Voor heel gecompliceerde zwangerschappen en dreigende vroeggeboorten moeten ze naar het AMC.
Het is voor het eerst dat twee academische ziekenhuizen zo intensief gaan samenwerken. Het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voegt zich naar verwachting later bij de alliantie.
De ziekenhuizen stemmen ook de inkoop van apparatuur op elkaar af, wisselen personeel uit, werken samen bij op onderdelen van de medische opleidingen en zullen één elektronisch patiëntendossier ontwikkelen (NRC)


Deze plannen sluiten aan bij de wens van minister Schippers. Los daarvan roepen de plannen instemming op: samenwerken gebeurt wel vaker, maar deze samenwerking klinkt serieus. De praktijk zal later - na enige ervaring - aangepast worden een de hier geschetste processen (complexe bevallingen in het AMC). Voor de klant moet het duidelijk zijn wanneer hij waar geholpen wordt, net als voor beide organisaties...

De bewoner in Amsterdam met gezond verstand vraagt zich wellicht al langer af waarom er twee academische ziekenhuizen zijn in eén stad. De woorden van Hans Wiegel - we kunnen best met wat minder ziekenhuizen - klinken nog na.

Diegene die stelt dat er niets verandert in de zorg heeft hier voldoende input. De vorige bestuursvoorzitter van het AMC, Louise Gun­ning-​Sche­pers, is sinds 1 sep­tem­ber 2010 voor­zit­ter geworden van de Ge­zond­heids­raad. De internist Prof. Marcel Levi volgde haar pas recentelijk op.

Van oudsher heeft het AMC al samenwerkingsverbanden met verschillende ziekenhuizen in de regio en met andere umc’s. De intensiteit verschilt per specialisme of ziekte, variërend van kennisuitwisseling tot afspraken over de concentratie van de behandeling van zeldzame aandoeningen.
De samenwerking met het VUMC is op dat moment (jaarverslag 2009) beperkt tot
Neurochirurgie, Gynaecologische oncologie en Chirurgie bij kinderen." Bovendien waren er toen nog geen duidelijke richtlijnen voor de samenwerking.

In het VUMC kreeg de bestuurswisseling van het AMC aandacht bij de Medische Staf vergaderingen: “Wisseling van de wacht” van voorzitter van de Raad van Bestuur in AMC (Jaarverslag VUMC 2010). Drs. Elmer Mulder is bij het VUMC al sinds minimaal 2001 voorzitter van de RvB. Een voorzichtige conclusie is dat deze wisseling van de wacht bij het AMC de nauwere samenwerking met het VUMC in ieder geval niet heeft tegengewerkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?