Polarisatie in Spanje ondanks 15M groter dan ooit

De nieuwe regering van Spanje onder leiding van Rajoy maakt de ene blunder na de andere. In plaats van serieus aan de slag te gaan, blijven ze hangen in het afschuiven van de schuld op de socialisten. In Spanje zijn de tegenstelling groter dan ooit. Tijdens de burgeroorlog was de rest van de wereld met andere landen in gevecht, bij Spanje is het nooit verder gekomen dan een interne polarisatie.
Tot op de dag van vandaag.
Het aardige van - de overigens trieste situatie in Spanje van vandaag - is dat Rajoy opnieuw het tekort over 2011 moest bijstellen naar boven. Dit komt voornamelijk door de autonome regeringen in Madrid, Valencia en Castilla y LeĆ³n. Deze regeringen zijn altijd van de huidige politieke regeringssignatuur geweest, namelijk: PP (rechts). Het "problematische" Bankia werd ook door icoon van de PP bestuurd en moest genationaliseerd worden.

De regering in Andalusiƫ kreeg een compliment daar haar tekort minder was dan gedacht, ik meen 13% van het totaal. De bezuinigingen die de centrale regering tegenover de provincie opstelt zijn echter ca. 21% van het totale tekort.

Wat betekent dit? een argument tegen de noord-zuid-mythe: Het Zuiden heeft in dit geval zijn zaken op orde, en beter in ieder geval dan de rechtse politieke partij die de socialisten van wanprestatie veroordeelt.

De politiek-neutrale 15M beweging probeert de chronische polarisatie tussen en macht van PSOE en PP te doorbreken. Maar dat is op dit moment nog een brug te ver.

Daarvoor zijn de problemen in Spanje waarschijnlijk nog niet groot genoeg.

-- Een zinvolle discussie in Spanje is de beoogde maatregel om de kerken (OZ) belasting te laten betalen, hetgeen nu niet gebeurt en de staat ca. 3 miljard misloopt.

-- Gelukkig weet de Nederlandse kwaliteitskrant de Telegraaf een objectief beeld te schetsen van Spanje: Spanje aan de rand van de afgrond (do 24 mei).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?