Helden, hun aanbidding en hun rol in de geschiedenis (TC)

ON HEROES, HERO-WORSHIP, AND THE HEROIC IN HISTORY, is een boek (uit 1840!) van Thomas Carlyle.

Dit is een boek over helden waar er wel meer van zijn, zo dacht ik, waar ik er in ieder geval meer van gelezen heb, maar toch bladerde ik het boek door, en kwam uit bij een passage over Mohamed. Daar las ik dat de schrijver, ook niet geheel onbekend, Carlyle, Mohamed als een held uitbeelde. Dat deed hij op een bijzonder manier, rekening houdend met de kritiek en andere versies over deze "profeet," schetst hij een beeld van een held, die weinig scholing gehad heeft, en in ruwe tekst zijn verhaal laat optekenen, en dat verhaal is in moderne benamingen, authentiek te noemen. TS noemt het...

Zodoende las ik verder en kwam ik ook bij andere delen uit in dit boek.

De lectures over helden heeft de volgende opdeling:

  • De held als godheid. ODIN. PAGANISM: SCANDINAVIAN MYTHOLOGY
  • De held als profeet. MAHOMET: ISLAM. 
  • De held als dichter. DANTE: SHAKSPEARE.
  • De held als priester. LUTHER; REFORMATION: KNOX; PURITANISM. 99
  • De held als man van taal. JOHNSON, ROUSSEAU, BURNS.
  • De held als koning. CROMWELL, NAPOLEON: MODERN REVOLUTIONISM. 

Gemini:

Carlyle betoogt dat heldenverering een natuurlijke en gezonde menselijke behoefte is. Door helden te bewonderen, worden we geïnspireerd om onszelf te verbeteren en onze eigen capaciteiten te ontwikkelen.

Het boek is controversieel vanwege Carlyles bewondering voor autoritaire leiders zoals Napoleon. Desondanks is het een belangrijk werk in de 19e-eeuwse literatuur en heeft het een blijvende impact op de geschiedfilosofie en de psychologie.

Enkele sleutelpunten van het boek:

  • Helden zijn essentieel voor de vooruitgang van de mensheid.
  • Heldenverering is een natuurlijke en gezonde menselijke behoefte.
  • Er zijn zes verschillende types helden.
  • Heldhaftigheid is een universeel menselijke eigenschap.


Extra informatie: Wikipedia-artikel over On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History: [ongeldige URL verwijderd] / Project Gutenberg e-book van On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History: https://www.gutenberg.org/ebooks/145

-- Wat zegt Carlyle over Mohamed?

In zijn boek "On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History", beschrijft Thomas Carlyle Mohammed als een van de zes "helden" die de geschiedenis van de mensheid hebben gevormd. Carlyle bewondert Mohammed's leiderschap, zijn moed en zijn vermogen om een ​​nieuwe religie te stichten.

Enkele van de dingen die Carlyle over Mohammed zegt:
  • Een profeet: Carlyle beschouwt Mohammed als een profeet die door God is gezonden om de mensheid te leiden. Hij noemt Mohammed's Koran "een boek vol met helderheid en kracht".
  • Een hervormer: Carlyle ziet Mohammed als een hervormer die de Arabische samenleving van zijn tijd heeft gemoraliseerd en geciviliseerd. Hij stelt dat Mohammed een einde heeft gemaakt aan de idolatrie en de immoraliteit die in Arabië wijdverspreid waren.
  • Een leider: Carlyle prijst Mohammed's leiderschap en zijn vermogen om mensen te inspireren. Hij stelt dat Mohammed's militaire successen te danken waren aan zijn charisma en zijn strategische genie.
  • Een held: Carlyle beschouwt Mohammed als een held die een blijvende impact heeft gehad op de wereld. Hij stelt dat Mohammed's religie, de islam, een van de grootste religies ter wereld is geworden.
  • Echter, Carlyle's visie op Mohammed is niet zonder kritiek:
Sommige critici vinden dat Carlyle Mohammed te veel idealiseert. Ze wijzen erop dat Mohammed ook een feilbaar mens was die fouten maakte.
Andere critici vinden dat Carlyle's visie op Mohammed gekleurd is door zijn eigen tijd en cultuur. Ze wijzen erop dat Carlyle een 19e-eeuwse Brit was die de islamitische wereld niet uit de eerste hand kende. Ondanks deze kritiek is Carlyle's boek "On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History" een belangrijke bron voor de studie van Mohammed's leven en erfenis.

Op YouTube (zie picture) zijn vele video te zien over dit werk en haar impact, bijvoorbeeld deze die een samenvatting geeft en verder focust op het thema van overleiderschap:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?