Neerslag in Spanje

En dan opeens regent het in Spanje.

U: heeft het woord neerslachtig te maken met neerslag (regen)

"Het woord “neerslachtig” heeft eigenlijk niets te maken met neerslag (regen). Het is begrijpelijk dat de twee termen op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar ze hebben verschillende betekenissen:

Neerslachtig wordt gebruikt om een heel sombere stemming aan te duiden, waarbij je nergens zin in hebt. Het kan een gevoel van bedroefdheid, lusteloosheid of depressie impliceren1. Bijvoorbeeld: “Van een sombere, neerslachtige stemming heeft iedereen wel eens last, maar wanneer is er sprake van een depressie?” 

Neerslag, daarentegen, verwijst naar regen, sneeuw, hagel of andere vormen van vocht die uit de lucht vallen. Het heeft te maken met het weer en de atmosferische condities. Bijvoorbeeld: "De regen plenst neer zonder ophouden, stromend water, waterstromen. De straten zijn nat, overal, natte straten, straten nat."2

Kortom, hoewel de woorden op elkaar lijken, hebben ze totaal verschillende betekenissen. Neerslachtigheid heeft te maken met onze gemoedstoestand, terwijl neerslag betrekking heeft op het weer." ðŸŒ§️ (Bron: BinG, Copilot, Meer informatie 1 woorden.org 2 desteven.nl 3 woordenboek.nl 4 nl.glosbe.com)

Het regent vaak in Spanje rond deze tijd, pasen, maar nooit zoveel als nu - zeg ik uit de vuist weg. Vlak voor de regen begon kwam er een richtlijn van de regering dat zwembaden dit jaar niet gebruikt mogen worden.

Maar ik vraag me af of die ingreep nog relevant is, wanneer de regen nu eindelijk een keer stopt. Voor het imago van Spanje, vraag ik me ook af wat deze week betekent. Al die toeristen die hier heen komen, en dan een week lang in de regen zitten...

Veel cultuurmodellen houden geen rekening met het klimaat. Maar die invloed is er natuurlijk wel. Allereerst indirect. Door het grote aantal zondagen kan Spanje een Toeristische sector opbouwen, hetgeen dus gebeurd is. Maar je merkt het ook aan het temperament. Vij dagen in de regen is voor hier, redelijk extreem - overigens is het niet in heel Spanje regenachtig - en dat merk je aan het humeur. In Valencia en Mallorca schijnt gewoon de zon en is het boven de 20graden.

Maar wat me vooral grappig valt is de tegenstelling. Net als op de beurs niemand meer een daling (of een stijging) verwacht, komt die gewoon. Op het moment dat de maatregelen worden voorbereid en gecommuniceerd - zoals van de zwembaden, dan is waarschijnlijk de bodem in het sentiment gevallen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?