The Biggest Bluf (Maria Konnikova)

How I learned to Pay attention, Master myself and win. 

Een doctor in de psychologie wil weten hoe het pokerspel werkt, en vooral wat het je kan leren over het leven en onzekerheid. 

Voor 2016 wist ze niet wat een pokerspel was, niets over de meest bekende variant,  No Limit Texas Hold (NLTH),  en weet het tot de wereldtop te maken. Ze ziet het pokerspel als een metafoor voor het leven. En NLTH als voorbeeld waar sommige kaarten open en bloot zijn, maar (die van) anderen onzeker.

Ze leert het belang van verliezen. Haar reis begint met het vinden van een goede mentor. Dat is de beste pokerspeler ooit, volgens sommigen Erik Seidel die haar bekend maakt met Harrington en zijn boek. Winnen vanaf het begin kan je teveel vertrouwen geven. Verliezen daarentegen leert je levenslessen. Erik zelf verloor zijn werk in de crash van 1987, op Wall Street en vond een beroep als pokerspeler er voor terug.

Poker spel is een rationeel spel. En net als in het leven moet je voor jezelf opkomen. Dat schrijft ze wanneer ze gevraagd wordt om een artikel te schrijven, en daarvoor met de les van pokerspel in haar achterhoofd, meer voor wil ontvangen dan ze haar in eerste instantie voor willen betalen.

Poker is een mannenwereld, en ze heeft moeite om de clichés, dat vrouwen minder agressief mogen zijn (zie studie van Hannah Riley Bowles over topvrouwen in bedrijven) van zich af te schudden.

Het proces is belangrijker dan je kaarten. net zoals in het echte leven krijgt iedereen de kaarten bedeeld die hij niet altijd gevraagd heeft. Het gaat er dan om om er toch iets van te maken. Winnen betekent niet de beste kaarten hebben!

Bluffen lijkt minder in het poker/face te zitten, maar meer in hoe je je beweegt, zoals je armen. moet je vaak op je kaarten kijken omdat deze een moeilijke hand lijken... het zit in de details.

Verlies nemen. Ook al denk je de beste hand te hebben, soms moet je verlies nemen omdat de ander nog meer overtuiging ten toon spreid en wel eens een NOG betere kaart kan hebben!

Alles heeft te maken met je emoties onder controle te krijgen...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?