Flash Crash (Liam Vaughan)

Liam Vaighan is journalist, of investigative reporter en schrijft voor Bloomberg. Flash Crash beschrijft het verhaal van de jongen die verantwoordelijk is (gehouden) voor het event van de naam van het boek, een supersnelle crash van 6 mei 2010: Navinder Singh Sarao. 

Gedurende dat moment daalden sommige aandelen tot nabij de 0 (Accenture daalde volgens kenners tot 1 cent) waar anderen juist stegen in koers. Menigeen kwam hierdoor in de problemen, bijvoorbeeld zij die net op dat moment handelden, en in paniek verkochten.

De 35 jarige Navinder werd gevonden als schuldige. Hij woonde in een buitenstad van London, Hounslow, en kwam van een Indiase migratiefamilie uit Punjab. De jongen was een wiskunde-talent was arm, woonde met andere jongens samen en een van had had geld: dat kwam van beurshandel en zo begon Navinder ook. Later begon het te werken bij Independent Derivative Traders, in de macho-cultuur daar zocht hij een geïsoleerd bestaan. Door zijn wiskunde-talent begon hij futures te handelen. Erg lucratief. Voor IDT werd hij een van de grootste assets.
In 2007 werd futures-handel moeilijker door de opkomst van HFT. Hoe goed zijn programma ook was, de HFT's waren sneller en onderschepte zijn trade-ideeën. Hij verloor zijn Edge. Computers van de HFT waren snel in het lezen van trade data, zo begreep hij, dan moest hij zien deze te misleiden. Dat deed hij door spoofing (orders inleggen, maar gelijk terugtrekken). Deze tactiek is zo oud als Daniel Defoe's werk: het opzettelijk melden van slechte informatie en dan profiteren (De Duiven van Rothschild later ook.) Zo verdiende hij opnieuw heel veel geld.

Toen hij vanuit zijn eigen kamer handelde in mei 2010, verdiende hij al 900,000 pond per dag, meer dan zijn held Messi. Met zijn auto-trader plaatste hij orders en haalde deze even snel weer weg, maar de markten bewogen al veel in die tijd. Een minuut na zijn programma stopte om 1:41 PM crashte de markt. Was hij de schuldige? Niemand begreep de oorzaak, tot Mr. X dieper groef (dig deeper) door alle data van die tijd te analyseren. Hij stuurde zijn bevindingen naar de CFTC en die vonden NAVSAR. in 2015 kwam de politie in zijn huis aanzetten.

IN Chicago werd hij snel na het proces van 2020 vrijgelaten door verleende medewerking om echte fraude te kunnen opsporen door de autoriteiten. OF hij echt schuldig was, vond Andrei Kirilenko niet. En was spoofing echt zo slecht als iedereen dacht? John Arnold vond van niet en meende dat het een goed wapen was tegen de HFTs en de markt-beïnvloeding door hun zelfs opgeheven kon worden. Dit argument ging mainstream. Navinder werd geen Villain, en kreeg de naam Hound of Hounslow, de kleine jongen uit The Wall of Wallstreet, David voor het Hedgefund van Goliath. Hij werd geen Robin Hood, omdat hij volgens Mr. X zijn eigen winst afpakte. Welke held doet zoiets?

...

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?