Rusland anno 2022


"De diplomatie heeft gefaald," hoorde ik een journalist zeggen over dit conflict, of de oorlog in Ukraine. Iedereen heeft het over de aansluiting van het land bij de Navo als oorzaak voor deze situatie. Of dat de toenadering tot de EU (associatieverdrag) of de westerse waarden de bron zijn voor het conflict.

In 2015 kreeg een Wit-Russische (tegenwoordig Belarus) schrijfster de Nobelprijs voor de literatuur, o.a. voor het boek, het einde van de Rode mens. De timing daarvan is bijzonder en wat vaak gebeurt met Nobelprijzen is dat er een politiek tintje aan zit. In de laatste alinea van het NRC van dat moment valt te lezen dat ze niet verwacht dat Rusland verder moderniseert. Eerder het tegengestelde.

En zo lijkt het er ook op met deze oorlog.

Maar wat ook bijzonder is is dat het westen in conflict met zichzelf is. Het westen, zeg maar de neo-liberalistische ideologie waar iedereen het over heeft, heeft landen als Oekraïne nodig om haar producten te verkopen. De groei stopt in het westen, er is steeds meer schuld nodig om de groei gaande te houden en export van de ideologie is pure marketing.

Maar met de oorlogsverklaring van Rusland en Wit-Rusland die stil toestemt, lijkt hiervan een tegengesteld effect te sorteren: men heeft als er een keuze is toch liever de westerse ideologie dan de Russische.

E.e.a. doet me denken aan terrorisme. Niet dat verre en afgelegen terrorisme van de Taliban en Isis, maar ons eigen Europese terrorisme. Diegenen die in Spanje of Ierland leven weten wat ik bedoel. Het is een strijd tussen oude samenlevingen (vaak gestoeld op agrarische principes en denkwijzen) en de moderniteit. In Rusland is de economie nog grotendeels gebaseerd op landbouw, en het was precies de landwerker waar de ontvankelijkheid van het communisme het grootste is.

De Homo Soveticos een boek van  Aleksandr Zinovyev, uit 1981 gaat in op de cultuur van de Russische mentaliteit die duidelijk tegengesteld is aan die van het westen, en verklaart waarom het kapitalisme niet aardt in Rusland.

Tegelijkertijd kan het zijn dat het westen zo weinig aandacht heeft besteedt aan Russische cultuur omdat die er - blijkens boeken als het einde van de geschiedenis - niet meer toe zouden doen, we een aantal zaken over het hoofd zien. "Het einde van de Rode Mens" en "het einde van de geschiedenis," zijn westerse producten. Dat Rusland in crisis verkeert lijkt me duidelijk. Dat de ideologie van het westen eveneens ontspoort is, ook.

-- wat de media schrijven. Trends 1 maart: Experts Ria Laenen en Sven Biscop over Oekraïnecrisis: 'We hebben het ergste nog lang niet gezien.' De schuld van de grootschalige invasie van Oekraïne ligt geheel bij Vladimir Poetin, zeggen Ruslandkenner Ria Laenen en defensie-expert Sven Biscop. Maar het Europese beleid tegenover het Kremlin was de laatste jaren wel een toonbeeld van naïviteit.

 Hendro Munsterman, Theoloog meent dat religie de basis vormt van dit conflict en dat het hart van de Russische (religieuze) ziel geraakt wordt, door de orthodoxe kerk.

-- 1 maart. Sergei Perfiliev stelt dat Rusland niet aanvalt om de Navo, want de Baltische staten zijn ook lid. Poetin wil niet dat een land als Oekraïne onafhankelijk wordt, EN voorspoedig, want dat wil Wit-rusland en Kazachstan hetzelfde... 
 
-- 4 mei 22
Het FD maakte destijds (2006) een prognose over de bevolkingsafname wat zou betekenen dat in 2030 er ca. 130 miljoen Russen zouden zijn, tegenover ca. 147 in 1990. Anno 2022 blijkt het nog niet zo erg, er is nu een bevolking van 145 miljoen, maar daar is de Krim (2 miljoen) bij opgeteld.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?