De opleiding tot waarde-investeerder (Guy Spier)

Er zijn veel boeken over beleggen. Heel veel. Niet elk boek is even succesvol. Sommigen boeken vinden onthaal bij iedereen, zoals de "gewone" bestseller. Elk verschillend boek past wel bij een type belegger. Dit boek is typisch iets dat bij mij past, meende ik na het lezen. Niet iedereen zal dit op dezelfde manier waarderen. Verwacht ik.
Misschien omdat de familienaam Spier in Zuid Afrika voorkomt (al komt deze tak uit Duitsland, waarvan anderen misschien zijn geëmigreerd in vroegere tijden) en dat ik daar op een bepaalde manier een band mee voel. Toch.
Of dat zijn reis op zoek naar een plek in het leven (uiteindelijk werd dat Zurich) me ook wel aansprak. Weinig andere investeerders hoor je zo'n reis maken, naar hun "bestemming." Zelf noemt de auteur/investeerder deze reis: een transformatie op zoek naar rijkdom, wijsheid en verlichting. Als samenvatting schrijft Spier dat de sleutel zit in het temperament, niet in verstand o.i.d.

Waar gaat het boek over? Over investeren. En het minste wat me daarin aanspreekt is het fondsinvesteren, maar de fundeigenaar middelen aantrekt bij derden. Maar Spier's fonds is grotendeels familie-gericht en daarnaast kunnen anderen er in investeren. Dat deel trekt me minder omdat het veel met marketing te maken heeft. Spier refereert in het boek aan een aspect dat hierbij komt kijken en vertelt dan over boek die hij gelezen heeft, zoals Influence (van Cialdini) of de boeken van Tim Robins over het omgaan met mensen.

Er is ook een persoonlijke tocht die Spier heeft afgelegd en die begon bij de interesse voor Buffett. Dat was niet direct aan het begin van zijn carrière. Die startte bij een investeerder van dubieus allooi (D.H.Blair) waar hij de lessen geleerd heeft over geloofwaardigheid. Veel van wat hij daar zag leek op "de wolf van Wall Street," praktijken waarvan hij vertelt dat "de leiding nooit expliciet heeft gezegd dat je iets moest doen, maar dat je het omwille van de bedrijfscultuur toch deed."
Spier had bij deze eerste ervaring een elitaire achtergrond (Oxford, waar hij tijdgenoot is van de bijzonder intelligente Cameron" en Harvard Business School). Daar heb ik uiteindelijk niets aan gehad relativeert GS. Dat moet je niet te letterlijk nemen, maar hij bedoelt dat hij pas echt is gaan leren toen hij op zelfonderzoek afging en de boeken van Tony Robbins begon te lezen (en na een presentatie van deze goeroe was gegaan en over heten kolen had gelopen). Dat was na een persoonlijke crisis. Hij merkt dat hij ondanks zijn elitaire achtergrond, maar met de recente ervaring toch niet zo snel aan de bak komt in die wereld. Hij leest alles over persoonlijke ontwikkeling.

Dan - wanneer zijn vader zegt, je bent gek als je hier geen bedrijf van maakt, en zijn zo'n een miljoen dollar geeft voor een fonds dat hij wil oprichten - begint hij zijn eigen koers te varen. Hij is nog niet gericht op het aantrekken van externe fondsen maar houdt het beperkt binnen de familie. Later heeft hij het wel over een echt fonds, waar hij twijfelt hoe hij de fees moet berekenen, en komt uit op de norm van de markt die 1% bepaalt. Maar een echte formule heeft hij dan nog niet. Hij is wel gecharmeerd van Buffett - put all you eggs in one basket, spreekt hem aan, maar voelt ook dat hij anders is. Zo heeft Buffett bijvoorbeeld geen Bloomberg-terminal (à raison de 20 mille per jaar).
Hij ontmoet Mohnish Pabrai een ontmoeting die zijn zakelijke leven verandert. Samen gaan ze een project opstarten om de benefiet-lunch met Warren Buffett te winnen (uiteindelijk kost hun dat 650 mille). Een etentje (Buffett bestelt altijd hetzelfde menu: een stake, aardappelkroketten en garnisch, aangezuiverd met een Coca Cola) dat hun beider leven als investeerder verandert. Aldus Spier. Want hij komt onder andere tot de ontdekking dat er goede doelen zijn en mensen met een duidelijke purpose in hun leven. En over Buffett leert hij van nabij dat deze geen agenda heeft gedurende de dag, anders dan dat hij tijd vrijmaakt om te lezen, en zo ver mogelijk van het lawaai van Wall Street af wil zitten. Of deze: hoe versla je Bobby Fisher? Door een ander spel met hem te spelen dan schaken! Buffett's kantoor zit in Omaha, en mede op basis hiervan besluit Spier om zich uiteindelijk "terug te trekken" vanuit New York naar Zurich. Ook hier heeft hij weer hulp van een schrijver, dit keer van Taleb, die het heeft over Mediodristan en Extremistan (The black swan).
De financiële crisis komt hij redelijk goed door. Hij heeft obligaties bij Bear Sterns die gespaard blijven, maar in september 2008 komt hij erachter dat zijn vader obligaties van Lehman heeft. "Lehman obligaties, Pa, hoe is het mogelijk?" Zelf doorstaat hij de storm redelijk.
Hij is dan zeker nog niet uitgelezen en leert over mieren (Wilson, e.a.) hoe deze overleven. Van roy Baumeister leert hij over de begrensde kracht van de wil (Willpower: rediscovering the greatest human strength). Ook weer van of over Buffett en anderen leert hij het belang van Bridge, en hij gaat ook aan de slag met schaken, puur om utiliteitsmotief (wat heb ik eraan en wat kan ik ervan leren?) Ook bij bridge moet je omgaan met onzekerheid.
Richting het einde van het boek komen dan ook de investeringsregels aan bod. Die zijn bijzonder leerzaam:
1. stop met het (al dan niet continu) kijken naar koersen. 2. Wanneer iemand je iets probeert te verkopen, koop het dan niet. 3. Praat niet met CEO's en managers of presidenten van bedrijven (een regel die weinig overnemen, en dus een edge oplevert). 4. Compileer zelf informatie over een investering op een gestructureerde manier. Bijzonder ludiek: begin niet met het toetje, voordat je het vlees en de groente op hebt!" 5. Vertel alleen aan mensen wat je doet aan mensen die geen onderdeel zijn van het spel. 6. Handel altijd buiten sluitingstijd. Spier geeft zijn orders 's avonds op, om een aandeel de volgende dag voor een gemiddelde koers te verhandelen. 7. Wanneer een aandeel fors gezakt is na de koop, wacht twee jaar alvorens te verkopen. 8. Praat niet over je actuele beleggingen... E.e.a. gaat wel wat dieper, maar dit is een korte samenvatting.
Dan komt hij bij The Checklist (een boek van chirurg  Atul Gawande). Daar leert hij o.a. van dat wanneer er iemand van de leiding van een bedrijf in persoonlijke problemen komt, je het aandeel moet ontwijken (check). Is een aandeel niet tè goedkoop en denk je dat je de jackpot wint wanneer je het koopt. Onterecht. Een fout die ik ook regelmatig maak. Met een checklist kan je dit soort valkuilen voorkomen.
Hij sluit af met een verhaal, hoofdstuk dat waarde niet alleen in geld zit...

--
De boekreferenties die Spier in dit boek doet, categoriseert hij in diverse thema's, zoals zelfhulp, economie, psychologie, etc.
* Influence (Cialdini - Psychologie)
* Power versus Force (David Hawkins, Psychologie)
* The intelligent investor (Graham, Investeren)
* Meditations (Marcus Aurelius, Filosofie)
* Journey to the ants (Hölldobler, Wilson, biologie)
* The black swan (Nassim Taleb, Economie)
* The Checklist (Atul Gawande, Economie, Psychologie, Geneeskunde).
* 48 power laws (Robert Greene, filosofie, regel 14 bespreek hij in hoofdstuk 12)
* The essays of Warren Buffett

en, dan nog uit zijn persoonlijke bibliotheek, een beperkte selectie:
The power of habit (C. Duhigg, Business)
Give and take (Adam Grant, Business)
The economy as an evolving system (Anderson, Economie)
The rational optimist (Matt Ridley)
Seeking Wisdom: from Darwin to Munger (BEvelin, Investeren)
Security Analysis (Graham, Investeren)
The misbehavior of markets (Mandelbrot, Investeren)
The most important thing (Howard Marks, investeren)
More than you know (Mauboussin, Investeren)
Fooled by randomness (Taleb, Investeren)
Attachment and loss (John Bowlby)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa