Early Mental Traits of Three Hundred Geniuses (C.M.Cox)

Dat iemand (een psychologe Catherine Morris Cox in dit geval) een dergelijke onderneming heeft gedaan is al bijzonder op zich. Het gaat meen ik om haar poefschrift. Daarin meet ze impliciet de IQ van 300 geniën, via een methode die natuurlijk niet onomstreden is. Het boek is uit 1926.

Ik had er nooit van gehoord. Het overzicht uit het boek is als volgt:

 

Ik heb het boek nog niet gevonden, laat staan gelezen ...

Op de franse, Engelse en Duitse Wikipedia staat haar biografie:

Ze studeerde aan de Stanford University, waar ze in 1911 een licentie behaalde en in 1913 een master's degree in Duitse taal en literatuur. Na haar diploma bracht ze een jaar door in Duitsland, aan de universiteit van Jena en de universiteit Berlin Humboldt. Ze keerde terug naar San José, waar ze lichamelijke opvoeding en Duits doceerde aan een universiteit. Na de Eerste Wereldoorlog keerde ze terug naar Duitsland en nam ze deel aan het American Friends Service Committee, de Quaker welzijnsdienst. In 1920 had ze de leiding over de sector van de American Relief Administration voor het noordoosten van Duitsland.

Bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten zette ze haar studie voort aan de Stanford University en bereidde ze een doctoraat in de psychologie voor, onder supervisie van Lewis Terman. Ze begint haar studie van genieën. Voor haar afstudeerproject analyseert ze het werk van 301 genieën. Met behulp van biografische bronnen wijst ze IQ-scores toe op basis van de Stanford-Binet3 Intelligence Scale. Cox promoveerde in 1925 op een proefschrift getiteld Early Mental Traits of 300 Geniuses, gepubliceerd in 1926.

Na haar afstuderen werkte ze een jaar als psycholoog in de Cincinnati General Hospital Psychiatric Clinic, evenals in het Children's Hospital en het Veterans Affairs Diagnostic Center. Daarna keert ze terug naar Stanford University om te werken met Lewis Terman [die zelf een serie begon:  Genetic Studies of Genius / The Gifted]. In 1932 werd ze benoemd tot hoogleraar klinische psychologie aan de afdeling psychologie en psychiatrie aan de Yale University, waar ze tot haar pensionering in 1953 werkte. In 1927 trouwde ze met de Amerikaanse psycholoog Walter Richard Miles. (bron: https://fr.wikipedia.org/wiki/Catharine_Cox_Miles)

--

Er is een ander boek dat hier misschien op lijkt: Genius: A Mosaic of One Hundred Exemplary Creative Minds van Harold Bloom.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?