Ontstaan van Milieueconomie

De vraag wanneer milieueconomie nu precies vorm begon te krijgen, beantwoordt de Noorse econoom Sandmo. Dat is rond 1960. Maar zo schrijft hij in zijn "Slotopmerkingen," er waren veel eerdere initiatieven: 

M.E. volgens het CBS

Dit is een zeer selectief overzicht van de vroege geschiedenis van de milieu-economie geweest, en het is redelijk om te vragen of we kunnen concluderen dat milieu-economie zelfs een interessant verleden heeft vóór de jaren zestig. Mijn eigen conclusie - wat geen verrassing zou moeten zijn - is dat dit zo is.

Het is duidelijk dat onze discipline veel kan leren van de vroege geschriften over milieukwesties in een meer specifieke zin, en ook van de afhankelijkheid van de groei van de milieu-economie over de meer algemene ontwikkeling van economische theorie en methoden.

Wat verklaart de evolutie van de milieu-economie vanuit de vroege geschiedenis van verstrooidheid? bijdragen over uiteenlopende onderwerpen aan een volledig ontwikkeld vakgebied in de periode na de Tweede Wereldoorlog? Dit is een grote en complexe vraag die hier niet volledig kan worden beantwoord.

Enerzijds zou men de groei van milieuproblemen als gevolg van toenemende industrialisatie, energieverbruik en bevolkingsdruk. Aan de andere kant zou men kunnen beweren ook dat de stijgende levensstandaard, met name in de geïndustrialiseerde wereld, heeft geleid tot een toegenomen vraag naar milieukwaliteit; dat wil zeggen, de waardering van het milieu goederen is inkomenselastisch. De interacties tussen deze twee sets van factoren kunnen een lange weg gaan in de richting van het verklaren van de toegenomen aandacht voor milieukwesties in de economie.

Het is echter onwaarschijnlijk dat dit soort verklaringen geheel bevredigend zijn. Het heeft lang geduurd voor economen om aandacht te gaan besteden aan milieukwesties, ook al is het milieuproblemen zoals die met betrekking tot sanitaire voorzieningen en volksgezondheid moeten al nijpend zijn geweest in de vroege stadia van de industriële revolutie. Een van de redenen voor dit gebrek aan aandacht onder economen in die tijd is waarschijnlijk de wijdverbreide opvatting dat milieukwaliteit dat niet was een kernthema van economie als discipline. Een andere reden voor de vertraging bij het focussen op milieuproblemen moet zeker zijn dat het lang heeft geduurd voordat economen de theoretische concepten die nodig zijn om problemen van marktfalen met betrekking tot het milieu te analyseren.

Dus de overgang naar het moderne veld van de milieu-economie in de jaren zestig kan zijn begonnen met het besef in het economische beroep dat zijn analyse-instrumenten hadden eindelijk het stadium bereikt waarin ze geschikt waren voor de uitdagingen van het milieu verslechtering. Als deze visie wordt geaccepteerd, is de transitie een interessant voorbeeld van wat Tjalling Koopmans (1957) omschreef het als de "interactie van tools en problemen in de economie".

Zoals hij het uitdrukte: "De oplossing van belangrijke problemen kan vertraging oplopen omdat de vereiste hulpmiddelen worden niet waargenomen. Of de beschikbaarheid van bepaalde tools kan leiden tot bewustwording van problemen, belangrijk of niet, dat kan met hun hulp worden opgelost” (Koopmans). dit perspectief biedt een veelbelovende benadering om de geschiedenis van de milieu-economie verder te onderzoeken.

(Bron: The Early History of Environmental Economics, Agnar Sandmo. Review of environmental Economics and policy, 2015)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?