Entrevias

Entrevias is een Spaanse tv-serie, die luchtigheid combineert met engagement, om het zo maar te zeggen. Een serie met een visie en een andere - niet-Mainstream-kijk op de samenleving. Dat wordt duidelijk wanneer de kleindochter van de hoofdpersoon een trauma moet verwerken en door haar moeder met een psycholoog, " beste uit het land," in contact wordt gebracht. De grootvader wil daar niks van weten, wanneer deze psychologe aanbelt wijst hij haar direct de deur: "fuera de aqui."

De serie past perfect in een presentatie over veranderingsmanagement (en cultuur, want diverse groepen staan tegenover elkaar: de gegoede burger, de zigeuner, Zuid-Amerikanen, Spanjaarden, oud, jong, etc...). Het verhaal gaat over weerstand, over veranderingen van een wijk die in verval komt en over de motieven van die veranderingen en wat je er tegen kunt doen. Weggaan of vechten. De Opa in het verhaal kiest -als ex-militair - duidelijk voor het laatste, ook al krijgt hij de aanbieding om zich terug te trekken in een appartement van een vriend in Cadiz wanneer het te gevaarlijk lijkt te worden. 

---

Ik vroeg de Bing Copilot: Waar gaat de serie Entrevias precies over?

"Entrevías is een Spaanse televisieserie geproduceerd door Mediaset España voor Telecinco. De serie, gemaakt door David Bermejo met Aitor Gabilondo als uitvoerend producent, wordt gekenmerkt door een mix van thriller, drama, en actie. Hier is een overzicht van de serie:

Hoofdpersonages: 

  • Tirso Abantos (gespeeld door José Coronado): Een voormalig kapitein van de infanterie van de 3e Compagnie. Hij is een oorlogsveteraan met het posttraumatisch stresssyndroom en runt een buurtijzerhandel genaamd “FERRETERÍA ABANTOS”.
  • Irene Abantos (gespeeld door Nona Sobo): De rebelse kleindochter van Tirso, een jonge bruid van Vietnamese afkomst.
  • Luis Zahera, Felipe Londoño, en andere acteurs maken ook deel uit van de cast.

De serie draait om liefde, hoewel dat niet meteen duidelijk lijkt. Tirso, de kille en solitaire ijzerhandelaar, wordt gedwongen om voor zijn rebelse kleindochter Irene te zorgen. Irene heeft een relatie met de Colombiaanse bendeleider Nelson Gutiérrez.

Wanneer Irene in de problemen raakt met lokale criminelen, wordt Tirso onverwacht een ‘held’ en vormt hij samen met zijn twee oorlogskameraden, Pepe en Sanchís, een front tegen de straatbendes die de straten van Entrevías overnemen.

De serie behandelt thema’s zoals generatie-kloven, veranderingen in de samenleving, waarden en de co-existentie van mensen uit verschillende culturen. Het is een boeiende mix van emoties, actie en humor die de kijker meeneemt in het leven van deze intrigerende personages123." (Meer informatie 1 bing.com 2 mitele.es 3 20minutos.es 4 es.wikipedia.org 5 sensacine.com 6 netflix.com 7 mitele.es 8 telecinco.es 9 diezminutos.es 10 imdb.com)

---

Dan moet de hoofdpersoon zelf ook veranderen, want dat is ook deel van het spel. Hij leidt een verandering, maar heeft zelf ook te maken met trauma's en problemen die niet opgelost zijn.

Entrevias is een mooi verhaal over een buurt die geen aandacht krijgt. De actualiteit van investeerder die speculeren met onroerend goed komt erin terug, individualiteit en groepsgedrag en hoe je moet kiezen. En dan is er ook nog de tegenspeler. De ex-vrouw van de militair komt terug in beeld nadat ze haar familie in de steek heeft gelaten. En zij is de tegenpool, juist iemand zonder de principes van de militair maar praktisch en ideologisch ingesteld. Een krachtige mix voor de nodige nieuwe botsingen in de laatste "temporada." Meestal zijn die seizoenen na een of twee verlengingen niet meer zo spannend als het begin, maar ook hier wisten ze deze verwachtingen goed te managen. Er komt mogelijk een vierde seizoen... Zo ver heeft het verhaal me in ieder geval geboeid. En dat verwacht je niet op het eerste gezicht.

De titel als laatste is mooi gekozen, het verhaal draait om een oud treinspoor met verlaten wagons, en tussen de bielsen of tussen de rails, is precies wat de serie als focus heeft, dat deel van de samenleving dat er net niet bijhoort. Of, wanneer het leven, een plan een carrière, ontspoort...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?