De 50 Beste Economen (2)

29. Thomas Sowell (1930), is een levend bewijs van het feit dat vroege mislukkingen later succes niet in de weg staan. Als jonge man stopte Sowell met de middelbare school. Niettemin ging hij tijdens de Koreaanse oorlog bij de mariniers van de Verenigde Staten en zou later een magna cum laude bachelor's degree van Harvard, een master's degree van Columbia en een Ph.D. in economie aan de Universiteit van Chicago. Hij is nu een van de meest invloedrijke libertaire denkers in Amerika. Hij staat bekend om zijn pleitbezorging voor economie aan de aanbodzijde en het vrijemarktkapitalisme. Sowell is ook een fervent criticus van de Federal Reserve, waarbij hij vaak aanvoert dat de dollar sinds haar oprichting te lijden heeft gehad van systematische inflatie en dat de Fed er dus niet in is geslaagd de prijsstabiliteit te handhaven. Hij is ook van mening dat de Fed er niet in is geslaagd depressies te voorkomen... Sowells werk als econoom, politiek filosoof en sociaal theoreticus heeft geleid tot het schrijven van meer dan 30 boeken. Het heeft hem ook een positie als Senior Fellow verleend bij de Hoover Institution van Stanford University... Hij is zowel een populaire columnist in een syndicaat als een academische econoom met een vaste column die wordt gedistribueerd door Creators Syndicate. Hij heeft de National Humanities Medal gewonnen. Hij wort genoemd als een van de 10 meest controversiële universiteitsprofessoren. Sowell werkte samen met het Hoover Institute, dat hoog scoort onder de meest invloedrijke denktanks.

30. Ernst Fehr (1956). Sommige economen hebben geprobeerd wiskundige modellen te gebruiken om hun vakgebied te begrijpen, terwijl anderen logische systemen voorschrift voor voorschrift hebben gebouwd. Weer anderen zien economie als een verlengstuk van de geschiedenis. En toch is er nog meer ruimte voor toekomstige economische ontwikkeling. Ernst Fehr is een van de figuren die een geheel nieuwe benadering van het vakgebied bouwt, die hij gedragseconomie noemt. Zijn onderzoek put veel meer uit evolutionaire antropologie dan de meeste andere economen. Hij is vooral geïnteresseerd in de evolutie van altruïsme en andere groepsdynamieken. Dit onderzoek stelt vragen over het ontstaan ​​en de instandhouding van sociale normen en de wildgroei van sociale voorkeuren... Hij was hoogleraar Micro-economie en Experimentele Economie aan de Universiteit van Zürich... Hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke economen in de Duitstalige wereld... Maar er is iets veel belangrijkers achter Fehrs werk dan een lange lijst titels. Fehr heeft economen een hele nieuwe weg gegeven waarlangs ze hun werk kunnen benaderen. Hij put uit het snijvlak van biologie en sociologie op een manier die de sociale en harde wetenschappen verenigt. Dientengevolge heeft zijn onderzoek het potentieel om de conceptuele grondslagen van de economie voor de komende generaties dramatisch te beïnvloeden op een manier die maar weinig wetenschappers ooit zullen doen.

31. Hernando de Soto (1941)... Zeer zelden denken we [bij een econoom] aan iemand wiens ideeën zijn context zo radicaal uitdagen dat mensen hem proberen te vermoorden voor zijn werk, laat staan ​​een persoon die zo vastbesloten is dat zo'n dodelijk gevaar hem alleen maar harder laat werken. Gelukkig voor de vrije markt van ideeën zijn er mannen als Hernando de Soto. Hij is een enorm getalenteerde man. Verliet voor zijn 38ste Peru en bouwde een succesvolle carrière in het bedrijfsleven in Europa op. Kon in luxe leven en met jonge leeftijd met pensioen maar, hij keerde in plaats daarvan terug naar zijn land om economische hervormingen te zoeken en de fundamentele vraag van de economie te beantwoorden, namelijk waarom zijn sommige mensen arm en andere rijk. Hij richtte het Institute for Liberty and Democracy op, een pro-entrepreneurial denktank die de hervorming van de vrije markt in het hele land promootte. Zijn instituut bracht tal van economische hervormingen met zich mee, waaronder het toekennen van landtitels aan 1,2 miljoen gezinnen en het helpen van 380.000 bedrijven om van de zwarte markt naar de open markt te gaan. Volgens de Soto moet elk land dat een sterke markteconomie wil opbouwen ook een werkende informatiestructuur hebben die financiële transacties van onder de tafel omzet naar gecatalogiseerde juridische kennis.

Als gevolg van deze openbare verdediging van het kapitalisme richtte de Peruaanse marxistische terreurorganisatie Shining Path (Sendero Luminioso) hem op voor moord. Tot nu toe zonder succes. In plaats daarvan is de Soto geëerd voor zijn inspanningen door tal van prestigieuze groepen. Time Magazine noemde hem een ​​van de vijf toonaangevende Latijns-Amerikaanse vernieuwers van de eeuw... 

32. Barbara Bergmann (1927-2015). Zij was in veel opzichten de leidende stem voor feministische economie van haar generatie. Als iemand die opgroeide in het midden van de grote depressie, ontwikkelde ze een diep overtuigd geloof dat de overheid een morele verplichting heeft om de onderdrukten te helpen. Ze droeg deze overtuigingen met zich mee tijdens haar opleiding en studeerde uiteindelijk af aan Harvard in 1959. Ze raakte verder geïnteresseerd in kwesties van sociale rechtvaardigheid toen ze het boek van Gunnar Myrdal las (die zelf de Nobelprijs won met Friedrich Hayek en ruimschoots tijd besteedde aan het verdedigen van sociale rechtvaardigheid in de Zweedse politiek), An American Dilemma, dat sprak over raciale ongelijkheid op de werkplek. Ze is auteur en co-auteur van verschillende belangrijke boeken, waaronder The Economic Emergence of Women. Ze was in de jaren 60 stafeconoom voor de White House Council of Economic Advisors, was medeoprichter van de International Association for Feminist Economics en ontving in 2004 de Carolyn Shaw Bell Award van de American Economic Association voor het verbeteren van de positie van vrouwen in de economie. Naast haar werk waarin ze aanvoerde dat discriminatie overal op de arbeidsmarkt voorkomt, betwistte Bergmann ook typische economische maatstaven die conclusies trok uit al te simplistische veronderstellingen. Bergman was van mening dat veel slechte dingen voortkwamen uit het kapitalisme, maar geloofde ook dat deze nadelen onder controle konden worden gehouden en dat het systeem ook veel goeds voortbracht. Helaas, na een leven van academisch succes, kwam Bergmann ongelukkig ten einde toen ze in 2015 zelfmoord pleegde.

33. Hyman Minsky (1919-1996), studeerde aan de Universiteit van Chicago voordat hij zijn Ph.D. van Harvard in 1954. Later doceerde hij aan verschillende prestigieuze scholen zoals Carnegie Mellon, Brown en Berkeley, voordat hij zich vestigde aan de Washington University in St. Louis. Minsky beschouwde zichzelf als een keynesiaan met een heterodoxe interpretatie van de beroemde economische voorvader, maar velen beschouwen Minsky nu als post-keynesiaans. Hij verzette zich tegen de efficiënte markthypothese en bracht in plaats daarvan de financiële instabiliteitshypothese naar voren. Hij verwoordde het idee dat wanneer beleggers hun niet-speculatieve posities moeten verkopen om hun schulden te betalen, de economie tot rust komt onder het gewicht van deflatoire druk. Dit staat bekend als het 'Minsky-moment'. Het vertegenwoordigt een economische Rubicon waarvan het financiële systeem niet zonder extreme moeite kan terugkeren. Deze en andere stukken vertegenwoordigen zijn verzet tegen de neoklassieke synthese-interpretatie van Keynes.

Minsky was een vooraanstaande geleerde van het Levy Institute en creëerde twee van hun permanente onderzoeksprogramma's, één over monetair beleid en de andere over de staat van de VS en de wereldeconomie. Hij werd bekroond met de Veblen-Commons Award 1996. Een groot deel van de tijd werden Minsky's ideeën genegeerd. De subprime-hypotheekcrisis van 2008 heeft echter nieuwe belangstelling gewekt voor zijn werk over deflatoire schuldencrashes. Zo is hij geworden zoals vele grote genieën doordat te weinigen zijn genialiteit herkenden tot zowel na zijn dood als nadat zijn waarschuwingen werden genegeerd.

34. Anna J. Schwartz (1915-2012)

Anna Schwartz werkte voor het National Bureau of Economic Research en was voormalig president van de Western Economic Association International. Schwartz' onderzoek omvat tal van onderwerpen, maar haar grootste bijdragen hebben de economische geschiedenis onderzocht. Ze is het meest bekend om haar werk samen met Milton Friedman in hun boek A Monetary History of the United States, 1867-1960. Dit project legde een langdurige aanval op de Federal Reserve en beweerde systematisch dat het beleid van de Fed zowel de oorzaak was als de oorzaak van de Grote Depressie. Het werk oogstte veel bijval en werd door het libertaire CATO Institute een van de meest invloedrijke economische teksten van de 20e eeuw genoemd, en kreeg veel lof van meer centristische figuren zoals Fed-voorzitter Ben Bernanke en de linkse Paul Krugman. Het werk van haar en Friedman heeft een groot deel van het monetaire beleid bepaald voor het hedendaagse centralebankbeleid in de nasleep van de financiële crises van 2008. Nadat het keynesiaanse beleid niet effectief bleek in het stabiliseren van de economie, gebruikten monetaristen hun onderzoek om de rol van centrale banken bij het stabiliseren van de economie te rechtvaardigen.

35. Kenneth Rogoff (1953), is een van de meest briljante drop-outs op de middelbare school die je ooit zou kunnen ontmoeten. Natuurlijk, als je van school gaat omdat je een schaker van wereldklasse bent die het spel professioneel gaat spelen en uiteindelijk een grootmeester wordt, heb je een diploma dat meer waard is dan de meeste graden.

Gezien Rogoffs intens abstracte en wiskundig afgestemde geest, is het niet verwonderlijk dat hij nu hoogleraar economie aan Harvard is, lid van de prestigieuze Group of 30 en iemand die heeft gewerkt voor zowel het Internationaal Monetair Fonds als de Federal Reserve. Hij is vooral bekend om twee belangrijke bijdragen. De eerste was zijn scherpe kritiek op Carmen Reinharts co-auteur van het boek This Time is Different. Rogoff toonde rekenfouten in de tekst die de stelling van de auteur betwistten dat overmatige schulden de groei van het BBP ondermijnen. Reinhart corrigeerde op haar beurt de rekenfouten, maar blijft haar aanvankelijke stelling verdedigen. Het tweede grote beleid waar Rogoff om bekend staat, is veel recenter. In 2016 publiceerde hij een boek met de titel The Curse of Cash. Volgens Rogoff maakt het onvindbare karakter van fysieke contante transacties criminele activiteiten mogelijk, en de wereld zou een veel veiligere plek zijn als Amerika eerst het biljet van $ 100 zou afschaffen, en dan de $ 50 en uiteindelijk de $ 20. Dit argument, hoewel een paar decennia geleden ondenkbaar, is steeds populairder geworden. Onlangs hebben de Europese Unie, Australië en vooral India soortgelijke beleidsbeslissingen genomen.

36. Amartya Sen (1933) Sommige mensen komen economie studeren omdat ze goed zijn in wiskunde en vinden het financiële domein een nuttige plek om hun vaardigheden toe te passen. Anderen worden geboren met een zilveren lepel in hun mond en besteden hun tijd en moeite op de universiteit aan dit specifieke type academici. En dan zijn er anderen die gemotiveerd zijn door persoonlijke overtuiging, die de wereld in een onevenwichtige staat zien en zich afvragen hoe het zo heeft kunnen zijn.

Amartya Sen is het laatste soort man. Hij was getuige van een grote hongersnood toen hij opgroeide in India, en ging verder met het bestuderen van de oorzaken van hongersnood vanuit een combinatie van economische en filosofische perspectieven. Sen heeft zijn kennis van welvaartseconomie en vermogensverdeling gecombineerd met de keuze- en speltheorie van de filosofie. Zijn werk op dit gebied heeft een aanzienlijke invloed gehad op het Human Development Report van de Verenigde Naties en heeft hem tal van prestigieuze onderwijsposities opgeleverd in plaatsen als Oxford en Cambridge. Hij doceert nu economie, filosofie en rechten aan Harvard. In 1998 won hij de Nobelprijs voor economie.

Sen staat vooral bekend om zijn ontwikkeling van 'capaciteiten'. Volgens zijn argument is het extreem oppervlakkig om te zeggen dat iemand een recht heeft dat hem niet kan worden afgenomen. In plaats daarvan moet een samenleving mensen uitrusten met alles wat ze nodig hebben om dat recht te implementeren en er een levend concept van te maken. Sen heeft effectief de lat hoger gelegd voor wat een samenleving moet bieden om haar burgers rechten te verlenen, en heeft bijgevolg de rol van de staat veranderd.

37. Joseph Schumpeter (1883-1950). De moderne economische theorie is meestal een strijd tussen economisch beleid van los geld van het naar links neigende keynesianisme en naar rechts neigende opvattingen over de vrije markt. In hun meest zuivere vorm gaat het vaak om een ​​pedagogische voorkeur voor wiskundige modellering door de eerstgenoemde denkrichting, en systeemopbouw vanuit de laatstgenoemde. Maar Joseph Schumpeter vertegenwoordigde een derde weg. Hij is een schoolvoorbeeld van de economische benadering van de historische school. Volgens deze visie is het moeilijk om universele economische wetten op te stellen, omdat de economie, in tegenstelling tot de natuurkunde, verandert op basis van haar relatie tot de cultuur die haar context heeft voortgebracht.

De moderne economische theorie is meestal een strijd tussen economisch beleid van los geld van het naar links neigende keynesianisme en naar rechts neigende opvattingen over de vrije markt. In hun meest zuivere vorm gaat het vaak om een ​​pedagogische voorkeur voor wiskundige modellering door de eerstgenoemde denkrichting, en systeemopbouw vanuit de laatstgenoemde. Maar Joseph Schumpeter vertegenwoordigde een derde weg. Hij is een schoolvoorbeeld van de economische benadering van de historische school. Volgens deze visie is het moeilijk om universele economische wetten op te stellen, omdat de economie, in tegenstelling tot de natuurkunde, verandert op basis van haar relatie tot de cultuur die haar context heeft voortgebracht.

Schumpeter, die zijn carrière in Oostenrijk begon, maar later onder de oprukkende krachten achter de Tweede Wereldoorlog achterliet, kwam uiteindelijk naar Amerika en beëindigde zijn loopbaan als docent aan Harvard. Hij zag een ongelukkig patroon zich voor zich ontvouwen. Voor Schumpeter was het kapitalisme een krachtige kracht ten goede die onvermijdelijk de zaden voor zijn eigen vernietiging in zich had. In zijn boek uit 1942, Capitalism, Socialism, and Democracy, zag hij kapitalisme als leidend tot een toename van de welvaart, die vervolgens de intellectuele klasse zou uitbreiden en de fundamenten zou aanvallen van de rijkdom die hun academische posities in de eerste plaats mogelijk maakten. Schumpeter maakte uitdrukkingen in de economie populair, zoals 'creatieve destructie', en ontwikkelde onze modellen voor ondernemerschap verder. In 2008 opende de Universiteit van Wuppertal de Schumpeter School of Business and Economics.

38. Wassily Leontief (1906-1999), was een Amerikaanse econoom die bekend stond om het aantonen van de onderlinge verbondenheid van de economie. Hij beschreef hoe veranderingen in de ene tak van de economie zowel onvoorziene als onbedoelde gevolgen kunnen hebben op een ander gebied. Al vroeg in zijn leven bracht zijn politieke opvattingen hem in conflict met zijn inheemse Russische regering. Nadat duidelijk werd dat zijn ideologische perspectieven nooit zouden worden geaccepteerd onder het communisme, vluchtte hij in 1925 naar Duitsland waar hij uiteindelijk promoveerde, maar hij emigreerde later naar de Verenigde Staten. Hij doceerde aan zowel Harvard als New York University. Zijn technische prestaties omvatten het ontwikkelen van het lineaire activiteitenmodel van algemeen evenwicht met zijn input-outputanalyse, het beschrijven van de Leontief-paradox in de internationale handel en het ontwikkelen van de samengestelde goederenstelling. Hij won de Nobelprijs omdat hij liet zien hoe input voor de ene industrie output creëert voor een andere. Hij pleitte ook sterk voor meer gebruik van data-intensieve wiskundige analyse om de economie meer empirisch en minder theoretisch te maken.

Leontief heeft enkele van de meest vooraanstaande economen uit de recente geschiedenis opgeleid. Hij adviseerde persoonlijk vier promovendi die zelf de Nobelprijs wonnen, waaronder Paul Samuelson, Robert Solow, Vernon L. Smith en Thomas Schelling.

39. Kenneth Arrow (1921), behaalde zijn Ph.D. uit Columbia voordat hij les ging geven aan Harvard en vervolgens aan Stanford. Zijn academische carrière bestond voor een groot deel uit het uitpakken van de ideeën die in zijn proefschrift zijn vervat. In dit werk bewijst hij de onmogelijkheidsstelling, die de beperkingen laat zien die ten grondslag liggen aan het voorspellen van de voorkeuren van mensen tussen opties. Zijn baanbrekende werk op deze gebieden en bredere onderwerpen in de algemene evenwichtstheorie en welzijnstheorie leidden ertoe dat hij in 1972 de Nobelprijs ontving.

Arrow was ook de eerste econoom die in kaart bracht hoe leercurves de efficiëntie van ondernemers beïnvloeden. Het lijkt intuïtief om te zeggen dat producenten meer zullen leren over hoe ze hun product moeten produceren terwijl ze dat doen, en dat met het verstrijken van de tijd steeds efficiënter zullen doen. Toch was Arrow de eerste die dit fenomeen bewees. Zijn successen hebben hem tot een leidende figuur gemaakt in de neoklassieke economie van na de Tweede Wereldoorlog. Naast zijn bijdragen aan meer typische gebieden van economische studie, bestudeerde hij ook ontwikkelingsgebieden van het veld, zoals endogene groeitheorie en de economie van informatie. Hij is lid van de American Academy of Arts and Sciences en won in 2004 de National Medal of Science. Arrow kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Uppsala in Zweden en is ook een van de weinige buitenlandse leden van de Royal Society.

40. Gary Becker (1930-2014). Sommigen rollen misschien met hun ogen naar degenen die erkennen dat iets in de praktijk werkt, maar toch nadenken over hoe het in theorie zit. Toch verbreedt de heerschappij van kennis vaak de grenzen van kennis naar het onverwachte door eerst de hoekstenen van gezond verstand te verzekeren. Gary Becker was zowel econoom als socioloog aan de Universiteit van Chicago die systematisch veel intuïtieve fenomenen op een academisch rigoureuze manier uitlegde.

Becker integreerde zijn kennis van de sociale wetenschappen op tal van manieren in zijn begrip van economie. Hij breidde onze opvatting uit van welk soort gedrag telt als rationeel en/of nutmaximalisatie. Hij betwistte bijvoorbeeld het lang gekoesterde marxistische geloof dat een individu zichzelf voordeel geeft via discriminatie, hij benadrukte de centrale rol die eigenbelang speelt bij economische besluitvorming, en hij hervormde onderwijs als een soort investering. Hij bestudeerde ook menselijk kapitaal, altruïstisch gedrag en de rotten kid-stelling. Hij ontving de Nobelprijs in 1992, de Presidential Medal of Freedom in 2007 en de John Bates Clark Award van de American Economic Association in 1967. Hij was voorzitter van dezelfde vereniging in 1987. Hij hielp ook bij het oprichten van een ondernemings- en liefdadigheidsadviesbureau bedrijf genaamd de TGG Group.

41. Mark Skousen (1947), was een van die jongens die veel van zijn klasgenoten extreem jaloers moeten hebben gemaakt. Toen hij in 1972 afstudeerde aan de Brigham Young University met een master in economie, had hij al een volledig betaalde nieuwe auto, een verloofde en een baan bij de CIA als econoom. Hij bleef drie jaar bij de CIA voordat hij vertrok om de Inflation Survival Letter te bewerken en een Ph.D. in economie aan de George Washington University. In 2001 werd hij voorzitter van de Foundation for Economic Education (FEE), de oudste kapitalistische denktank in Amerika. Skousen ontwikkelde een jaarlijkse conferentie gewijd aan vrijheid genaamd Freedom Fest. Dit is de grootste jaarlijkse verzameling libertair-minded denkers ter wereld. Grantham University heeft zijn business school omgedoopt tot "The Mark Skousen School of Business" als erkenning voor zijn vele successen. Hij werd onlangs door Super Scholar uitgeroepen tot een van de 20 meest invloedrijke levende economen en van 2013-2016 benoemd tot Presidential Fellow aan de Chapman University. Hij heeft 19 boeken geschreven over verschillende academische en economische onderwerpen. Zoals zijn angst voor inflatie en zijn liefde voor het vrijemarktkapitalisme suggereren, is Skousen een fervent verdediger van de Oostenrijkse School.

42. Wilhelm Röpke (1899-1966). Als je kijkt naar de economische moloch die Duitsland werd in de tweede helft van de 20e eeuw en zijn status als eerste onder gelijken die het onder de eurozone verwierf, zou je nooit weten dat Duitsland was verwoest door twee wereldoorlogen en de ergste hyperinflatie van welke dan ook. industriële natie. De intellectuele leiding die het Duitse volk hielp navigeren in de nasleep van zo'n tragedie viel op mannen als Wilhelm Röpke. Hij was een belangrijke figuur in de ordoliberalistische beweging. Deze stroming pleitte voor vrijhandel, maar deed dat terwijl ze een grotere rol voor centrale banken behielden dan wat hun Oostenrijkse schooltegenhangers wilden. Toch bleef hij kritisch over met interventie beladen theorieën zoals het keynesianisme. Röpke wilde de concurrentie van de vrije markt, maar pleitte tegelijkertijd ook voor een door de staat beheerd systeem voor sociale zekerheid en een sterke regering om de normen van eerlijkheid af te dwingen. Zijn sterke nadruk op mensenrechten bracht hem ertoe de katholieke sociale theorie en de algemene voordelen van een spiritueel ingestelde cultuur steeds meer te waarderen. Tot op de dag van vandaag draagt ​​Duitsland nog steeds veel van de kenmerkende kenmerken die inherent zijn aan Röpke's ordoliberalisme.

43. Israël Kirzner (1930) studeerde onder Mises aan de New York University en werd uiteindelijk een leidende autoriteit op het gebied van het werk van zijn mentor. Hij zou later het grootste deel van zijn loopbaan als leraar op dezelfde school doorbrengen. Het onderzoek van Kirzner omvat veel onderwerpen in zowel theologie als economie. Het Liberty Fund heeft zich ten doel gesteld zijn volledige werken te publiceren, een project dat tien delen beslaat. Bovendien is Israël ook een rabbijn en een vooraanstaand rabbijnse geleerde. Zijn belangrijkste economische bijdragen hebben het ondernemerschap bestudeerd. Terwijl de neoklassieke economie de nadruk legde op perfecte concurrentie, bekritiseerde Kirzner dit perspectief in zijn boek Competition and Entrepreneurship omdat het het belang van ondernemers te weinig benadrukte. Voor Kirzner concurreren mensen op een veelzijdig niveau. Concurrentie heeft te maken met veel meer categorieën dan wat traditionele inputs, outputs en vraag- en aanbodmodellen kunnen bieden. Volgens Kirzner neemt de ondernemer een leidende rol op zich binnen de grotere, vrije samenleving, en dat leiderschap kan niet gemakkelijk worden ingepast in de evenwichtsvergelijkingen van de oudere perspectieven. Hij ontving in 2006 de Global Award for Entrepreneurship Studies en een eredoctoraat van de Universidad Francisco Marroquin. Dezelfde universiteit noemde haar Entrepreneurship Centre ter ere van hem. Hij wordt algemeen beschouwd als de meest gerespecteerde vertegenwoordiger van de Oostenrijkse school in de post Hayek-wereld.

44. Knut Wicksell (1851-1926). In veel opzichten is het moderne centrale banksysteem gebouwd naar het beeld van Knut Wicksell. Wicksell was een Zweedse econoom, geboren in een rijke familie, maar hij verloor zijn beide ouders tegen de tijd dat hij 15 was. Door hun aanzienlijke landgoed te erven, kon hij zijn leven wijden aan studeren. Aanvankelijk concentreerde hij zich op natuurkunde en wiskunde, maar zijn interesses zouden uiteindelijk overgaan in economie. Zijn grootste bijdrage aan het veld kwam van zijn verdediging van het gebruik van rentetarieven om prijsstabiliteit te handhaven. Waar Wicksell destijds voor pleitte, was ongelooflijk radicaal (onthoud dat de wereld nog steeds de simplistische gouden standaard gebruikte), maar is sindsdien de norm geworden. Elke centrale bank in de wereld nu, of dat nu de People's Bank of China, de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank of een aantal andere is, ze gebruiken allemaal rentetarieven om te proberen hun inflatiedoel te halen. Zonder Wicksell zou de rechtvaardiging om deze instellingen te laten bestaan, laat staan ​​de financiële markten te domineren, nooit gevormd zijn.

Wicksell was grotendeels een linkse sociale criticus. Hij steunde een sociale verzorgingsstaat en was getrouwd met de beroemde feministe Anna Bugge. Hij bracht twee maanden in de gevangenis door wegens godslastering nadat hij een satirisch stuk had geschreven waarin hij de maagdelijke geboorte van Jezus bekritiseerde. Ondanks dit alles had zijn werk ook een aanzienlijke impact op de veel conservatievere Oostenrijkse school, die het niet eens was met zijn agenda voor de verzorgingsstaat, maar putte uit veel van zijn ideeën over rentetarieven.

45. Thorstein B. Veblen (1857-1929), vertegenwoordigde een radicale afwijking van eerdere sociale denkers. Terwijl veel economen gewend waren om over consumenten te spreken als rationele economische agenten die voortdurend beslissingen nemen op basis van het beschikbare bewijsmateriaal, betoogde Veblen dat mensen veel meer gebaseerd zijn op instinct. Terwijl de verlichting de mens als logisch en uniek gepositioneerd in de natuurlijke wereld beschouwde, zagen wetenschappers in Veblens tijd de mensheid steeds meer als gewoon een ander deel van het dierenrijk. Veblen volgde een substantiële opleiding in filosofie en natuurlijke historie en paste deze toe op economie. Volgens zijn visie werden mensen net zo goed geleid door sociologie en ingebedde antropologische drijfveren als door rationele neigingen. Zijn sociale theorie bekritiseerde het kapitalisme en werd een van de leidende stemmen in het progressieve tijdperk. Hij viel de productie voor winst fel aan en gaf linkse denkers een alternatief voor het marxisme. Hij zag de samenleving als geplaagd door een handvol individuen die de productiemiddelen controleerden ten koste van alle anderen. Veblen wordt gezien als de grondlegger van de institutionele economie, een denkrichting die de nadruk legt op evolutie en de rol van instituties in de economie. Dit stond in schril contrast met klassieke opvattingen die veel meer de nadruk legden op het individu.

46. Vernon L. Smith (1927) is het meest bekend vanwege zijn ontwikkeling op het gebied van experimentele economie. Zijn benadering van de economische wetenschappen kwam voort uit zijn vroege opleiding in elektrotechniek (hij promoveerde in 1949 in het veld van Caltech). Daarna promoveerde hij in 1955 aan Harvard in de economie. Met deze wetenschappelijke opleiding die zijn achtergrond in economie onderbouwde, vond Smith een unieke oplossing voor een typisch probleem. Hij worstelde om de fundamentele micro-economische theorie op een beknopte manier uit te leggen aan zijn studenten terwijl hij een les in Principles of Economics gaf. Hij besloot het volgende semester een experiment te ontwerpen waarin de studenten zouden worden betrokken. Hij wilde dat ze zouden deelnemen aan een mini-, gesimuleerde economie waar de besproken principes het gedrag van de studenten zouden sturen. Het klassenproject was zo'n succes dat Smith begon te zoeken naar manieren om deze aanpak uit te breiden. Uiteindelijk moedigden zijn collega's hem aan om zijn ideeën te ontwikkelen tot een volwaardige onderzoeksmethodologie, wat hij deed in de loop van twee invloedrijke artikelen. Uiteindelijk ontwikkelde Smiths werk zich tot een volwaardig deelgebied van de economie en won hij in 2002 de Nobelprijs. Smith heeft geprobeerd zijn economische expertise om te zetten in praktische, echte wereldverandering. Hij heeft gediend als expert voor de Kopenhagen Consensus en is een van de meest actieve economen geweest in open petities die gericht zijn op het veranderen van het overheidsbeleid.

Smith werkte met het Mercatus Center aan de George Mason University, die hoog scoort onder de meest invloedrijke denktanks

47. Peter Boettke (1960) Veel geleerden dromen ervan om het centrum van een intellectuele beweging te worden, om erkend te worden als de leider in hun respectieve denkrichting. Een klein aantal genieën bereikt dit op hun oude dag. En dan zijn er nog een paar gelukkigen zoals Peter Boettke die deze prestatie te midden van jeugdige kracht volbrengen. Boettke is hoogleraar economie en filosofie aan de George Mason University en directeur van het FA Hayek-programma voor geavanceerde studie in filosofie, politiek en economie aan het Mercatus Center. Hij was gastonderzoeker bij tal van vooraanstaande instellingen zoals de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou, de Stockholm School of Economics, het Max Planck Instituut en de Central European University in Praag. Hij was ook een Fulbright Fellow aan de University of Economics in Praag, Tsjechië. Deze snel rijzende ster met een steeds grotere internationale aantrekkingskracht heeft zijn tijd gewijd aan het verdedigen van analytisch anarchisme. Deze denkrichting stelt zich een radicaal libertaire economie voor waarin individuen en instellingen opereren zonder enige substantiële invloed van de overheid. De wet bestaat grotendeels om contracten af ​​te dwingen en eigendomsrechten te beschermen. Volgens Boettke zou deze extreem vrije marktpositie leiden tot meer welvaart dan een meer gecentraliseerd systeem. Boettke werkte met het Mercatus Center aan de George Mason University, die hoog scoort onder de meest invloedrijke denktanks

48. Arthur Pigou (1877-1959). was een van de mooiste voorbeelden van een Britse gentleman-wetenschapper. Zijn verzet tegen geweld bracht hem ertoe zich te verzetten tegen de Eerste Wereldoorlog, maar zijn liefde voor zijn medemens en zijn land bracht hem er ook toe om zich als vrijwilliger aan te melden als ambulancechauffeur en op tal van gevaarlijke missies te gaan. Hij had veel kritiek op Keynes, maar financierde niettemin persoonlijk het werk van de man en bleef zijn hele leven bevriend met zijn rivaal. Dit is vooral indrukwekkend als je bedenkt hoe vaak Keynes hem bekritiseerde in zijn belangrijkste werk, The General Theory of Employment, Interest and Money. Pigou maakte deel uit van de klassieke denkrichting en specialiseerde zich in welzijnseconomie.

Het belangrijkste werk van Pigou is zijn boek uit 1920, The Economics of Welfare. Deze tekst stelt externaliteit voor. Volgens deze visie kan men een sociaal probleem corrigeren door een belasting in te voeren (nu Pigoviaanse belasting genoemd). Deze visie is vele malen gebruikt om excessen en sociale kwalen te corrigeren. Op dit moment is de grootste toepassing ervan verbonden met milieuactivisme, aangezien velen graag belastingen willen heffen op gedragingen en producten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals de koolstofbelasting. Pigou bracht het grootste deel van zijn carrière door aan de universiteit van Cambridge, toen Cambridge hoog aangeschreven stond als de leidende economische instelling ter wereld.

49. Nassim Nicholas Taleb (1960) Er zijn twee soorten mensen in de wereld; degenen die proberen ons chaotische bestaan ​​in een schijn van orde te brengen, en degenen die geloven dat je het beste kunt surfen op de golven van chaos terwijl de realiteit ze naar je toe slingert. De laatste groep heeft veel te danken aan Nassim Nicholas Taleb. Talebs beroemde boek, The Black Swan, beschrijft de kracht van onvoorziene gebeurtenissen en de schade die ze kunnen toebrengen aan nietsvermoedende samenlevingen. Deze Libanees-Amerikaanse schrijver en statisticus beschouwt zichzelf als een epistemoloog van willekeur en niet als een zakenman. Zijn werk over waarschijnlijkheid onderzoekt de beperkingen van kennis en bewijst eveneens hoe belangrijk het is om te anticiperen op schijnbaar onmogelijke scenario's.

Dit uiterst sceptische uitgangspunt heeft Taleb ertoe gebracht zich te verzetten tegen grootschalige sociale theorieën. Hij is zelfs zo ver gegaan om te zeggen dat de Nobelprijs voor economie moet worden afgeschaft, want de schade die economische metaverhalen aanrichten is immens. In plaats daarvan bevordert hij wat hij 'robuustificatie' en 'anti-fragiliteit' noemt. Het is niet verrassend dat zijn Ph.D. proefschrift gericht op de wiskunde van de prijsstelling van derivaten, wat aantoonbaar het meest onstabiele deel van de markt is. Ongeacht of je denkt dat Taleb te ver gaat in zijn ingrijpende weerlegging van de meeste economische theorieën, de woorden van deze zeer slimme man zijn op zijn minst een broodnodige oproep tot soberheid in een markt die anders bekend staat om overdaad.

50. Paul Robin Krugman (1953). Als winnaar van de Nobelprijs en professor op plaatsen als MIT, Princeton en het Graduate Center van de stad New York, is Paul Krugman een gerespecteerd denker en leider in zijn vakgebied. Zijn vaste column bij de New York Times en zijn gewone televisieoptredens maken hem echter ook tot een publieke intellectueel. Een deel van deze publieke persoonlijkheid is zijn genialiteit, en een deel ervan is zijn bereidheid om de Keynesiaanse logica op een kleurrijke manier tot zijn absolute conclusie te volgen. In een televisie-interview in 2011 verklaarde hij bijvoorbeeld dat het faken van een buitenaardse invasie de recessie in 18 maanden zou beëindigen, aangezien de hele wereld agressieve productieverhogingen doormaakte om deze denkbeeldige vijand te bestrijden. Gekke illustraties terzijde, Krugmans opvattingen vertegenwoordigen een van de meest uitgesproken verdedigingen van het hedendaagse keynesianisme. Hij steunt van harte het gebruik van overheidstekorten om slungelige economieën aan te zwengelen, en is een van de meest uitgesproken stemmen voor het politieke en economische beleid van links.

Krugmans bijdragen aan de economie zijn talrijk, maar misschien gaat zijn meest bekende idee over waarom vergelijkbare economieën meer geneigd zijn om met elkaar handel te drijven. Het is gemakkelijk in te zien waarom twee landen die enorm verschillende goederen produceren, handel zouden drijven, omdat één land een groot comparatief voordeel heeft in een bepaald aspect van de handel, maar hoe verklaren we de voorkeur voor handel tussen economieën met vergelijkbare producten? Het antwoord van Krugman zegt dat consumenten de voorkeur geven aan een keuze uit hetzelfde soort product, en vanwege de schaalvoordelen is het vaak goedkoper voor een regio om zich te specialiseren in het creëren van één soort product, in tegenstelling tot het repliceren van een minder gespecialiseerde en meer diverse collectie van producten in vele regio's. Het eindresultaat is dat een land zich vaak zal specialiseren in een klein aantal producten in plaats van een meer manusje-van-alles-benadering van productie.

---

Dan is er nog een lijst van de 20 beste economen die nog leven:

  1. Kenneth Arrow
  2. Gary Becker
  3. Barbara Bergmann
  4. Hernando de Soto
  5. Ernst Fehr
  6. Francis Fukuyama
  7. Alan Greenspan
  8. Daniel Kahneman
  9. Lawrence Robert Klein
  10. Arthur Laffer
  11. Robert Lucas Jr.
  12. Elinor Ostrom
  13. Christopher Antoniou Pissarides
  14. Jeffrey Sachs
  15. Amartya Sen
  16. William Forsyth Sharpe
  17. Mark Skousen
  18. Thomas Sowell
  19. Joseph Stiglitz
  20. Nassim Nicholas Taleb

https://superscholar.org/features/20-most-influential-living-economists/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?