Conspiratie-theorieën

Het is tegenwoordig haast niet mogelijk om niet over een of andere complot of conspiratietheorie te horen. We leven aan de ene kant in een Snowden-tijdperk waar alle publieke geheimen openbaar gemaakt worden. Het zwaartepunt van dit soort berichtgeving zweeft rond macht en invloed en dan vooral dat die macht zeer sterk geconcentreerd is in de maatschappij.
Een voorbeeld in de financiële wereld is de recente "ontdekking" van de FED dat deze in private handen zit en geen publieksorgaan is. Een dergelijk bericht doet ons even de wenkbrauwen lichten. Een stap verder gaan dan de complot-theoretici die achter de FED de onzichtbare hand van de Rothschild-familie zien. Andere voorbeelden zijn de conspiraties t.o.v. 911 en de aanval op de twin-towers of nog significanter de moord op Kennedy en de speculaties die deze teweeg hebben gebracht.

Op wij worden wakker - ook typisch een product van deze tijd - lees ik een verhaal over de serie aan zelfmoorden van bankiers. Een bekend verhaal maar weinigen proberen hierachter een grotere kracht te zien. Ook France Telecom (Nu Orange) had veel te maken met zelfmoorden, maar die vallen buiten de complotten.
Het verhaal van de bankiers klinkt geloofwaardig omdat de context belicht wordt van de valutahandel en de fraude in afspraken (libor, ICAP) en dat de populaire interest rate swaps inmiddels een dergelijk groot probleem kunnen worden door haar omvang, die de kredietcrisis zal doen verbleken. Ook dit is een bekend en geloofwaardig verhaal omdat de valutamarkt vele mate omvangrijker is dan welke andere markt dan ook. En ook hier weer macht de hoofdrol speelt.

De kans dat een nieuw risico uit de hoek komt van de valutamarkt en rentederivaten klinkt plausibel. Het zijn reële dreigingen, die in feite maar heel weinig mensen kunnen overzien.

De angst regeert. En dat geeft al aan dat de crisis niet over is; een geringe vonk kan de boel ontsteken. Ik geef toe het is een taalgebruik dat emotionele lading heeft.

Vroeger, ook ver voor de komst van Internet was het leven overzichtelijk. Er was wetenschap en religie, en in de marge was er esoterie. Men dacht of men geloofde. Een prima voedingsbodem voor het geloof in complotten, voor verhalen over nieuwe wereld-ordes en het geloof in conspiracy-theorieën. Typisch voor het tijdperk van nu is dat men niet meer weet wat te denken. We kunnen nu alleen nog maar bidden dat het goed afloopt.

--
25 oktober 2016

http://reason.com/blog/2016/10/25/pollsters-made-up-a-conspiracy-theory-an

-- 11 april 2020.
Nu met de komst van het coronavirus - dat is geen virus zegt David Icke, het is een exosome - zijn er weer diverse complottheorieën. De ene stelt dat China dit opzettelijk is begonnen:
- de uitbraak begon in Wuhan, verspreidde zich naar Europa en de VS, de Olieprijs daalde en daarvan profiteert China, wiens economie sterk groeit en in opkomst is om de eerste economie van de wereld te worden. Rusland en Saudi-Arabië komen in conflict door deze olieprijsdaling en de VS verlies haar positie als economische wereldmacht.
De andere theorie stelt juist het tegenovergestelde, dat de VS dit virus ontwikkeld heeft - iets wat je in de media hoort dat dit juist heel moeilijk moet geweest zijn, en het virus als biologisch wapen gebruikt in haar eerder gestarte handelsoorlog tegen China.

Maar het zijn steeds weer dezelfde namen. De naam van David Icke, die nu weer op het internet circuleert , ook in mijn twitter-verzameling, is een constante als het gaat om complot-denken. Maar geen van al die theorieën zijn ooit bewezen. In dit geval heeft Icke het over de relatie tussen de elektromagnetische straling van 5G en Coronavirus. Het interview is z.g.n. van youtube afgehaald, maar wel te zien bij Jensen.nl (https://jensen.nl/het-interview-dat-je-niet-mag-zien-van-youtube): "fear is a currency of control."

-- 18 april 2023. Donatella di Cesare, schreef een boek, Het complot in de macht. Zij volgt de filosofie van Jacque Derrida en was een van de laatste alumni van Hans Georg Gadamer. We zijn allemaal complotdenkers, zegt ze in een interview (El Pais, 26 maart jl.) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?