Miss pokerface

In de sportkrant AS (domein van (FC) Barcelona, tegenover Marca, dat bij (Real) Madrid hoort. AS betekent ook nog eens "Aas") staat een interview (1) met één van beste pokerspelers in de wereld, een vrouw genaamd Leo Margets. Via vragen loopt het interview door het beroep van de pokerspeler en over haar specifieke rol;

Zoals, "moet je om een pokerface te laten zien een goed acteur zijn?" Nee, het helpt misschien, maar het beheersen van emoties kan je leren. Een pokergezicht betekent dat je hetzelfde gezicht houdt onafhankelijk van de waarde van je kaarten. "Spelen vrouwen of mannen beter?" Vindt ze niet relevant, maar ze denkt dat vrouwen wel beter hun emoties onder controle hebben (generaliserend). Het gaat erom dat je met lichaamstaal je intenties verhult voor de andere partij.

Andere vraag: wanneer een voetbalteam op voorsprong staat, gaat ze vaak risico-afbouwen, is dat bij poker een goede strategie? Blijkt zeer zeker niet, geen goede strategie. Dat gebeurt bij ons ook in het leven wanneer de dingen goed gaan. Maar juist risico nemen is profijtelijk, maar wanneer je gaat afbouwen wordt je angstig en ga je op safe-spelen. Met alle slechte beslissingen van dien.
- Bij het voetbal overheerst meestal het hart, moed en passie, terwijl de logica het soms moet ontgelden. En bij poker? "Dan zou ik nu onder een brug liggen," vertelt Leo. Passie heb je nodig om te studeren en je voor te bereiden, maar "passie" die bijschuift aan de tafel is niet meer dan een extra vijand voor de pokerspeler. Bij zowel voetballen als pokerspelen moet je echter je emoties domineren

Is een pokerspeler van nature slim? Goed nadenken is essentieel maar de nodige intelligentie is breder, zowel emotioneel, logisch, statistisch, ...
Is het een toeval-spel? Nee, zeer duidelijk niet. Toeval is niet houdbaar, handigheid wel. Poker is een denksport net zoals schaken. [Dit is een cultuurelement in Spanje: men is er gek kansspelen]
Waar zit de balans tussen risico en beheersing? Leo vindt dat iedereen beide kan ontwikkelen maar zij kiest ervoor om vooral haar zwakte bij te trainen. Genetisch gezien zijn we ontworpen om verlies zwaarder te laten wegen dan winst en dat we dus risicomijdend zijn van nature. Verliezen met een goede beslissing hoort bij het spel. Net zoals verlies dus en dat is de juiste weg, niet om minder risico te nemen.

Het gaat er ook niet om om steeds op elk punt te cijferen en risico's te bereken, maar wel om na te gaan of het risico de moeite waard is. Je moet ook fysiek in optima forma zijn. Het fysieke ondersteunt de geest.  Dan zijn er nog wat vragen over de omgeving. Het is een mannenwereld en het Mekka van de pokerwereld ligt in Las Vegas, daar kan geen ander toernooi zich aan meten...

Een mooi verhaal. Ze heeft ook een eigen website (2) en een professioneel bedrijf voor teambuilding en formatie, themindsetfactory.com: Thinking Ahead (!).

---
Productief gezien probeer ik na te gaan waar de essentie van het pokerspel ligt. In feite lijkt me dat puur handel: je hebt ieder een product dat de ander niet kent (een stel kaarten die een bepaalde waarde voor je vertegenwoordigen). De ander heeft ook een te waarderen product en dan ligt er een set producten (kaarten) die niet gebruikt worden, waarvan de waarde ook niet zichtbaar is. Via een statistische inschatting kan je nagaan hoe jouw waarden zich verhoudt t.o.v. de concurrent. Het bedrag dat je inzet is een taxatie van de waarde verdeling. Je bent vervolgens koper of verkoper of je handelt helemaal niet. Ik pas. Wat voor een type handelaar ben je? ... En de ander?
Daarnaast is relatiemanagement essentieel; je koopt niet alleen een product maar je moet ook de klant kennen, hoe is zijn koopwaar in het algemeen, wat is zijn imago. Mensenkennis.

En qua stijl? Moet je steeds vernieuwen als pokerspeler? Veranderen van tactiek, van gezicht, of ben je continue dezelfde speler met dezelfde houding? Het risicoprofiel is al aan bod gekomen: je moet gecalculeerde risico's nemen. Het meest duidelijk is een laatste stijlkenmerk; pokerspelen is super competitief, iedereen aan tafel is je tegenstander. Je rivaal. In die zin heeft het niks met een teamsport als voetbal te maken, het lijkt - qua sport - meer op boxen.

En als man denk ik toch hoe het zou zijn om als vrouw alleen tussen mannen te pokeren; geeft de vrouw dat een voordeel, een nadeel of is de invloed neutraal. Ik ben geneigd te denken dat mannen door een vrouw toch afgeleid kunnen worden, hetgeen voor de vrouw een voordeel zal zijn. Maar op dat niveau / zegt Leo - moet je je emoties volledig onder controle hebben, dus zou het effect neutraal moeten zijn.

(1) - /translate.google.com/...
(2) - http://www.leomargets.com

--
2015/07/speltheorie-in-de-praktijk-eu

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa