De Big Reset

Het is al weer enige tijd geleden dat ik dit boek las, maar na het lezen van "The Dollar Trap," kwam ik erachter dat beide boeken uit dezelfde tijd zijn (geschreven in ca. 2014). Twee verschillende boeken, met toch een gelijksoortig onderliggend thema. Dat is interessant. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de schrijver van dit boek, niet de kennis had van The dollar trap.
...
Een journalist is een handelaar. Om dat te begrijpen, kan je de opbouw van een krant bestuderen en die bestaat uit katernen die elk een bepaald gebied beslaan. Elke krant heeft een economie en een sportsectie. Dat zijn ook zo'n beetje de enige constante in de krant over de jaren heen. Alle andere onderdelen krijgen steeds een andere naam, maar sport en economie doorstaan elke verandering.
Een sportverslaggever is een handelaar in sportnieuws. Hij zoekt uit het grote aanbod, het meest relevante sportnieuws af en vat dit samen voor de ontvanger, de vraagkant die de laatste ontwikkelingen wil lezen. De verslaggever is een kennisbroker die veel moet weten van zijn onderwerp, sport of economie, of wetenschap in het algemeen en schrijf daar over afhankelijk van de notities die als een sputterende vulkaan het land in spuiten.

De schrijver van dit boek is een typische handelaar, en ex-verslaggever. En hij blijft zijn productieve rol trouw. Verkopen is een belangrijk onderdeel van handel, maar anders dan een archetypische verkoper die emotionele binding heeft met zijn product is de handelaar veel meer een verkoper van wat er op het moment leeft. De aandacht van deze schrijver verplaats zich van onroerend goed, naar goud en uiteindelijk naar grondstoffen. En daartussenin zit dan het boek, het ultieme handelsproduct, waar de bestseller aan de top prijkt.

De Big Reset is typisch een journalistiek product, het geeft een verslag van deze tijd en het selecteert het nieuws op een dusdanige manier dat het past bij het publiek. Een Telegraafjournalist is anders dan een Volkskrantverslaggever. Waarin de handel de essentiële productieve rol speelt, is de stijl de bijbehorende factor: de stijl van dit boek past bij een handelsproduct, namelijk dat de meeste bronnen van het internet afkomen en een emotionele boodschap uitstralen, het meest zichtbare daarvan is die van Zerohedge, een bedrijf dat emoties verkoopt.

Het verhaal dateert uit 2014, maar is nu ook nog goed leesbaar. Dat komt omdat de boodschap is dat voor 2020 er een reset zal plaatsvinden. Dat is ook direct het hele verhaal dat in 85 stappen gepresenteerd wordt in totaal van zes hoofdstukken uitgelegd wordt. Het laatste hoofdstuk dat de naam van de titel draagt begint met de stap: waarom verwacht je een grote herstart in dit systeem?

Dat geeft al aan dat dit boek bijzonder is. Het product van een journalist en ondernemer. De journalist die perfect ziet wat er in de wereld gebeurt en de ondernemer die elke opportunity met hoge risk-reward oppakt om een slag te slaan. De slag hier is dat goud in prijs zal verveelvoudigen, omdat de FED nu nog in haar boekhouding goud waardeert op ca. 42 dollar en dat kan best wel eens 3000 dollar gaan worden. Maar dat gebeurt pas "wanneer China genoeg goud heeft gekocht."

De schrijver zegt dat hij geen economie heeft gestudeerd, hij vindt het belangrijker - als het om geld gaat - om naar de geschiedenis te kijken. Maar hoe werkt dat dan? Hij citeert antropologisch activist David Graeber, dat vroeger al schuld kwijtgescholden werd, maar diezelfde Graeber schrijft in zijn boek Debt dat ruilhandel nooit bestaan heeft en die kennis neemt de schrijver niet over van de antropoloog. Dus het lijkt erop dat hij zijn bronnen gebruikt voor zijn doel. Ook is er een grote literatuurlijst, maar de meeste hiervan komen niet in het verhaal terug. In het verhaal staan enkel internet referenties.
Dan is er nog een bijlage over verdwenen valuta en toen heb ik de austral opgezocht. Die was vigent tussen '85 en '92. Maar daar heeft geen enkele reset gespeeld. Nadat de inflatie voor zo veel nullen op het bankbiljet zorgde werden deze weggestreept en kwam er een nieuw bankbiljet voor in de plaats. Verder merkte daar niemand wat wat. Als dat ook een reset is, dan was het zeker geen big reset.

--
2018/02/de-bestseller-paradox
2014/04/even-opnieuw-proberen-ergens-in-2020

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?