Geld maakt je gelukkig (Alfio Bardolla)
Ik las dit boek in het Spaans, El dinero te hace feliz, en ik begreep niet direct dat de auteur Italiaans was, hetgeen niet uitmaakt, maar me toch wel opviel. Spaans of Italiaans, in beide gevallen zou ik het onderwerp van financiële vrijheid, waar het boek om draait niet in die richting hebben gezocht. Ik heb de nodige boeken gelezen over het onderwerp, en dit steekt er wel bovenuit. Of de verkondigers van financiële vrijheid zijn geen echte schrijvers, of ook geen echte coach, waar Bardolla dat wel is. Hij schijnt de #1 financial coach in Europa te zijn... Hoe dat gemeten wordt, is me onduidelijk, maar staat wel te lezen.
Geld maakt (je) gelukkig bestaat uit 19 opeenvolgende hoofdstukken zonder verdere poespas. Rechttoe rechtaan. Dat is ook de boodschap. Wil je erin geloven, ok, geloof je het niet, ook goed, vrij vertaald naar de aangehaalde Henry Ford.
Het boek en verhaal is doorspekt met concrete uitspraken, die ook speciaal zo gevormd zijn, "Alfio legt uit," bv dat het echte obstakel naar de financiële vrijheid niet is wat je niet weet, als wel dat je gelooft te weten.
Bardolla begint met zijn verleden te verhalen en laat zien dat hij tijdens zijn studie al een onderneming had opgericht van informatica. Hij maakte de new-economy-boom mee. Daar houdt hij geld aan over, minder dan verwacht, zet iets nieuws op met behulp van een mentor met ervaring en begint zich te interesseren voor neuro linguïstisch programmeren (NLP) en neemt een cursus af om trainer te kunnen worden. Ik investeerde in mezelf. Hoe zijn gedachtesprong precies was van ondernemer tot financieel coach wordt in het verhaal niet duidelijk.
Maar dan begint het. Met. Wat is financiële vrijheid? Die uitleg geloof ik wel. Ik zoek de verschillen, de uitspraken: Om resultaten te bereiken die je nooit bereikt heb, moet je iets doen dat je nog nooit gedaan hebt. En deze: droom groot, want met klein dromen bereik je niks. Referenties zijn er naar de Millionaire next door. Financiële intelligentie is met de Pareto-regel uit te leggen: slechts een beperkt aantal mensen weet zich rijk te maken, de meeste hebben er niet de juiste gewoontes voor.
- Het is niet belangrijk waar je vandaan komt, maar waar je heen wil.
- Niet alle dromers bereiken resultaten, maar alle resultaten zijn wel bereikt door dromers.
- Dapper is niet de persoon die geen angst voelt, maar die desondanks toch handelt. Angst is een mentale staat.
- De slechtste overtuigingen zijn die die je begrenzen...
Psychologie krijgt aandacht. En belangrijk is het onderdeel, overtuigingen. Maar ook: hoe denk je echt over geld. Wat heb je meegekregen van je familie? De meeste mensen begrenzen hun geluk door vooraf al helder te hebben dat zijn niet geschikt zijn om veel geld te verdienen. Het zit allemaal in je kop. Ook is het onderscheid probleem oplossing belangrijk. Richt je op de zorgen (hoe haal ik het einde van de maand met mijn geld) of, denk ik termen van "hoe kan ik..." Onze kwaliteit van leven wordt bepaald door de (kwaliteit van de) vragen die we stellen.
De taal van geld is ook een topic. En de niveaus van Robert Dilt (omgeving, gedrag, capaciteit, overtuigingen identiteit en spiritualiteit). Dan komen de obstakels aan de orde; zijn die groter dan jezelf? Veel heeft te maken met je eigenwaarde, als je een probleem te groot inschat kan het zijn dat je jezelf te weinig capaciteiten toedicht. Van je eigenwaarde mag je vervolgens een balans op maken. Wat staat als actief (bezit) en wat als passief (negatief of tekort). Het centrale argument van financiële vrijheid is cashflow en de potentie om dat te genereren. Met activa kan je geld creëren, via een vliegwiel of rad. Schuld is niet slecht als het maar cash genereert. Veel van dit verhaal lijkt op Poor dad, Rich dad en het kwadrant van Kiyosaki gebruikt hij dan ook. Doel is steeds om met cashflow meer patrimonie (EV) te genereren.
Gebruik een hefboom. De eerste is onze mentaliteit, met als ingrediënt bijvoorbeeld formatie en opleiding., maar ook ervaring, reputatie, tijd netwerk, etc. Investeerders maken (ook) fouten. Maar dat is deel van het proces van groei en ontwikkeling.
Dan komen de instrumenten aan bod. Een bekend feit: de meeste rijken hebben vermogen opgebouwd met onroerend goed. Maar het meest interessante onderdeel vond ik natuurlijk: investeren via de beurs. Ook hier blijkt dat Bardolla de voorkeur heeft voor een hefboom. Het liefst met opties. Je investeert minder, loopt "minder risico" en je winst is vele malen groter.
Maar het meest vernieuwende of innovatieve vond ik hoofdstuk 16. Je potentie om te investeren. Hier gebruikt hij een matrix van 6 bij 10. Zes factoren: tijd (T), geld (G), kunde (H), versterkende overtuigingen (C), Overtuiging van Actie (H) en Beweging (M). Elke factor heeft een waarde van 1 tot 10. Wanneer je het maximum bereikt is je potentie: 10 tot de macht 6 waard en dat is 100.000.
Scoor je overal een 1 dan is je potentie 6. Maar met beperkte investeringen, kan je dat snel vermenigvuldigen.
Goal Getting (hoofdstuk 17) sluit hier mooi op aan. Vind je wat je wil, wat je Passie is en betaal de prijs. Want er is altijd een prijs om te betalen. In het laatste hoofdstuk staat een opsomming, waarin o.a. concrete tips en richtlijnen, zoals: maak de balans op van je leven. vind een goede adviseur, lees biografieën. En een handige tabel waar de Pareto opnieuw terugkeert met verschillen tussen de echte rijken en ... de rest.
2019/04/de-miljonair-naast-ons.html
--
-- 21 januari 2022. Gedragseconomie gaat over geld en geluk, youtube:
Reacties