Randstad (bijna) uit Afrika

Randstad heeft de verkoop van de payrolling-activiteiten van Ma Foi Randstad in India aan Automatic Data Processing Inc (ADP) op 12 januari afgerond... [en] maakt tevens melding van de beeindiging van zijn activiteiten in Angola. Op 2 januari werd het dochterbedrijf Select Vedior Lda in Angola verkocht aan het management. ... Randstad meldt dat deze "stroomlijning van activiteiten" geen materieel effect hebben op de resultaten of financiele positie van het concern. (Bron: Dow Jones Nieuwsdienst)

"Stroomlijnen," past bij deze tijd van centraliseren en focussen. Kosten krijgen meer aandacht dan mogelijke opbrengsten. Bij perioden van groei is het meer gepast om nieuwe activiteiten aan te gaan, die soms moeilijk te rijmen zijn met de huidige operatie.

Vedior had Angola sinds 2007 opgenomen in haar portefeuille. Daar grossiert het bedrijf onder andere in teleservices. Je zou zeggen dat Africa een perfect continent is voor dit soort diensten, al is Angola wat ver weg, en neemt de vraag naar het Portugees af. In Marokko spreekt men veelal Spaans en perfect Frans en dat is in Call Centers goed te gebruiken.

Maar Randstad is door haar type business geen leider; ze is afhankelijk van de bedrijvigheid van grotere partijen en volgt de ontwikkelingen in de markt. Verdwijnt Nestle uit een Afrikaans land, dan heeft dat grote invloed op de mogelijkheden van Randstad, ze kan het werk niet zelf uit de grond stampen.

Adecco zit daarnaast in Zuid Afrika. Dat lijkt een duidelijke strategie. Op het Web bij Randstad staat bij World Wide Operations, in Africa enkel nog de keuze Mozambique. Wat kan dat nu precies zijn, vraag je je dan af. Maar dat maakt niet uit. Africa is strategisch, dat hebben de Chinezen al gezien. Maar die hebben waarschijnlijk Randstad niet nodig.


Reacties

Ik denk dat het wel goed is randstad blijft inspelen op zulke kansen. Het helpt zowel het bedrijf als de lokale bevolking.

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?