Leiden Delft Rotterdam

 Net als bedrijven hun naam veranderen, doen universiteiten dat ook, of wanneer een Hogeschool samengaat met een Medisch Centrum, zoals in het geval van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de EUR. 

Wanneer je over die naam Erasmus nadenkt, dan zou je een denkbeeldige kosten-baten-analyse kunnen maken. De baten van Erasmus in de naam van een instelling zijn duidelijk aanwezig, al moeilijk te kwantificeren. Maar er zitten ook nadelen aan. Wanneer je lees dat Erasmus, de echte, een aandachstjunk zou zijn geweest. Of dat het serene Erasmus, het standbeeld, gekaapt is door stromen studenten die binnen Europa - een van de goede dingen van Europa hoor ik een aantal mensen denken - hun weg zoeken en uitvloeien naar alle uithoeken. "Ik ga op Erasmus naar Erasmus Universiteit Rotterdam." En dan in het Engels...

Net als de (bedrijfsarchitectuur van de) ziekenhuizen, die grote verandering heeft doorgemaakt, en logischerwijs blijft veranderen, is ook de universitaire wereld in verandering. Universiteiten zijn net bedrijven. Het zijn bedrijven. Soms zou je de metafoor van een fabriek kunnen gebruiken. De lopende band...

Maar Leiden-Delft-Erasmus lijkt me nu net weer een hoogstandje van prachtige architectuur. Je neemt drie topinstellingen en laat elk hun beste kant inbrengen in een nieuwe een soort overkoepelende organisatie. Geweldig idee. Rotterdam heeft economie, Leiden niet, maar wel weer rechten! En de techniek komt uit "Delft."

Voorzitter is prof. Tim van der Hagen [Natuurkundige Delft]Het bestuur heeft een inspirerende, coördinerende en faciliterende taak voor de samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie.

LDE Dean en LDE Projectbureau. Prof. Wim van den Doel [Historicus en onderwijsbestuurder] is de LDE-dean. Hij draagt verantwoordelijkheid voor de algehele regie, coördinatie en dagelijkse aansturing van de alliantie in opdracht van het LDE-bestuur en in afstemming met de leden van het LDE-bestuur. Hij wordt daarin ondersteund door het LDE Projectbureau.

Dan is er ook nog een Medical-Delta. Samenwerking van UMC's. Het idee stamt van 2012, maar in 2019 (zo iets duurt dus 7 jaar) gingen woorden over in daden.

Leiden-Rotterdam-Delft zou nog mooier geweest zijn!

Zo begint het dus, maar er zijn ook uitdagingen. In Delft heb je Wiskunde, maar in Leiden ook. Vroeger was dat een "gevecht" in status tussen ir versus drs. Zou dat verschil er nog zijn? En welke Wiskunde gaat dan naar het Driehoeks-instituut LDR?

-- een soortgelijk initiatief is er in het Noorden, maar ook anders, meer een samenwerking tussen RuG met Hoge scholen: "De Universiteit van het Noorden is een kennis- en innovatienetwerk van vijf Noordelijke kennisinstellingen. We werken samen in de drie noordelijke provincies."


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?