Aimabel en Ambitieus

Bovenstaande waarden vond ik bij de werving van een professionele partner. De persoon in kwestie is aimabel en ambitieus.

Aimabel is als eerste een verfijnd woord, niet te verwarren met het ordinaire "vriendelijk" of "vriendschappelijk."
aimabel (bn): aangenaam, aardig, amicaal, aimabel, attent, behulpzaam, beleefd, beminnelijk, bereidwillig, beschaafd, gemoedelijk, genadig, genegen, goedaardig, goedgunstig, goedhartig, goedig, goelijk, hartelijk, herderlijk, innemend, inschikkelijk, lankmoedig, lief, lieftallig, minnelijk, ongedwongen, prettig, toegenegen, toeschietelijk, vaderlijk, voorkomend, vriendschappelijk, vrolijk, welgemeend, welwillend, zacht (synoniemen).

Voor ambitieus zijn volgens dezelfde bron de synoniemen onder andere:
ambitieus (bn): eerzuchtig, groots, hoog gegrepen, ijverig, streberig.

Wanneer ik puur bovenstaande twee opsommingen beschouw dan kan ik maar een conclusie trekken: aimabel en ambitieus in een en dezelfde persoon resulteert in weinig echtheid.

Qua praktijkvoorbeeld kunt u ook denken aan een bedrijfsfeestje; daar komt u iemand tegen die enkel ambitieus is, aimabel en iemand met de combinatie van beiden. Wat doet deze laatste persoon: praat hij (M/V) met iedereen, is hij even vriendelijk tegen de managers als tegen de minder ambitieuze werknemer en waar is hij te vinden?

--
Waar speelt Ambitie een rol binnen organisaties? Wanneer achteraf blijkt dat er fouten zijn gemaakt, door - overmatige ambitie. Voorbeeld, stagiaire bij de krant*. Maar ook de rol van ambitie bij de onterechte beschuldiging of heksenjacht bij / naar Lucia de B..

* -zie foto

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?