Spanje ≠ Griekenland?

Emilio Botín - de bestuursvoorzitter van Santander zegt dat de vergelijking van Spanje met Griekenland, net zoiets is als Real Madrid vergelijken met Alcoyano, een team van de tweede divisie.
Overigens verloor Real Madrid kort geleden nog van zo'n tweede divisieteam voor "La Copa del Rey" tegen Alcorcon: 1 - 4. Dus in hoeverre de vergelijking zin heeft is maar de vraag.
Overigens is de kans dat Real Madrid failliet gaat groot. En wat te denken van Christiano Rolando die zijn waarde maar niet kan vergelden; hij heeft een paar dagen geleden rood gekregen voor een elleboogstoot.

Maar ja, het gaat om de economie. En in Spanje "is het stil aan de overkant." Men maakt zich grote zorgen hier. En die stilte is uniek omdat in Spanje men in het algemeen meer uitbundig is.

De extra afwaardering (9 miljard reserves door toegenomen wanbetalers - morosidad) van Santander op het Spaanse vastgoed werd niet goed ontvangen. Het bedrijf maakt nog wel 9 miljard winst, slechts 1 miljard minder dan in 2008, maar die winst moet met ca. 32% meer aandelen gedeeld worden, het dividend daalt 14,8%.

Vooral interessant - in deze tijd van brand equity - is natuurlijk de vraag wie er gelijk heeft. Dat Spanje niet met Griekenland te vergelijken is, mag voor sommigen duidelijk zijn, maar niet voor iedereen. Voor de Financial Times behoort Spanje gewoon tot dezelfde league als Griekenland, Portugal en Italië: "de Pigs," zeg maar oneerbiedig "de varkens van het zuiden."

Is Spanje nog steeds het Spanje dat u kent van vroeger of is er inmiddels het nodige veranderd, maar blijft het oude imago opspelen in tijden van crisis?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?