Breaking the habit of being yourself (Joe Dispenza)

Die titel kan je maar beter zo laten zo als hij is. Een medepassagier in het vliegtuig was dit boek aan het lezen. Ik vroeg hem iets (toen ik een plaatje zag waarvan ik nu weet dat het in hoofdstuk vijf staat, over overleven versus creatief leven) en zo begon er een gesprek dat pas eindigde toen we weer landden.

Breaking the habit, is zo'n boek waarvan ik er wel meer van heb gelezen - niet veel - en die grote indruk op me hebben achter gelaten. Het boek zet je wel aan het denken, niet in de laatste plaats omdat de boodschap in feite niet bijzonder is. Aan de hand van een heel eenvoudig voorbeeld, van auto leren rijden, kom je erachter dat een groot percentage in je leven onbewust gebeurt. Of dit percentage 90% is dat is dan minder belangrijk. Maar je leert autorijden in een chaotisch proces, waar je op alles en overal moet letten en bij de eerste praktijkles denk je dat je het nooit zal leren. En wanneer je - zoals ik, en dit staat niet in het boek - een ingreep ervaart bij het rijexamen dan staat autorijden model voor een centrale leerervaring in je leven. En daarna gaat alles automatisch...
Dat klopt dus.

Er zijn drie belangrijke hersenen, schrijft de auteur, de neocortex, het limbische systeem en het cerebellum. De eerste zorgt ervoor dat je kan denken, de tweede dat je doet en het derde dat je bent. Bij die derde, zeg maar de grote vernieuwing van dit boek ten opzichte van andere over de hersenen, is de link niet zo intuïtief. En ik weet zelf niet of het wel klopt dan wel wetenschappelijk te bewijzen is. Maar het idee is krachtig: je gewoontes zijn er onbewust ingekomen en om jezelf te veranderen, dus breaking the habit, moet je die gewoontes onderzoeken of ze nog wel kloppen met het doel in je leven.

Ook al is de neurologische uitleg anders dan die ten tijde van Emotionele Intelligentie van Daniel Goleman, dat uit 1996 stamt. Goleman gaat (al) in op het fenomeen van emotionele gijzeling, Dispenza legt dit proces iets anders uit met hersengolven (Alpha en Beta) en energie die dit opslokt in het geval van zo'n wat hij noemt opgeslagen herinnering: Catch yourself before "Going unconscious," noemt hij dit proces. Wanneer je een emotie voelt omdat je boos bent, en hij geeft de voorbeelden van, afreageren op iemand die je lief hebt, of onbeschoft gedrag tegenover een medewerker, etc moet je zorgen dat deze emotie niet doordringt, maar dat je deze opvangt omdat je nog bewust bent. Dit is een van de voorbeelden van onbewuste gewoontes in je (sociale) leven waar je net als autorijden nauwelijks meer stil bij staat.

Deel een van het boek - the science of You - gaat in vijf hoofdstukken in op de quantum of you en hoe je los kan komen van De Grote Drie, je omgeving die alles voor je bepaalt, je lichaam waardoor je voelt, en de tijd (het verleden, het nu en de toekomst) waar je in vast zit. Het deel sluit af met waar ik begon in het vliegtuig: overleven versus creëren. De verschillen in mindset tussen de focus van een brein dat zich niet onderscheid van dat van dieren en dat van de mens, met haar neocortex en vooral de fronttaalkwab. Deze maakt creatief denken mogelijk, maar dan moet je niet vast zitten in je verleden. Het verhaal over quantum-mechanica las ik met een korreltje zout. Ik ban wat wantrouwig wanneer wetenschappelijke concepten vanuit de natuurkunde aangewend worden bij de psychologie.

Deel twee en drie gaat over mediteren. Deel twee over de leegte (the Gap) tussen wat je bent en hoe je overkomt bij anderen. Het verschil dat o.a. zit in afweer. En deel drie (Stepping towards your new destiny) gaat dieper in op het meditatieve proces.

Een bijzonder boek, want ik heb niet eerder zo verhelderend voorgeschoteld gekregen hoe meditatie je kan helpen. Meditatie als doel, terwijl je meestal leest over meditatie als middel (ook als tool dus) maar dan om rustig te worden, terwijl je leven verder niet verandert. Hier gaat meditatie echt om te veranderen.

Een boek dat ik nog meer keren zal willen lezen.

--


-- update
21 sept 2020. Het boek, The Hidden Brain, van Shankar Vedantam, How our unconscious minds elect presidents, control markets, wage wars and save our lives... Sluit aan op het thema van onbewust denken. Het is te vergelijken als met de stroom meezwemmen, dat zonder je het doorhebt je van je doel afkomt, en dat het moeilijk is om terug te keren, zeker tegen de stroom in. 

De "bijbehorende" test in hoeverre iemand onbewust exacte wetenschap als mannelijk en sociale wetenschappen als vrouwelijk (een van de voorbeelden) groepeert, is te vinden via deze link:
 
-- 16 maart 2023 is er een samenvatting op Blinkist die ik nog een keer lees.
1. Je gedachten en je emoties maken je werkelijkheid. daar is bewijs voor, maar men maakt er te weinig gebruik van. Begrenzend geloofsysteem staat in de weg. Je hersenen werken neuroplastisch: nieuwe manieren van denken zorgen dat deze de hersenen opnieuw bedraden.
2. What you Resist, persists. Focus niet op wat je niet wilt, maar verbeeld je wat je juist wel wilt bereiken. Wees dankbaar en verbeeld wat je wilt bereiken.
3. Gedachten zijn als zaadjes die groeien uit tot geloof en die vormen je realiteit: zaai positieve gedachten en oogst de positieve resultaten daarvan. Focus werkt als een vergrootglas, hoe meer je het gebruikt hoe beter het werkt.
4. Dagelijkse meditatie vergroot zelfbewustzijn en reduceert stress.
5. Zorg voor interne en externe voorbereiding op je verandering... Een daarvan is het verhogen van je emotionele bewustzijn. Wat voel je wanneer je verandering inzet?
6. Wees consistent. Blijf doorgaan met aan- en afleren. En blijf focussen op empowering beliefs.

Ik merk hier dat de samenvatting niks weg heeft van het boek zelf lezen. Dit is een boek waar de samenvatting niet erg helpt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa