Dexia krijgt een ‘bad bank’

Knack reporteert:


De Dexia-groep wordt opgesplitst in een Belgisch en een Frans stuk. De rommelkredieten worden ondergebracht in een ‘bad bank’, waarvoor de Belgische en Franse overheid garant staan. Dat vernam Trends... Er circuleerden de voorbije dagen heel veel geruchten over de ontmanteling van Dexia. Uit goede bron verneemt Trends nu dat er een scenario voorligt dat voorziet in een opsplitsing van de Belgische en Franse activiteiten, de oprichting van een bad bank voor de rommelkredieten, en de verkoop van de Turkse Denizbank. Afgelopen weekend raakte bekend dat Dexia-dochter Crédit Local de France in een nieuw Frans vehikel met Banque Postale en Caisse de Dépôts et Consignations (CDC) wordt ondergebracht. De Franse staat wil immers de financiering van zijn lokale besturen veilig stellen. Dexia had het de voorbije weken, net als de meeste Franse banken, steeds moeilijker om zijn kortetermijnfinanciering op de geld- en interbankenmarkt rond te krijgen. De afsplitsing van de Franse tak zou echter maar één deel van een veel omvattender plan zijn. Ook Dexia Bank België zou een aparte entiteit worden. De hamvraag is dan wie de portefeuille rommelkredieten (meer dan 100 miljard euro) voor zijn rekening neemt. De oplossing daarvoor moet van de oprichting van een ‘bad bank’ komen, waarvoor de Belgische en Franse overheid garant zouden staan. De Turkse bank van Dexia, Denizbank, zou verkocht worden. Het is nog onduidelijk hoe dit project juridisch en financieel gerealiseerd wordt, en wat de gevolgen zijn voor de aandeelhouders van Dexia en de belastingbetaler. Veel zal afhangen van de manier waarop de opsplitsing gebeurt en de verdeling van activa en passiva. Hoe dan ook kan dit voor Dexia een stap naar een structurele oplossing zijn. Patrick Claerhout

Het concept van Bad-bank is al eerder uitgevonden onder andere in de VS, maar ook bijvoorbeeld in Spanje, waar bijvoorbeeld bij de beursgang van Bankia dezelfde constructie is gebruikt; de niet te verkopen hypotheken blijven achter in de niet beurs-te-noteren BFA (Banco Financiero y de Ahorro). qua praktijken verschillen Noord en zuid minder van elkaar zou je zeggen. En: in de financiële wereld heeft men niet afgeleerd om af-te-kijken. Maar misschien werkt het.

--
5 oktober. NrcDexia in problemen na kritisch rapport Moody’s. De problemen bij Dexia komen onder meer voort uit de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties van de bank. Dexia heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden. Beleggers twijfelen aan de liquiditeitspositie van de bank, waardoor het voor Dexia steeds moeilijker wordt om bij andere Europese banken te lenen. Het is daarom dat de Europese Centrale Bank Dexia momenteel al ondersteunt.
Onze economieredactie over de crisis bij Dexia:
“De problemen bij Dexia laten zien dat de Europese schuldencrisis dreigt over te slaan naar de banksector. Beleggers en banken maken zich steeds meer zorgen over de gezondheid van Europese banken die grote portefeuilles staatsobligaties van probleemlanden bezitten. Naarmate steeds meer landen in de crisis worden getrokken, worden steeds meer banken als risicovol gezien.”

Relatief is de blootstelling aan de Griekse leningen klein (1% van uitstaande vermogen), maar de markt denkt waarschijnlijk verder dan de bank. Of kijkt de markt naar de verschillen met andere financiële partijen

Zo laat SNS Reaal voor haar verzekeringsactiviteiten weten (Jaarverslag 2010):
In 2010 is als gevolg van de eurozone-crisis de staatsleningenportefeuille defensiever gepositioneerd door fors af te bouwen in staatsleningen uit Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje. De totale exposure op staatsleningen van deze landen is per 31 december 3,2% van de totale beleggingsportefeuille. Per 1 januari van dit jaar was dit nog 9,6%.

--
28 maart.
Dexia: de graaicultuur ten top.
  Elke rechtgeaarde burger voelt de revolte in zich meer opwellen bij elke brok bijkomende informatie over het Dexia-dossier die naar buiten komt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?