The great devaluation (Adam Baratta)

The Great devaluation, How to embrace, prepare, and profit from the coming global monetary reset, is een boek van Adam Baratta. Baratta heeft een bachelors degree in economics (Temple University) werkte 15 jaar in Hollywood, was drie jaar creative director, toen executive van American Bullion en richtte in 2014 Advantage Gold op. 

Hij stelt dat het beleid van de FED verantwoordelijk is voor de overdreven schuldenpositie van de VS op dit moment. De laatste 20 jaar heeft de VS continue een tekort op de overheidsbegroting gehad. de traditie van de FED was om rentebeleid uit te voeren, daar is nu QE bijgekomen.  Dit geld gaat naar de banken en zorgt at deze lagere rente voeren. Maar ipv dat de FED met geld betaald om overheidspapieren op te kopen, doet ze dit door haar balans uit te breiden. De overheid kan zo goedkoper lenen.

Maar hier profiteert alleen de vermogende klasse van. In plaats van dit geld uit te lenen aan de reële economie, besteden bedrijven deze extra leningen tegen goedkope rente om hun eigen aandelen in te kopen. Hierdoor ontstaat er een financiële bubble. Dus de markt voor effecten is gebouwd op schuld, niet op (economische) groei.

De aandelenmarkt reageert nu dus meer op de FED dan op de economie. In plaats van dat investeerder / beleggers letten op vraag en aanbod houden ze enkel in de gaten wat de FED doet.

Omdat de FED de rente laag heeft gehouden heeft het in de nabije toekomst geen munitie meer om recessie te bestrijden. Met de rente toch al op nul, kan de FED enkel geld in het systeem stoppen. En men heeft berekend om hetzelfde effect te krijgen als renteverlaging dat  3 tot 5 triljoen usd in het systeem gestopt moet worden om een gelijkwaardig effect van 1 of meer renteverlaging.

Er zijn tekenen dat er een nieuwe recessie komt; de aandelen koersen zijn volgens de  Buffett indicator (hoeveel geld in het systeem / BBP) en deze was in begin 2020 net zo hoog als vorige topwaarden (156%, tegenover 141 in 1929, en 151% bij de dot.com-crash).

De dollar kan dus logischerwijs haar reserve-positie kwijtraken, omdat de schuld alleen maar met een devaluatie kan eindigen. Landen () kopen massaal goud op. Steeds meer landen zoeken een manier om niet meer afhankelijk te worden van de dollar.

Het is - dus - beter om in goud te investeren. Tussen 2000 en 2020 stegen de aandelen ca. 250% maar werd goud 500% meer waard. Het heeft in deze omstandigheden - van rente op nul - weinig zin om in aandelen te investeren! [een overtuigend argument]. Bij een monetaire reset is goud de winnaar, en daar zou je dan ook je geld op moeten inzetten.

--

zie ook : gold is a better way, uit 2018, bestseller.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa