De bergen van Boeddha (Javier Moro)

De bergen van Boeddha (Las montañas de Buda, van Javier Moro), is een waargebeurd verhaal over twee monniken (Kinsom en Yandol) die de bergen overtrekken, nadat China dit land van de Tibetanen in 1951 ingenomen heeft. In dat jaar begint het verhaal. 


Het idee om te ontsnappen naar India komt van een verzoek van de Chinezen die de Dalai Lama uitnodigen voor een theaterbezoek. De Tibetanen, denken dat dit een val is, en zo plannen ze een ontsnapping.

De Dalai Lama (Tenzin GYatso) vermomt zich voor deze reis - in 1959 - en gedurende tien dagen, voelde hij zich meer bij zijn volk behoren dan ooit. Het doel van de reis is India, dat goede banden heeft met zowel de staat als met de leider.
Gedurende de reis en het verhaal ontpopt zich de geschiedenis van Tibet en de relatie met China, die moeizaam gaat en waar vele mythes de ronde doen, omtrent wat de Tibetanen nu echt willen. Zoals de verlossing van "het dak van de wereld," of gewoon in vrede samenleven van de overheerser.
 
De verteller heeft wel een beetje de kant van China aangenomen, dat vooral in het begin duidelijk wordt waar wrede martelingen van opstandige Tibetanen uitvergroot worden; de hoofden rollen over de grond... Mao Zedong verschijnt al snel in beeld, en hij wil het land in eerste instantie vanuit China regeren, maar zet later een comité van Tibetanen en Chinezen in. Uiteindelijk blijkt Mao "niet te vertrouwen."

Opstandelingen zoals in Nederland de geuzen waren er in Tibet ook, onder de naam van de Kampas, een gebied zo groot als Spanje, dat zelfs Djengis Kahn als meerdere moest laten. Kampas waren nomaden.

De filosofie van het Buddhisme loopt door het verhaal heen, waar bijzonderheden als, dat het de meeste vredelevende religie is, en toch een concept als Kharma omarmt.

Uiteindelijk komt de groep aan in Katmandu, dat door toeristen en hippies bevolkt wordt, waar ze uitbundig ontvangen worden.

Het boek is zo begrijp ik oorspronkelijk geschreven in 1997, en in 2019 opnieuw uitgegeven. Het verhaal zet je wel aan het denken over Machtspolitiek en "afscheidingsbewegingen," specifiek. De relatie tussen Catalonië en Spanje, bv waar zoveel heisa over is, maar dan is dit verhaal toch echt iets anders.

En waarom Tibet zo belangrijk is, voor de Chinezen. Waarom eigenlijk...?
 

-- 23 oktober lees ik de samenvatting van Myanmar-s Enemy Within, van Francis Wade, dat Boeddhisten niet altijd vreedzaam zijn. Ook daar niet: Buddhist Violence and the making of a Muslim "Other."
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa