Chinees in het pakket

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) meldt woensdag dat ze 1 miljoen euro uittrekt zodat zeker acht scholen Chinees kunnen aanbieden als examenvak... (ze) wil het vak aanbieden op vwo-niveau, maar ook talentvolle havoleerlingen kunnen dit examen doen. ‘China zal als economische wereldspeler een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze samenleving. Dit vak biedt voor de toekomst prachtige kansen voor de economische betrekkingen en verbreedt de horizon van jongeren’, aldus de bewindsvrouw. Ze vindt dat het bij de Nederlandse handelsgeest pas om ook kennis te hebben van deze taal en cultuur. (Bron: Volkskrant)

Chinees is als taal (en cultuur) natuurlijk redelijk neutraal, behalve wat problemen die er zijn met o.a. mensenrechten. Heel anders zou het zijn als de staatssecretaris zou voorstellen om Arabisch als examenvak op te nemen. Dat is ook een wereldtaal, en Nederland handelt indirect met Arabische en islamitische landen, indirect door immigratie. Is dat echt anders?

Maar zo begint het dus denk ik dan toch. Nederlanders zijn weer als eerste die een economische grootmacht omarmen en Open staan voor de taal en cultuur. Spreek jij al Chinees, is straks dé vraag op feestjes en partijen. 

Op de documentaire De Oorlog zag ik dat Nederland in het voormalige Nederlands Indië binnen acht dagen zich overgegeven had aan de Japanners. Toen begonnen ze waarschijnlijk ook direct de taal van de Japanners te leren op scholen, want het was de economische macht en Nederlanders hebben een handelsgeest.

Wat is het effect van deze initiatieven op de Nederlandse cultuur vraag ik me af. En op de identiteit van de Nederlander.

--
Meer dan twee jaar later komt Bolkestein met de uitspraak om een Nederlandse-taaltoets in te voeren voor studenten aan HBO en universiteit.
VVD-prominent Frits Bolkestein wil dat er een verplichte toelatingstoets Nederlands komt voor mensen die een hbo-studie of universitaire opleiding gaan doen. Daarvoor pleit hij vandaag bij de overhandiging van het eerste exemplaar van De Staat van Morgen, een boek van trendwatcher Adjiedj Bakas over de toekomst van overheid en politiek. Bolkestein zegt te hebben geconstateerd dat op universiteiten de beheersing van het Nederlands door studenten vaak onder de maat is. Daarover maakt hij zich zorgen. Ook voor vreemde talen moet meer aandacht in het onderwijs komen, vindt de VVD-prominent. Door de matige beheersing van Duits en Frans loopt Nederland volgens hem handel mis. 'Ook het Engels van Nederlanders is minder goed dan zij zelf vaak denken', constateert Bolkestein. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek is woensdag tijdens het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de overheid van de toekomst. Zo'n 2500 burgemeesters en wethouders zijn daarbij aanwezig. (Bron: Volkskrant 6 juni 2012)

-- 22 april '24. Sigmund

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?