Hollands Glorie

Op twitter:
@wimdebie Wim de Bie
 Zou een dichtregel van H.H. ter Balkt kunnen zijn: 'De Grote Balgstuw in het Zwarte Water is opgeblazen.'

Op het Internet (volkskrant): 

Op dit moment komen er drie enorme 'ballonnen' omhoog in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water. In verband met de hoge waterstand heeft het waterschap Groot Salland namelijk de grootste balgstuw ter wereld in werking gesteld...
De grote opblaasbare dam van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht als het waterpeil binnen een uur 50 centimeter stijgt en er een stroming staat die het westen van Overijssel bedreigt.
...
De balgstuw bij Ramspol (Kampen) is de grootste ter wereld. Voor deze stormvloedkering is destijds gekozen omdat een circa 30 meter hoge, permanente hefdeurconstructie het uitzicht op het waterlandschap te veel zou bederven, aldus het schap...
De bijzondere waterkering is nodig, omdat ..., zou een groot deel van het westen van Overijssel overstromen. (Bron: Vk)

"Hollands glorie," zei een nieuwslezer.

Het stormt en we zien in Nederland wat er kan. OF: De Natuur manifesteert zich (het waait een beetje) en de Nederlandse aard (cultuur) komt bovendrijven. Voor de Koopmansgeest staat nog altijd de onzelfverzekerde aard, wellicht verbonden met een leven onder de zeespiegel.

Infrastructuur; je hebt het bijna nooit nodig, maar het moet er wel zijn.  Het komt tot stand door te plannen. Dat kan de Nederlander goed.

Wat nu nog ontbreekt is om al dat woeste water energie te laten opwekken, op hetzelfde moment dat ze bescherming biedt. Dat vraagt naast het beschermende instinct die voor infrastructuuroplossingen zorgt, een ondernemende koopmansgeest. Een perfecte combinatie. Wie gaat hiervoor zorgen?

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?