Revolutie - Made in Rusland

Aanvankelijk was dit een vervolg op Rusland 2018.

Maar... ik heb zelf eigenlijk geen gevolg meer, anderen die veel langer en vaker in Rusland geweest zijn kunnen veel meer vertellen. Zo hoorde ik op de radio (BNR) een consultant (Jeroen Ketting) die westerse bedrijven helpt met zakendoen in Rusland. Hij schetste een schizofreen beeld van de Russische samenleving met een groot verschil tussen zakelijk en privé. "Bij alles wat je vertelt over Rusland," zei hij, "het tegenovergestelde is ook waar." ... 


Op een ander medium vond ik een interessant dilemma, dat tussen verandering en stabiliteit of in de Russische context: Revolutie of Geen revolutie.

The problem is that after 23 years apart, Russians and Ukrainians have shaped very different narratives from the same Soviet memories. Soviet culture romanticized and sanctified revolution. But the revolutionary ideal could also be turned against the regime: In the late 1980s the Bolshevik slogan, “All power to Soviets,” acquired new connotations: Power indeed should belong to the Soviets, the peoples’ assemblies, and not to the Communist party. (BORIS KOLONITSKII, NYTimes)

Als cultuur over symbolen gaat, dan is dit - het romantiseren en heilig-verklaren van het idee revolutie - een product van beide landen. Is het niet zo dat het conflict in Ukraïne zo fundamenteel gehuisvest is juist doordat beide landen een traditie van het concept revolutie geërfd hebben? De revolutie is typisch een Russische uitvinding, maar nu de afvallige staat Ukraïne het wil gebruiken fluit Putin het land terug.

--
In het russisch: Да здравствует революция (long live the revolution)

--
In een ander boek lees ik over de Russische volksaard: de rus is een wezen waarin twee volkomen verschillende karakter zijn verenigd: het gezonde nuchtere verstand van de in stamverband levende Aziaat en de zeer ontwikkelde en gecompliceerde geest van de Mondaine Europeaan (Jacob Needleman over Gurdjieff) 

-- 8 jan 2022.
Beste voorbeeld is misschien wel Revolut, digitale bank, opgericht door Nik Storonsky, .... un Rus.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?