De Falcon methode (David Solyomi)

The Falcon Method is een boek van investeerder David Solyomi uit 2017.

Wanneer het aankomt op verschillende types beleggingen dan zijn aandelen het beste. Een leger professionals heeft zich gebogen over het beleggingslandschap, maar kijkend naar een van de beste beleggers ooit Buffett, heeft een eenvoudige regel opgesteld in een van zijn (2011) nieuwsbrieven aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway (BH). Volgens hem zijn er drie type klassen.
De eerste zijn valuta-gebaseerde investeringen, deze zijn verbonden aan een nationale valuta en obligaties zijn het meest bekende voorbeeld. Obligaties zijn een vorm van leningen. De uitgever (bedrijf, overheid) verkoopt een obligatie aan een investeerder. De obligatie-uitgever komt overeen om in de toekomst de obligatie terug te kopen voor het zelfde bedrag. Plus rente.

Obligaties zijn currency-based investment omdat ze uitgegeven worden en terugbetaald worden in bepaalde valuta. Wat er ook gebeurt, er is altijd deze link naar de valuta. Het grootste gebrek van deze investeringen is dat ze erop vertrouwen dat de nationale munt zijn waarde blijft behouden, bij inflatie.

De tweede klasse van Buffett is een unproductieve asset. Deze genereert geen extra inkomen. Commodities zoals graan, olie en goud bijvoorbeeld passen in deze categorie. Het enige doel (en hoop) dat de investeerder kan hebben is dat in de toekomst de waarde van deze commodities in waarde zal stijgen.
De derde categorie zijn productieve assets. Deze zijn het beste om vermogen op te bouwen. Hierin passen aandelen en vastgoed dat rente-inkomsten opleveren. Het verschil met obligaties is dat deze niet aan een nationale valuta vastzitten, ze kunnen altijd gewaardeerd worden tegen goud of een andere valuta. Bedrijfsaandelen zijn de meest productieve assets. De winst wordt deels in dividend uitbetaald, en de onderliggende waarde kan op elk moment verkocht worden.

Het investeren in aandelen vereist wel begrip van hoe het bedrijf cash genereert. The Falcon methode volgt het idee van David van Knapp (Sensible stock investment); de black box. Een bedrijf is op te vatten als een zwarte doos en je weet niet wat er binnen gebeurt. Een doos heeft twee pijpen, input en Output. Cash gaat van de output pijp naar de input pijp. Input bestaan o.a. uit REVENUE de omzet van het verkoop van producten of services. EQUITY SALES is een andere bron van Input. Bijvoorbeeld het uitgeven van eigen aandelen. Deze is belangrijk want de waarde van de bestaande aandelen daalt wanneer dit gebeurt.

Bij Cash speelt er nog iets. Het moet no-strings-attached-cash zijn dat betekent dat de cash niet puur gebruikt moet worden om in leven te blijven in een moordende concurrentiestrijd.

Output. Hier gaat het om lopende UITGAVEN (zoals, salaris, advertenties, en schuld). Maar er is ook zoiets als acquisities, als ook belastingen. WINST is de belangrijkste Output-factor. Als het gaat om winst moet men op drie zaken letten:
1. Dividenden.  Zonder dividend is een aandeel niet interessant.
2. Aandelen inkoop. Dit verhoogt de waarde van de uitstaande aandelen.
3. Vastgehouden winsten. Dit is cash dat binnengehouden wordt om groei te financieren.
De black box is pragmatisch. Het zorgt dat je automatisch op het belangrijkste let.

The Falcon methode beveelt een Buy-and-hold portefeuille aan. Dit geeft de meeste kans op succes.
Hoe glamoureus trading ook lijkt, het merendeel van de traders redt het niet en voor hen blijft het een droom. In plaats daarvan concentreren de meeste investeerders op het klassieke quantum investerings model.

Dit werkt door aandelen te rangschikken adv specifieke criteria, zoals dividend betaald per aandeel, het D/A-ratio dus. De investeerder koopt de beste aandelen volgens dit ratio en houdt deze een periode van 12 maanden vast. Het voordeel van dit model is dat het de emoties uitschakelt. Maar er zijn ook nadelen. Als eerste. Kwantitatieve criteria zorgt voor een lijst totaal onbekende aandelen. En het is niet handig om geld in te zetten op een bedrijf dat je niet kent.
Twee, het klassieke quantmodel is niet consistent. Geen enkele methode is foutloos en je kiest een pluk  nieuwe bedrijven die twee tot drie jaar geen rendement bieden. Veel traders zitten deze periode niet door.

De FALCON methode is echter een alternatief. Net als QM is het bedoeld om emoties uit te schakelen, maar houdt vast aan een buy-and-hold beandering en verkiest een lange termijn investeringsaanpak. Het doel is om dividenden te ontvangen en aandelen waarvan de waarde is  gestegen te verkopen. Met een winst dus. Daarnaast adviseert de Falcon methode om bekende bedrijven te kopen, daarvoor is het makkelijker vertrouwen in te hebben dan in onbekende bedrijven.
Door de objectieve methode zorgt de Falcon methode voor grote en kostbare fouten. Op het punt dat na deze selectie de bedrijven zich wel bewezen hebben.

De eerste stap is om een groep van topbedrijven te selecteren.
a. Selecteer aandelen die al twintig jaar dividend geven, En waarbij het dividend niet verlaagd is. Dividend is het minst corrumpeerbare cijfer waarop een investeerder kan vertrouwen. Winst en al dat soort zaken is manipuleerbaar. Dividend is echt.
Twintig jaar lijkt lang, maar zorgt ervoor dat er tenminste een crisisjaar tussen zit, dat het bedrijf overleefd heeft. Deze dividend aristocraten (DA) hebben een speciale niche binnen de S&P.

Er is ook wel een zwakheid om te focussen in DA. Waarom zou je je tot de S&P beperken. Er is een oceaan van andere bedrijven.Ten Tweede, als een bedrijf haar dividend vasthoud voor twee jaar wordt het uit de dividend-aristocrats-index gehaald.
The Falcon methode neemt een meer dynamische benadering. Daarom houdt het vast aan twintig jaar dividend, EN geen verlagingen. Omdat bedrijven door investeringen niet meer dividend willen uitbetalen tijdelijk. Dividend zegt niet alles, maar is wel een positief teken.

b. De tweede stap is het identificeren van aandelen die goedkoop gekocht kunnen worden. Echter met het internet nu, weet iedereen alle informatie over wat waarde is en details van elk bedrijf. Elke voordeel is binnen een instant verloren aan een rivaal. Maar er bestaan nog steeds koopjes. En wanneer je een koopje hebt komt de prijs ooit bovendrijven.
De prijs van aandelen fluctueert dagelijks. Maar de prijs is niet hetzelfde als de waarde. Zo door de onderliggende waarde te berekenen kunnen beleggers een discount opsporen. De reden waarom dit werkt is dat "bedrijven waarde creƫren en mensen prijzen zetten." []
Mensen zijn emotioneel en deze aanleg zorgt voor (wilde) aandelen fluctuaties. Kijk maar naar de paniek op de aandelenmarkten. Men wil van zijn aandelen af voor elke prijs. Dit is het moment om voor slimme investeerders hun slag te slaan.
Wanneer markt sentiment slecht is (pessimistisch), dan zal de koersen van de aandelen dalen relatief t.o.v. de waardering van het bedrijf.
Deze methode is niet eenvoudig, want je zal tegen de stroom in moeten roeien. Er is kennis voor nodig, maar niet alleen dat, ook moed. De trend werkt avers. Wanneer koersen dalen bij paniek, en prijzen stijgen tijdens euforie. Het kan verleidelijk zijn om aandelen te kopen in Google en Amazon of Walmart wanneer ze exploderen. maar beter is het om niet overhyped assets te kopen voor over-geĆÆnfleerde prijzen.

c. De derde stap is om betrouwbare filters te creƫren om de shortlist van aandelen te verfijnen.
We hebben wat extra filters nodig De drie indicatoren die Falcon gebruikt zijn:
dividend yield, free cash flow en shareholders yield. Dividend yield is het dividend / prijs van het aandeel.
Free cash flow is vaak overkeken. In essentie is het het geld dat over blijft wanneer een bedrijf voor essentiƫle operatie betaald heeft. Free cash flow per aandeel wordt dan gedeeld t.o.v. het totaal aantal aandelen. Deel dit door de koers van het aandeel en je hebt het bedrag per aandeel.
V.b. Amazon heeft 200$ free cash flow en 100 aandelen, als de koers 20$ is, dan is de free cash flow 10%.
Als laatste, de shareholders yield laat zien hoeveel een bedrijf terug, uitkeert aan aandeelhouders door een combinatie van dividend en aandeleninkoop. Om dit te berekenen zijn een aantal stappen nodig.
Bv. Google geeft 100$ dividend, en 150$ buybacks. samen 250$. De waarde van de nieuwe aandelen is 50$. 250 - 50 = 200. Deel dit door de kapitalisatie van Google, bv 5000$ en de shareholders yield is 0,04 of 4%.
Het is niet eenvoudig om voor al deze criteria te slagen, als bedrijf zijnde!

d. De vierde stap. Rangschik de overlevende van het filter. Elke factor kan een weging krijgen, bv 33%. Dan is er nog de chowders-rule om dividend met toekomstige (potentiƫle) dividenden te vergelijken. Hiermee komt er een groei-factor bij in het model. Dus dividenden die groeien krijgen een hogere yield, omdat deze groei erbij opgeteld wordt.

e. De vijfde en laatste stap. Voeg je eigen judgement toe.
Let additioneel op de ROIC (return on invested capital) indicator. Vermijd vervolgens cyclische aandelen, zoals bij olieaandelen en crypto currencies. Cyclische aandelen passen niet bij de buy-and-hold strategie.

Waarom Falcon? De bedenker van dit systeem is David Solyomi, een Hongaar geboren in 1982 en heeft de moeilijke jeugd gebruikt om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden. Hij studeerde economie (corporate finance) en richtte bedrijven op. Hij bewondert Buffett met zijn gezegde, "een goede business man heeft me een betere belegger gemaakt en een goede belegger heeft met een betere zakenman gemaakt." Falcon, luidt de vertaling van zijn Hongaarse naam en komt volgens hem perfect van pas:
- Niet kan van de ogen van een Valk verborgen blijven.
- Ze aarzelen nooit. Wanneer ze iets lekkers zien gaan ze eropaf.
- Valken hebben exceptionele jachts-kills.

Persoonlijke mening. Het is zeker een interessant verhaal, maar in de wereld van investeren moet je op je hoede zijn. Wat mij opvalt is de twintig-jarige dividend uitkering die ook nog groeiend moet zijn. Er zijn maar weinig bedrijven (in Nederland) daar aan dat criterium voldoen.

--
2019/03/grote-fouten-van-grote-investeerders

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?