The Big Quit

 Terwijl "iedereen" zit te wachten op een big reset of devaluation, is er een ander fenomeen aan de gang: the big resignation. "Mensen hebben vanaf de pandemie massaal hun werk opgezegd, en niemand zag het aankomen."

Diegenen die het fenomeen wel signaleerde was Anthony Klotz professor in management in Texas. Hij onderzoekt waarom en hoe mensen ontslag nemen en waar deze beslissing toe leidt.

Wanneer je in dienst bent ligt de macht bij het bedrijf, wanneer je zelf opzegt komt die macht terug bij jouw, legt de hoogleraar uit. De vraag is dan, wat doe je ermee? 

Over deze vorm van organisatiepandemie zegt hij dat mensen moe zijn. Chronisch en dat er veel stress heerst... The Quitters zijn geaffecteerd door de crisis en zoeken een leven dat veel meer vrijheid biedt, Hier komt het minimalisme wat al een soort van trend was, samen met de pandemie van stress op het werk en thuis. Onbeantwoord blijft de vraag: wie de toekomstige pensioenen gaat betalen?

Toni Morrison, Nobelprijswinnaar voor literatuur komt met drie lessen die werk en vaak voortkomende frustratie haar gaf:

1. Jij doet het werk, het is niet het werk dat jou maakt. 2. Je echte leven is daar waar je met je familie leeft. 3. Je bent niet je werk, je bent de persoon die je bent. OF samenvattend: je bent niet je werk.

In een bijlage staat een referentie naar Bregman en het basisinkomen. Hij ziet ook drie oplossingen: basisinkomen, 15 uur werken en vrije grenzen voor iedereen. .. (bron: Francesc Miralles, foto Maria Herguita).

--

Iedereen ziet oplossingen. Basisinkomen is al vrij snel een oplossing. En hoe meer we dit herhalen hoe meer men het gelooft. Maar echt bewijs is er niet.

Ik heb zelf het heft in handen genomen en ik vraag me af of ik het opnieuw weer zo zou doen. Je leven is bij je familie. Maar dat is wel heel erg eenvoudig gesteld. Je moet eerst een familie opbouwen, de juiste partner vinden en daar begint het al met wederzijdse verwachtingen.

"In mijn tijd," was er ook een virale beweging van eerder-stoppen-met-werken. Daar hoor je niet zoveel mensen meer over. Toch was het rond 2000, net over de eeuwwisseling getild een algemene gedachte. Net als nu Het Massale Ontslag.

-- 22 mei:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?