Beursexit Omega Pharma

Zanna schreef boos over de aangekondigde beursexit van Omega:
Marc Coucke... wil zijn bedrijf Omega Pharma van de beurs halen. Dat is doodjammer. Met Coucke verliest de Brusselse beurs zowat de meest spraakmakende bedrijfsleider, met Omega Pharma verliest ze haar opvallendste, spannendste en zowat best presterende aandeel sinds Omega’s beursgang in 1998.


Ik ben boos omdat Coucke de beurs onterecht neerhaalt. Te volatiel, vindt hij. Geen geschikte plek voor een bedrijf als het zijne. Die houding stoort me. Omega Pharma is het typevoorbeeld van een bedrijf met ambitieuze groeiplannen dat enkel dankzij de beurs die plannen kon waarmaken. Dankzij een razend klimmende koers sinds het beursdebuut in 1998, kon Coucke meermaals tientallen miljoenen euro’s aan vers kapitaal ophalen. Spotgoedkoop. Hij bood ze aan tegen wat de belegger bereid was te betalen: véél. Coucke profiteerde gulzig. Hij nam er jaarlijks handenvol bedrijven mee over.


De omzet van OP groeide in de jaren sinds de introductie in 1998 van 23 miljoen naar 814 miljoen euro.

Ze schrijft ook over het mogelijk einde van de licentie met Eurogenerics:
Dat contract vervalt in 2014 en moet heronderhandeld worden. ‘Dat kan 20 procent omzet kosten’, zei Coucke grimmig tijdens de algemene vergadering in mei. Slik! Of zei hij dat om de koers alvast wat te drukken omdat hij toen al met een beursexit bezig was? Foei Zanna, dat is een stoute veronderstelling…

Ook verder in De Tijd is er kritiek op de hoogte van het bod van 36 euro.
Fondsbeheerder Sébastien Buch is duidelijk. ‘Dit bod is te laag voor ons. En ik betwijfel sterk of er iets in het prospectus kan staan dat me ervan kan overtuigen om op het bod in te gaan. Omega Pharma heeft de activiteiten en de geografische spreiding om het beter te doen dan de traditionele farmasector. Wij willen van dat potentieel meegenieten op lange termijn.’

Ik heb niet direct een mening. Wat me wel opvalt is dat Coucke met Couckinvest altijd al dertig procent van de aandelen in bezit heeft gehad en dat hij zijn stake zou vergroten tot een overname verplicht was lijkt normaal.
Wat niet lijkt te kloppen in het verhaal en de motivatie van Coucke is dat hij jaar-in-jaar-uit het dividend heeft verhoogd; de laatste vier jaren van 0,50 naar 0,60 naar 0,80 tot nu 1,00 euro. De logica van dergelijke progressieve procentuele dividendverhoging is ver te zoeken, en rijmt zeker niet met een vraag naar meer lange termijn investeringen. Het lijkt eerder op een te enthousiaste uiting van eigen (Omega Pharma) kunnen.

Coucke weet ongetwijfeld meer dan de aandeelhouder.

--
9 september. Volgens Willem Burgers zou deze beursexit wel eens een trend kunnen worden, waar  pensioenfondsen een van de sturende krachten zouden zijn:
http://www.iex.nl/Column/66583/Last-of-lust.aspx

--
7 juli 2014, Omega Pharma in de verkoop?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?